У Вінниці відбувся суд над феміністкою. Подробиці судового засідання

У Вінниці відбувся суд над феміністкою. Подробиці судового засідання
Аліса Виноградова у залі судового засідання
  • Феміністці Алісі Виноградовій, яка у ніч на вівторок напівоголеною підпалила декоративний трамвай на Соборній обрали міру запобіжного заходу.
  • Про скоєне дівчина не жалкує. Говорить, що й надалі буде продовжувати свою діяльність. Яку саме?
  • На суді були присутніми відомий вінницький активіст Юрій Хорт та адвокат Валерій Палій. Що вони там робили?
  • Під стінами будівлі активістки поважного віку влаштували пікет проти «путінської проституції» та вандалізму. З якою метою?

З одинадцятої ранку біля Вінницького міського суду почали збиратися журналісти та представники правоохоронних відомств. Інфоприводом став суд над активісткою жіночого руху Femen Алісою Виноградовою. Її звинуватили у підпалі макету трамваю біля магазину «Рошен» на Соборній.

До того, як підозрювану привезли до суду, присутні вели активну бесіду із захистом феміністки – адвокатом Ярославом Яценко. Він пояснив, що Алісу звинувачують за частиною 2 статті 296 (групове хуліганство). Прокуратура просить для дівчини цілодобовий домашній арешт терміном на 60 діб.

– Але це занадто жорстке покарання, – говорив Яценко. – Розраховуємо, що у цьому клопотанні відмовлять взагалі. Оптимальним є особисте забов’язання, оскільки моя підзахисна не збирається ухилятися від слідства.

Адвокат Виноградової Ярослав Яценко дає пояснення на суді

Алісу Виноградову доставили до судової зали десь о 12-тій. Що призвело до активізації роботи фотографів та відеооператорів. З дівчини зняли кайданки і вона змогла присісти на лаву підсудної. Виноградова була одягненою у чорну футболку із написом «Пылай Полыхай Греши» .

Футболка з написом

Через кілька хвилин уся зала підвелася. Увійшов Андрій Михайленко – суддя, який розглядав справу. Після початку засідання Михайленко надав слово представникам обвинувачення.

Прокурор, який представляв інтереси цієї сторони, спитав активістку, чи брала вона і раніше участь у подібних акціях. На що отримав ствердну відповідь та конкретний приклад – Підпал плюшевих ведмедиків біля магазину «Рошен» у Києві.

Прокурор з боку обвинувачення

Згодом суддя попросив підозрювану пояснити мету своїх дій у Вінниці.

– Показного цинізму та зневаги до суспільства у моїх діях не було, – говорить Аліса Виноградова. – Ця акція – прояв моєї громадської позиції щодо Президента України. Точніше бізнесмена, який обіцяв продати свій бізнес ще до виборів. Проте ми бачимо, як його «шоколадна імперія» росте. І наразі Україна є найбіднішою країною Європи з найбагатшим президентом. Мій протест саме проти цього.

Пізніше захист підозрюваної пояснив, що без наявності хуліганського умислу та мотиву неповаги до суспільства, неможливо говорити про наявність складу злочину. А саме про хуліганські дії Виноградової. Після цього суддя пішов до нарадчої кімнати.

Палій і Femen

Поки суддя вирішував, який запобіжний захід отримає активістка, десяткам присутніх не було чим зайнятися. Спершу почалося масове фотографування Виноградової. Потім вона давала коментарі журналістам. Далі почалися кілька онлайн-трансляцій у Фейсбуці.

Журналісти на судовому засіданні

Зрештою, коли більшість не знала чим зайнятися, слово взяв відомий по справі Юрія (Павленка) Хорта адвокат Валерій Палій. Чоловік відкрито підтримував дії активістки та хвалив її. Однак на питання – «Чи зміг би Палій оголитися задля виразу свого протесту?» – відповів відмовою.

– У мене немає такої сміливості, як у цієї дівчини. І я не зміг би оголитися до поясу та щось там показати, – говорить Палій. – Але я із задоволенням захищав би цю дівчину у суді. І я знаю, що захищав би краще, ніж адвокат, який займається цим зараз.

Адвокат Валерій Палій

За словами Палія, все навкруги робиться на користь влади. Поліцію він вважає мафією, а суди продажними.

– Влада вже настільки довела людей, що їх скоро почнуть вбивати, вішати та палити, – продовжує прихильник Виноградової. – А найголовніше у вчинку дівчини те, що ми побачили, наскільки роздягли нашу Україну.

У залі була ще щонайменше одна людина, яка підтримувала дії феміністки. Хоча, Femen, як такий, ні.

Юрій Хорт

– Я цілком підтримую останні дві «рошенівські» акції феміністок. Тому що їхня мета – зупинення злочинних дій людини, яка випадково опинилася у президентському кріслі, – розповідає Юрій Хорт. – Дії активістки цілком виправданні. А людям потрібно думати не за спалений трамвайчик, а за своїх дітей. Тому що діти могли би отримувати кращу освіту, медичне обслуговування та більшу зарплатню. Замість того, вони дозволяють красти ці кошти Петру Порошенку.

«Аліса – СІЗО твоя країна чудес»

З моменту, коли суддя пішов у кімнату для нарад пройшло близько години. Під вікнами суду стало чутно якісь голоси. Виявилося, що там зібралися зо три десятки активістів з плакатами, на кшталт «Фемінізм не вандалізм», «Фемен, даєш картинку для Рашки», «Аліса – СІЗО твоя країна чудес» тощо. Більшість – жінки поважного віку.

Вони вимагали, щоб Виноградову доправили до СІЗО. А ще їх вкрай не влаштовувало, що вона оголила свої принади прямо у центрі міста.

Акція проти дій Виноградової

На переговори із жінками пішов Хорт. Та за кілька хвилин сміливець повернувся обкиданий яйцями. Більше з «групи підтримки» Виноградової до розсерджених бабусь ніхто піти не наважився.

– Те, що вона «путінська проститутка» – наша особиста думка, – говорить перша активістка. – Тому що нормальна людина у такий важкий для країни час не роздягнеться та не зробить такий ганебний вчинок. Ми вважаємо, що цей ланцюг подій шириться із Росії.

Акція проти дій Виноградової

У розмову втручається інша активістка. Говорить, що Росія то чи ні –  не головне. На її думку питання полягає в іншому. У вандалізмі.

– Палити та вирішувати питання таким чином не можна. Я також багато чим незадоволена, але я не буду виходити та оголювати свої груди. Хоча мої груди будуть кращі за її, – говорить друга активістка. – Ніхто не давав їй права трощити громадське майно. І якщо б я побачила, як то відбувалося, я би роздерла її на шмаття.

Феміністка трохи посидить вдома

До судової зали повернувся Андрій Михайленко та оголосив вирок. По рішенню суду, Аліса Виноградова має провести 60 діб під домашнім арештом за місцем своєї прописки. Їй заборонено виходити з дому з 21:00 до 06:00. Дівчину звільнили з під варти прямо у залі суду.

Суддя Андрій Михайленко

– Як і припускалось, ми приїхали у «лігво звіра». І цілком природно, що на цю подію акцентувалася така увага, – говорить Аліса Виноградова. – Хоча багато вінничан у соцмережах писали мені, що підтримують те, що я зробила. До речі, першим трамвай підпалив саме житель Вінниці, який у той момент знаходився поряд зі мною. Тому не думаю, що сфотографувати свою дитину біля трамвайчика для вінничан важливіше, ніж подальша доля їх дітей та країни, у якій ми живемо.
 








 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Вадим Вадим

    В гримі вона була а,,єнна

  • Иванов Иван

    я ху..ю с фоток одни добо..бы а бабушкам одуванчикам за плакаты чо заплатыли?
  • Сергій Батренко

    Цікаво а якщо я зараз вийду на вулицю і підпалю трамвай скільки мені років дадуть? Напевно років 3 позбавлення волі мінімум і відсиджу я їх від дзвінка до дзвінка на нарах. А цю шкуру вже випустили з сміхотворним покаранням. Вся суть нашої "правохоронної" системи...
  • Anonymous

    "...я не зміг би оголитися до поясу та щось там показати, – говорить Палій. – Але я із задоволенням захищав би цю дівчину у суді. І я знаю, що захищав би краще, ніж адвокат, який займається цим зараз."

    А що Валерій Максимович може показати? Та й з "захистом" він дуже себе хвалить. Он,Тхір-живий приклад,як він може "захищати".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up