Було золота на 15 мільйонів. Подробиці нападу на вінницьких ювелірів під Бердичевом

Було золота на 15 мільйонів. Подробиці нападу на вінницьких ювелірів під Бердичевом
Поранений ювелір Юрій Циніт в лікарні після операції. Стоп-кадр з відео житомирських журналістів
  • Напад на вінницьких ювелірів, що везли 15 мільйонів гривень у золоті, ще не розкрили.
  • Редакція дізналася, чи житомирські правоохоронці просили допомоги у колег-вінничан із пошуку грабіжників.
  • Та зібрала деякі нові дані про цей гарно спланований злочин, де здобиччю стали кілька кілограмів дорогоцінних прикрас.

За гарячими слідами не вдалося спіймати нападників, хоча одразу після нападу поліцейські оголосили спеціальний план «Сирена» в кількох областях. Відтоді минуло 11 днів – злочин проти вінницьких бізнесменів, які їхали з Києва додому із 30-ма кілограмами золота, так само залишається не розкритим.

Про напад вінницьких ювелірів розповіла Житомирська поліція, бо в них на території стався цей злочин. На автодорозі Житомир-Могилів-Подільський, в селищі Гришківці Бердичівського району, кілька машин із озброєними людьми перестріли і заблокували рух машини Volkswagen Tiguan, бо знали – в ній везуть десятки кілограмів ювелірних виробів. Це було вже у темну пору доби, приблизно о 20.00 неділі, 19 листопада.  

«На Житомирщині поліцейські встановлюють нападників, які відібрали у вінницьких підприємців золото на 15 мільйонів гривень», – таку новину наступного після нападу дня, 20 листопада, розмістили на сайті Житомирського управління Нацполіції та виклали фото простреленого «Фольксвагена».

Відео дня
blockquote>


За оприлюдненою тут інформацією, в авто було близько 30 кілограмів золотих виробів. Але, як дізналася згодом редакція, ювеліри везли додому із виставки не тільки злото, а й срібло. Відібрали у них не все, а тільки кілька ящиків. Яка точна сума збитків, отриманих підприємцями, дізнатися не вдалося.

Але й так зрозуміло – злочин провернули люди невипадкові, ретельно його спланували та правильно прорахували шляхи відходу. Чи не навів на підприємців хтось з їхнього оточення, лишається здогадуватися. 

Поліцейські проводять комплекс слідчо-озшукових заходів для встановлення та затримання нападників, – сказали зараз у житомирські поліції. А чи беруть участь в розкриття злочину проти вінничан правоохоронці з нашого міста?

– До нас з Житомира не зверталися за допомогою, – сказав начальник карного розшуку поліції міста Вінниці Олександр Дамзін. – Може зверталися в апарат...      

Питаємо там – і прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник говорить без прив’язки до названого кримінального провадження, яке розслідується в іншому регіоні. 

– Оперативні підрозділи – не ізольовані структури. Ми обмінюємося з колегами з інших міст орієнтуваннями. Так, співробітники карного розшуку співпрацюють і, якщо є потреба, то виконують доручення, – сказала вона. 

Тож в чому заключалась допомога вінницьких розшуківців колегам із Житомира, дізнаємося, коли злочин буде розкритий. Але заходи, які ужили одразу, щоб розкрити напад за гарячими слідами, як вже відомо, бажаного результату не дали. На території кількох областей, в тому числі Вінницької, оголошували спецплан «Сирена». Втім, знайти і спіймати машини нападників ні у нас, ні у сусідів. 

Нагадаємо, як злочинці заволоділи цінностями вінницьких ювелірів та одного із них поранили. Вони заблокували рух «Volkswagen» на кільці для розвороту і силоміць витягли з салону водія, а пасажира, що спробував утекти, поранили з вогнепальної зброї у ногу. Наміру вбивати не мали, потім сказав він, просто хотіли зупинили.

«Водія та «Volkswagen» нападники повезли з собою, але за 4-5 км покинули на автодорозі, забравши з салону ювелірні вироби у кількох сумках. Пораненого пасажира, який залишився на місці події, побачили інші учасники дорожнього руху та викликали швидку», - це цитата з новини житомирської поліції.

За їхніми даними, ювелірами з Вінниці по 44 роки. Вони упродовж кількох днів були у столиці, як учасники виставки ювелірних виробів.

Трохи інше розповів про напад поранений підприємець. Дивіться його коментар на відео журналістів «Новости Житомира», записаному в лікарні невдовзі після нападу: 


Як каже поранений, він не зміг швидко повідомити про напад, бо ніхто з водіїв, що їхали повз, не зупинився на вимогу лежачого. Тільки коли вінничанин став стріляти з травматичного пістолету, який мав при собі, йому на поміч прибігли люди з придорожнього кафе. Вони викликали швидку допомогу.

– Двадцять хвилин я лежав на узбіччі, поранений. Ніхто не зупинився. Кричав. Проїжджали, подивився і поїхали далі, – розказує поранений ювелір Юрій Циніт, якого житомирські журналісти розпитували про напад на лікарняному ліжку.


Скільки Юрію Циніту довелося чекати поліції на місці злочину – немає даних. Правоохоронці кажуть, що вони розсилали орієнтування з відомостями про транспортні засоби, на яких можуть пересуватись підозрювані, до сусідніх регіонів. Напевне, запізно.

Кваліфікували напад як розбій (частина 4 статті 187 Кримінального кодексу України – спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах, вчинений організованою групою або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень). Покарання за таке – від восьми до п'ятнадцяти років позбалення волі із конфіскацією майна.

Що ще знаємо про напад? Одна із машин розбійників – бус «Mercedes-Benz Vito». Водія вінницької автівки нападники заволокли в своє авто (перед тим професійно поклавши на землю та вдягнувши на заламані за спину наручники руки), а потім викинули на дорозі за кілька кілометрів від місця нападу. Пасажира поранили під час спроби втечі та покинули на місці нападу. 

І по машині, на якій їхали ювеліри, стріляли кілька разів. Перша куля просвистіла між водійським та пасажирським сидіннями. Решта теж прострелили авто, а не людей. Самі нападники були в бронежилетах и масках. Їхня зброя – автоматами Калашникова. Крім буса у них було ще кілька машин, усі – на «євробляхах».

Місце злочину:

Машина вінницький підприємців: 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ярослав Машенко (YaRdi)

    Какая власть, такая и страна. Бандитизм процветает. Могут отжать любой бизнес. Нападение на ювелирные магазины - не первый случай. И никаких расследований, поисков воров и прочее. Прыгаем дальше)))
  • без

    да просто оглядатись треба,а не їхати прямо додому,не глиняні горшки везли....
  • Юрий Бондарук

    "на євробляхах", ось Вам і перші дзвіночки....далі буде!
  • Валерий Коп

    "Жлобство фраєра згубило"!

    Маючи золота на таку чималу сумму і не найняти інкасаторів для перевезення. Треба бути повними бовдурами.

    Олексій reply Валерий Коп

    З такою сумою і інкасаторів можуть нагнути, вони теж не всесильні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up