Кримінальний ТОП-2017. Підривали гранати, палили людей, стріляли по машинах

Кримінальний ТОП-2017. Підривали гранати, палили людей, стріляли по машинах
  • Цього року маса злочинів давали знати вінничанам, що небезпека – поруч.
  • Редакція зібрала десятку кримінальних історій 2017-го, які хочеться забути, як страшний сон.

Стріляли, грабували, підривали, палили, дурили і втягували в нехороше. Ось що робили цього року з нами, вінничанами, злочинці. Редакція, як і щороку, відібрала десятку злочинів, про які розповідали наші журналісти на сторінках RIA та сайті 20minut.ua.

Тішить, що більше кримінальних історій завершилися затриманнями. Але не кожна. Окремі можуть тягнутися не один рік. Як, наприклад, кримінальне провадження про фінансову піраміду або справа про наркотики у “закладках”. Перше непросто довести до суду. Друге складно зупинити. І від ігор смерті, що живуть он-лайн, ми тільки-но почали відвертати дітей.

Відео дня

Напад на ювелірів

Їх уже спіймали – бандитів, які в листопаді напали на вінницьких ювелірів під Бердичевом. Знали, що підприємці везуть із київської виставки ящики золотих і срібних коштовностей. Озброїлись, одягли поліцейську форму… Під час нападу на машину, що їхала з 50-ма кілограмами золота, фейкові поліцейські поранили ювеліра та заволоділи виробами на суму 15 мільйонів гривень. Після затримання нападників голова Нацполіції сказав: це донецькі злодії, вони спеціалізувалися на «ювелірці» та на совісті мають цілий ряд розбійних нападів по країні.


Піраміда на 25 мільйонів

Цій історії йти у наступний рік, бо її розслідування тільки почалося. А у ТОПі злочинів року, що минає, їй місце хоча б тому, що такої застави, як її головному підозрюваному, у Вінниці ще не призначали. За 25 мільйонів гривень може вийти на волю організатор «хайпу», названого слідством фінансовою пірамідою, Леонід Ганшафт. Але він сидить. Поліцейські йому доводять шахрайство у особливо великих розмірах, збирають дані про співучасників і потерпілих вінничан. А сайт працює, значить історія інвестиційної компанії «Веларм» триває.


Голою спалила трамвайчик

Когось більше здивували голі груди активістки на фоні засніженої Соборної, але більшість «зачепив» сам злочин. Активістка з «Фемен» посягнула на дитяче місце для селфі – вона спалила трамвайчик перед магазином «Рошен». Відео такого протесту проти власності президента зняли на відео і виклали в інтернет. Патрульні поліцейські потім сказали: не встигли на місце злочину, тому одразу порушницю не спіймали. Феменку взяли у Києві наступного дня. Ще мають розслідувати її протестний вчинок, як хуліганські дії. Як судитимуть, покаже 2018-й.


Убили подружню пару

Двоє раніше судимих чоловіків вбили подружню пару літніх людей, бо знали – в них є гроші. «Навела» на мешканців Старого Міста ріелтора, яка допомагала подружжю продавати будинок. Бандити проникли в їхній дім вночі та катували чоловіка і дружину. Його задушили, а її забили до смерті. Тіла зі зв’язаними руками знайшли уранці рятувальники, коли приїхали гасити пожежу. Що це був підпал із метою замести сліди злочину, зрозуміли одразу. Поліцейські зуміли знайти убивць-рецидивістів і за кілька днів розплутали всю цю кримінальну історію.


Стрілянина на дорозі

За нічні перегони зі стріляниною в спальному районі Вінниці ніхто не відповів. А половили учасників ще тоді, у серпні. Правоохоронці не заперечують, що учасниками стрілянини були активісти «Дорожнього контролю». Одна з версій: вони ловили злодія з «хуторянських», який втікав після якогось злочину, от і відкрили стрільбу по авто втікача. Загралися у супергероїв чи було все якось інакше, вже кілька місяців розбирається поліція. Учасник погоні дали різні свідчення, але головний поліцейський міста запевнив: провадження доведуть до суду.


Граната в магазині

У дорогий бутик на Стуса кинули гранату. Хто це зробив та навіщо, вже знаємо. Поліція навіть затримала двох чоловіків, які виконали свою брудну роботу на замовлення конкурентів, а міськрада нагородила преміями тих правоохоронців, що розкрили цей злочин… Але ж кидань гранат цього року було кілька. На територію ресторану на набережній, в косметичний салон на Пирогова. Такі ж самі, здавалося б, зухвалі злочини. Втім, там винуватців так гучно не шукали, розслідування ведуть по-тихому, винагород за допомогу в розкритті не оголошували.   


Тіло на Хіміку

Труп юнака на пляжі Хімік знайшла прибиральниця. Це було в червні. Хто убитий, дізналися швидко – родичі впізнали 28-річного Сергія на знімках на сайті 20minut.ua. Три доби вистачило оперативникам, щоб перевірити коло спілкування потерпілого від злочину вінничани й знайти убивцю. Виявилося, він напередодні зустрічався з Сергієм і просив позичити йому грошей. Виникла суперечка, яку вбивця розв’язав биткою. Потім він ховав сліди злочину, тому відвіз тіло на пляж, щоб утопити. Тепер йому доведеться за скоєне відсидіти до 15 років у тюрмі.  


Наркотики у закладках

Написи на стінах будинків, стовпах і загорожах про «сіль», яку можна замовити через «Телеграм», множилися цього року, як гриби після дощу. Активісти досі борються з цим неподобством – замальовують інформацію, зроблену наркодилерами таким чином доступною для школярів. Чи не першими узяли участь в цьому процесі журналісти RIA/20minut.ua – замовили «закладку» і викликали на місце поліцію, щоб указати на злочин. Минуло кілька місяців, поки правоохоронці усе ж таки знайшли одного з розповсюджувачів наркотичної солі через інтернет.  


Телефонні шахраї

У поліції кажуть, що немає тижня, аби до них не звернулося кілька жертв класичних телефонних обманів – «ваш син потрапив у ДТП, заплатіть, щоб відпустили з поліції». Вінничани з переляку, замість подзвонити сину, викладають великі суми в гривнях чи доларах за вигадане звільнення з поліції. Віддають гроші кур’єрам, нерідко таксистам. У поліції потім розводять руками: «вам дзвонили з непідконтрольної Києву території…». Але кількох учасників схеми цього року зловили. Вони призналися: керує шахрайським процесом луганський зек.  


Недитячі ігри

Цього року більше, як ніколи, довелося понервувати батькам школярів і підлітків. З’явилася інформація про ігри смерті - і всі кинулися перевіряти акаунти своїх чад. Почалося з «Біжи або помри». Потім паніку наводив «Синій кит». За ним – «Червона сова». Кіберполіцейські знаходили вінничан серед учасників цих ігор, а журналісти писали, як відвернути свою дитину від таких страхіть. Тож нехай усі історії, пов’язані зі злими іграми, залишаться у році, що минає. Так само, як паніка навколо наркотичних цукерок у школах, яку почав фейк із Фейсбуку.


 


Читайте також:

ТОП-5 афер на величезні суми, які шахраї провернули у Вінниці в 2017-му

Який ризик бути вбитим, пограбованим або обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

Вінницька злочинність в коментарях та цифрах. Правда і міфи

Вінницький кримінал 2015: убивали людей, бомбили салони і знімали порно

Найбільш гучні вінницькі кримінальні історії за 2013 рік
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Пупкин Вася

    Уровень преступности зашкаливает .
  • Иванов Иван

    Стріляли, грабували, підривали, палили, дурили і втягували в нехороше

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Kryminal/kriminalniy-top-2017-pidrivali-granati-palili-lyudey-strilyali-po-mash-10663517.html Этос выс о майдане и в это час правытельстве не спорю не спорю особенно о порошенке(вальцмане) молдоване

    Бендера reply Иванов Иван

    Чего мычишь? Чего сказато то хотело, лапоть?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up