Нові вбивчі наркотики добираються до Вінниці

Нові вбивчі наркотики добираються до Вінниці
На «крокодил», що вариться з аптечних препаратів і вбиває людину за кілька місяців, переходять опійні залежні. А клубна молодь міняє дорогі кокаїн та амфетамін на напівлегальний порошок із назвою «китайська сіль» чи «сіль для ванн», який назавжди ламає психіку.

Чим дешевший наркотик, тим страшніший. На «крокодил» переходять наркомани, знаючи, що житимуть не довше кількох місяців. Людина згниває заживо, але відмовитися від ін’єкції не може.
У східних регіонах міліція вже бачила на власні очі наслідки вживання цього найстрашнішого із відомих наркотиків. До Вінниці, як кажуть наші правоохоронці, це страхіття ще не дійшло. Але вже затримували вінничан, що виходили з аптек із препаратами, з яких можна приготувати «крокодил». Досить до купленого було додати ще кілька інгредієнтів.
- Люди, які були затримані, не робили самого “крокодилу”. Вони його спрощували, - каже начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків обласної міліції В’ячеслав Карпенко. - Змішували три види таблеток і все. Це не “крокодил”. Тому що в „крокодилі” є ще інші важкі компоненти, які згубно діють на організм. Ми всі вилучені зразки направляємо на дослідження експертів, і жодного випадку виявлення “крокодилу” у Вінницькій області немає. В інших регіонах, наскільки знаю, є поодинокі випадки. А у нас цим ніхто не займається. Напевно тому, що це – смерть. Дуже швидка смерть!
В’ячеслав Карпенко називає “крокодил” наркотиком для самовбивць. Якщо на героїні живуть років сім (статистика показує), то зараза, що колотиться з аптечних препаратів із різними домішками – вбиває людину за чотири місяці. Рік життя – це максимум, на що може розраховувати „крокодильщик”. Якщо це існування від дози до дози можна назвати життям...
- До „крокодилу” звикання практично миттєве, - говорить В’ячеслав Карпенко. – Психологічне звикання, навіть набагато швидше, ніж фізичне.
А найбільш розповсюдженими в нашому регіоні начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків назвав конабіс і метаамфетамінову групу препаратів, синтетичні наркотики.
- Ну, і не будемо забувати про макову соломку, - говорить В’ячеслав Карпенко. – Це ті наркотики, які є у Вінниці.
Інтернет рябить рецептами, як зробити „крокодил”. А ще – фотографіями наслідків від його вживання. Російські журналісти, де ця смертельна суміш аптечних препаратів зараз у досить широкому розповсюдженні, публікували фото та відео з притонів. Ефект від перегляду – стовідсоткової дії. Не дай Бог.
А ще в інтернеті багато інформації про ще новіший наркотик, який називають легальним кокаїном. Він для грошовитих любителів кайфу. Для клубної молоді. Без сумніву, теж смертельний. Але діє інакше. Гробить не тіло, а мозок. Викликає галюцинації, ламає психіку, спонукає до самогубства. Але найстрашніше, що виявити присутність в організмі цього наркотику не може жоден тест. А з сіллю приймають ванни, її розводять для ін’єкцій чи просто вдихають на слизову або підмішують у напої. Почалося все на Заході. Зараз є в Росії. А що у Вінниці?
- У нас по солях також немає ніякої інформації, - якає начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків обласної міліції. - Ми спілкуємося з наркозалежними і ніхто не вживає. Може, в інших регіонах така є практика, але в нас нема. Ми відслідковуємо оголошення в інтернеті. Є група співробітників, які моніторять соціальні мережі. По Вінницькій області фактів розповсюдження солей не виявили. Підозри були, інформацію перевірили – не підтвердилася. Буває таке, що шахраї, які хочуть заробити, розміщають якусь таку рекламу. Такі факти є. Але насправді ніхто нічого не продавав.
Зате є у Вінницькій області майже дві тисячі наркозалежних і людей, які вживають наркотики без залежності. Це тільки ті, що внесені в базу міліції. І правоохоронці хочуть вірити, що вінничан, які не можуть без дози, з цієї цифри меншість. А в обласному наркодиспенсері називають своїми пацієнтами 1148 людей.
- У нас не було випадків, щоб зверталися люди на лікування після прийому нових наркотиків у вигляді морських солей і під назвою «крокодил», - каже лікар обласного наркологічного диспенсеру Дмитро Слободянюк. - Про “крокодил” можна почути від наркозалежних, що його іноді роблять їхні знайомі. Але значного поширення у Вінниці такі наркотики не отримали.


Це росіське відео з хлопцем "під сіллю" на Ютубі набрало майже 200 тисяч переглядів

Ми перевірили: Солі рекламують через ВКонтакті, а замовлення приймають через „Аську”
Якщо у Вінниці про „крокодил” та „морську сіль” міліція знає тільки з досвіду колег з інших регіонів, то всеукраїнські дані такі: 2,5 відсотка наркозалежних українців вже підсіли на «крокодил», від якого злізає шкіра, та сіль для ванн, сильнішу кокаїну. Останнє - купують в інтернеті.
Редакція знайшла оголошення про продаж солей для ванн, які викликають ейфорію. Одне з цих оголошень - навіть з контактною особою у Вінниці. Списатися треба було через „Аську”. В оголошенні сказано, що товар з Астрахані.
Ще знайшла редакція вінницьку групу ВКонтакті. Прямо на стінці є запис з докладною інформацію про ефект від „солі для ванн”. Автор цього повідомлення заблокований. Чи є в „Асці”, куди пересилає на продавця, ми не змогли перевірити. Але прорекламований там сайт з докладним описом всієї продукції, працює.
Редакція навмисне не пише подробиць своєї перевірки, аби не спокушати читачів. Інтернет-адрес та цін на наркопродукцію теж вважає недоречним афішувати. Ми передали інформацію про цей груповий акаунт для перевірки правоохоронцям. Але спершу написали кілька повідомлень її учасникам.
Дівчина з Сум відкрито шукає через Вінницю наркотик, який в перекладі називається „морська сіль”. Коли запитали, чи роздобула, написала: буде вдячна, якщо їй підкажуть вінничани. По її сторінці видно - дівчина тусовщиця.
Решта, з ким вели переписку, – мешканці Вінниці. До речі, в цій групі наших міських жителів більшість - понад сотня. Хлопці написали, що самі хімією не балуються, але їхні знайомі – в курсі справи. Вони підказали, з ким зв’язатися, щоб зробити замовлення. Запевнили, що інформація достовірна. От тільки треба застати організатора групи в он-лайн, тоді відповість. Ми не застали.
Далі міліція буде розбиратися з групою ВКонтакті, зробленою, щоб робити замовлення. Принаймні, записи на сторінках про це свідчать. І переписка з учасниками – теж.

„Наркотики, це обійми смерті. А «сіль для ванн» і «крокодил», якщо вже беруть у свої обійми, то вже ніколи не випускають”
Він звільнився від залежності, але знає все про смертельні наркотики-новинки. Написав книгу для вінничан, як позбутися залежності. В ній розповів, як сам це зробив. Юрій Прокопенко тепер інвалід. Але від наркотиків вільний.
„При сьогоднішній кампанії боротьби з наркоманією кількість наркозалежних людей все одно зростає. Наркотик з Китаю «сіль для ванн» і «крокодил» мають одну важливу відмінність – це ціна, - написав Юрій Прокопенко. - Якщо «сіль для ванн» рік тому коштувала не менше 70 євро за грам і була по кишені людям з достатком, то «крокодил» можна назвати наркотиком для бідних. Для багатих любителів кайфу «сіль для ванн» можуть запропонувати під виглядом метамфетаміну, кокаїну тощо. Іноді сам продавець не в курсі, що саме він продає. Тому, як тільки цей наркотик з’явився на вулицях, то в одному тільки Лондоні одразу вмерло 200 людей від передозування.
«Крокодил» готують з кодеїновмістних препаратів. У Вінниці такі препарати ще три тижні тому можна було купити в будь-якій аптеці міста. Зараз їх нема в продажу. Може, керівництво аптечних мереж просто вичікує, поки пройде галас навколо препаратів, які містять кодеїн? І вони знову зможуть отримувати свої надприбутки від продажу. Але в Криму, наприклад, подібні препарати з 1 січня продають суворо за рецептами. Але й це не вихід, тому що за незаконний продаж таких препаратів позбавляють ліцензії тільки після трьох зафіксованих випадків незаконного продажу. Але хто цим буде займатися? Кому це потрібно?
Навіть якщо не готувати «крокодил», то кодеїнвмістні препарати вже самі по собі є такими, які при систематичному вживанні викликають фізичну залежність. У нас в місті багато хто з опійних наркоманів перейшов на препарати, що містять кодеїн (пігулки, краплі, суспензії тощо).
Підіть в наркодиспансер і подивіться, скільки людей там лікується по другому та по третьому разу. Все тому, що те місце в їх душі, яке вони намагалися заповнити наркотиками, після фізичного одужання лишається порожнім. Нема духовної основи, на якій можна було б побудувати подальше життя. Ви скажете: «Ну ось, ще один здурілий по Ісусу!». Називайте це, як хочете, але це працює!
А якщо вже геть відверто говорити, то людина, яка вживала наркотики раніше, носить на собі печать ганьби. До таких у суспільстві ставлення зовсім інше: бридливе, негоже, упереджене. Деякі люди навіть руки не подадуть, ніби бояться чимось заразитися. Всі ми схильні засуджувати. Але доки самі чи хтось з наших близьких не потрапить у схожу ситуацію. Тоді ми ховаємо обличчя від сорому, знаючи: як ми засуджували, так і нас зараз засуджують...
Наркотики - це обійми смерті. А такі наркотики, як «сіль для ванн» і «крокодил», якщо вже беруть нас у свої обійми, то вже ніколи не випускають”
.



Наркоманів у області майже дві тисячі
1900 – таку приблизну цифру називають в міліції. Приблизну, бо база постійно міняється. Одні зникають, інших додають. В базі міліції не тільки наркозалежні, а відомі правоохоронцям люди, які вживають без залежності – курці марихуани.
1400 злочинів, пов’язаних з наркотиками (збут, вживання, схиляння тощо)
торік виявили на території області.
Майже 500 фактів збуту наркотиків виявила міліція області. 40 відсотків з них – у Вінниці.
50 – стільки наркозлочинів у січні зафіксували у обласному центрі.
23 факти збуту наркотиків зафіксували за січень.
10 наркопритонів прикрили у обласному центрі з початку року.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Anonymous

    Идиоты.. http://news.bigmir.net/strageness/670427-V-Parije-otkrout-zal-gde-mojno-bydet-prinyat-narkotiki-pod-nabludeniem-vracha 22. Ты имеешь веру? имей ее сам в себе, пред Богом. Блажен, кто не осуждает себя в том, что избирает. (Послание к Римлянам 14:22) Кроме Христа никто святым на земле не родился. Чем оправдаетесь когда Христос спросит вас с пристрастием, или вы думаете, что более праведны чем эти нарки? Может с законами что-то не так если у нас дикая конопля у дороги приравнена к героину? Давайте подымайте статистику, не долго вам осталось, даже если будете жить больше ста лет.
  • Anonymous

    а почему не написали статистику преступлений в нароко и алкогольном опьянении? в алкогольном опьянении совершается преступлений в 100 раз больше чем под наркотой,но об этом не говорят,хотят ,чтобы народ пил наркотик для быдла-АЛКОГОЛЬ!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Да, это поражает . Наркотики нельзя - но можно водку.

    Anonymous reply Anonymous

    Іди мускатний горіх поїш

    Anonymous reply Anonymous

    Iди вадяри бухни
  • Anonymous

    Є група співробітників, які моніторять соціальні мережі - вот она, ключевая фраза, вдумайтесь, задроты...
  • Anonymous

    Скрытая реклама "крокодила", б..ть! Нет не скрытая - прямая! Люди хватит уничтожать самых себя, ведь такими статьями вы делаете наркоту доступней!

    Anonymous reply Anonymous

    Предлагаешь молчать и делать вид, что все хорошо?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up