Журналісти знайшли наркотик біля криміналістичного центру. Що робить поліція?

Журналісти знайшли наркотик біля криміналістичного центру. Що робить поліція?
Журналісти знайшли пакунок з наркотиком у клумбі на вулиці Василя Порика. Одразу викликали поліцію
  • Наліпки з рекламою наркотиків кілька тижнів тому з’явились на вулицях Вінниці.
  • Журналісти RIA/20minut.ua відслідкували, як працює система, замовивши речовину.
  • Наркотики знайшли в закладці на Порика, недалеко від НДКЦ.
  • Що роблять поліцейські управління по боротьбі з наркозлочинами?

Наліпки з контактами наркодилера бачили в різних мікрорайонах міста, на стовпах та загорожах. На них зверне увагу той, хто знає, що «Сіль 24/7» - це синтетичний наркотик. Його пропонують замовляти через «Телеграм». Вінничани пишуть у Фейсбуку, що зривають такі наліпки, аби припинити розповсюдження наркотика.

Як працює система продажу наркотичної солі, дослідили журналісти RIA/20minut.ua – замовили речовину і викликали поліцію на «закладку». Так ми ініціювали порушення кримінального провадження, в рамках якого правоохоронці мають перевірити вміст вилученого згортка і знайти тих, хто розклеїв наліпки по Вінниці.

Спершу, трохи погугливши, дізнаємося: метилендіоксипіровалерон (медична назва «солі») внесли до списку заборонених наркотичних засобів і психотропних речовин у 2010 році. У Вінниці можна купити заборонене просто - через платіжний термінал.

Відео дня

Потрібен лише інтернет, «Телеграм», «Айбокс» і 200 гривень.


Заборонене – доступне

Бот, адреса якого є на оголошенні-наліпці, інформує, що у його магазині можна купити фото кладів продукції у своєму місті. «Клад» - це наркотик, який заривають у різних куточках міста. Як тепер уже знаємо, «клади» позаривали раніше, ніж дали оголошення, а тепер продають ці «закладки» за допомогою інтернету.

«Все працює в автоматичному режимі 24 години на добу. Закупка доступна у Полтаві, Іллічівську, Херсоні, Миколаєві, Одесі та Вінниці», - пишуть наркоторговці.

Вибираємо Вінницю, Ленінський район. Бот пропонує обрати «дозу». Найдешевша - 200 гривень, найдорожча – 600 гривень за 1 грам.

Журналісти замовили найдешевшу закладку і, за інструкцією, оплатили покупку. На телефон прийшов код. Ввели його в «Телеграм» - і бот за кілька хвилин (!) прислав фото закладки.

На знімку - клумба з деревом, адреса - Василя Порика, 2. Червоною крапкою позначене місце, де шукати наркотик. Одразу після цього вирушили туди і побачили, що злочинці залишили «сіль» біля входу до офісу нотаріуса, недалеко від Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (НДКЦ).

Журналісти легко відкопали щільно обмотаний ізоляційною стрічкою згорток точно на тому місці, яке позначене крапкою на фото. І одразу викликали поліцію.




Як не наркодилери, то шахраї

Після журналістського експерименту відкрили кримінальне провадження та обіцяють не закрити “справи”, що б не виявилося у пакунку. А досліджувати вміст закладки будуть довго - у експертів вінницького НДКЦ, як сказали в поліції, в черзі лежать зараз три сотні речових доказів по справах про наркозлочини. 

За словами начальника управління протидії наркозлочинності обласної поліції Ігоря Пайлика, схожа на нашу вінницьку історію із закладками справа була в Чернівецькій області. Тамтешнім правоохоронцям знадобилося півроку, щоб задокументувати схему і встановити IP-адресу продавця забороненої речовини. Це провадження розрили, продаж наркотику припинили. 

Також Ігор Пайлик дав зрозуміти, що ще до журналістів його підлеглі замовляли закладки для перевірки. Але поки експерти не сказали, що у пакунках заборонена речовина – розслідування йде не на повну потужність. А мета - не спіймати місцевих кур'єрів, а знайти головного наркодиллера.   

- Почнемо ряд серйозних оперативно-розшукових захотів, коли у нас буде рішення експертизи, - сказав керівник.  

Якщо ж не знайдуть у вилученому нічого забороненого? Провадження закриють? Ігор Пайлик говорить, що буде перекваліфікація на шахрайство. Як немає збуту наркотика, то є склад іншого злочину – обман із корисливою метою.


Цей наркотик убиває мозок

«Сіль» - вулична назва метилендіоксипіровалерону. Ще варіант «Хмара 9». Це синтетичний наркотик, що за консистенцію нагадує звичайну сіль. Має дію, схожу на амфетамінову чи кокаїнову, тільки у рази сильнішу.

На «сіль» підсідають діти через дешевизну і доступність. Українські медики кілька років тому почали фіксувати отруєння «солями» підлітків 13-14 років.

Ефект зомбі, галюцинації, панічні атаки, постійна спрага, хаотична жестикуляція, блідість шкіри, розширення зіниць. Такі ознаки вживання «солі». Звикають до неї після першої ж проби. Далі – психоз, і якщо не морг (самогубства у стані паніки), то дорога до божевільні.

Можливість придбати «сіль» через інтернет редакція RIA/20minut досліджувала чотири роки тому - «Нові вбивчі наркотики добираються до Вінниці». Тоді цю речовину рекламували через ВКонтакті, замовлення приймали через „Аську”, а вінницькі правоохоронці знали про цю синтетику тільки з досвіду колег із інших регіонів. Тепер «сіль» є у Вінниці.

- Наркотики - це обійми смерті. А такі наркотики, як «сіль для ванн», якщо вже беруть нас у свої обійми, то вже ніколи не випускають, - коментував тоді редакції Юрій Прокопенко, який пережив залежність від наркотика та написав книгу про це.

 

Давайте разом боротись

Поки у місті є наркотики, будемо з ними боротись. Ви з нами? Тоді розкажіть про людей, які торгують забороненим, та про наркопритони, що поруч з вашим домом. Дзвоніть журналістам за телефонами (063)7383803 та (097)8788788.

 

Читайте також:

По Вінниці розклеїли наліпки з контактами продавців наркотику (ФОТО)

Вінничан підсаджують на наркотик “сіль”. Журналісти зробили контрольну закупку

Нові вбивчі наркотики добираються до Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up