Соцмережі забили на сполох: вінницька школярка написала, що на 26 рівні гри в суїцид

Соцмережі забили на сполох: вінницька школярка написала, що на 26 рівні гри в суїцид
  • Випадки смертоносної гри “Синій кит” серед підлітків зареєстровані в Україні - вже є перші жертви.
  • Вінницька школярка теж намагалася потрапити до гри, останнім рівнем якої є самогубство. Каже, що через цікавість.  
  • Професійний психолог про те, як не пропустити потенційного самогубця у вашій дитині.

RIA/20minut  вже писали про смертельні ігри, у які нібито грають вінницькі діти. Серед них - і так звана гра “Синій кит”. Її сенс у тому, що підліток реєструється у одній із “груп смерті”, розміщуючи у себе на сторінці повідомлення “хочу у гру”. Далі на нього виходить один із кураторів, який дає підлітку завдання: пройти максимально близько до поїзда на ходу, нашкрябати лезом на шкірі кита. З кожнем рівнем завдання стають все небезпечнішими. Останній, 50 рівень, можна пройти тільки вбивши себе і зафільмувавши це на відео. Вже є перші жертви цієї гри - діти з Маріуполя та Івано-Франківська, як кажуть у департаменті кіберполіції. Соціальні мережі повняться попередженням для батьків про гру “Синій кит”. А 13 лютого у одній із груп у Фейсбуці з’явилося повідомлення про дівчинку Наталю (ім’я змінене з ціллю не нашкодити дівчинці) з вінницької школи № 31, яка вже на 26 рівні гри. Одна із учасників групи “MAMMAS” зробила такий допис:

“(...)Так вот, сегодня ночью в одной такой группе я увидела комментарий девочки, имя которой было написано на украинском. Что она пишет, прилагаю в скринах, на страничке у неё чёрные сердечки и кит между ними. Она состоит в этих страшных группах и из ее комментария видно, что она на 26 уровне из 50. Я за неё очень боюсь и не по-детски переживаю. Где-то теплится надежда, что она написала комментарий, чтобы казаться крутой, ведь подростки, почему-то считают, что быть в этой игре, круто. Глупость какая! Но, если она правда и всерьёз в этой секте, ее нужно спасать! Я написала ночью ей сообщение в вк. Она пока не отвечала. Думаю, потому, что в школе. А, может, и не ответит, просто заблокирует. Я верю в силу фейсбука! Нужно как-то выйти на ее родителей, чтобы они обратили на неё внимание. Нет ли царапин на теле, порезов, не бодрствует ли она с 4:20 до 6:00 утра. Это очень серьёзно! Нужно сделать все, чтобы не дать ребёнку совершить самую большую ошибку! Надеюсь, что мы все вместе не дадим произойти ужасному!”

Зареєструвалася через цікавість

Відео дня

Журналісти РІА розшукали контакти Наталі у соцмережах. Вона має дві сторінки Вконтакті, підписані її власним ім’ям. Зміст дописів на її власній сторінці доволі життєрадісний, а от перший допис на фейковій сторінці - із групи “Море китів”. Щоправда, ніякого суїцидального підтексту не несе.

На перший погляд, зовсім не схоже, що власниця цих двох сторінок - депресивний підліток: дівчинка має багато друзів, життєрадісні пости, статус "є друг" і стандартний для підлітка набір російського репу та попси у аудіозаписах.

Проте, якщо вірити змісту скрінів, що прикріплені до поста учасниці групи “MAMMAS” у Фейсбуці, Наталя вже на 26 рівні суїцидальної гри.

На сторінці Вконтакті Наталя виклала у загальний доступ власний телефонний номер. Додзвонитися до неї журналісту вдалося з третього разу.

– Про гру я дізналася від однокласників. Насправді я не збиралася приймати участь у ній. А зареєструвалася там, тому що мені просто стало цікаво. І ні на якому я не на 26 рівні, - розповіла Наталя журналісту.

Директор школи № 31 тримає все на контролі

Зрозуміло, що дівчинка могла й збрехати про свою непричетність до "Синього кита", адже одним із умов гри є секретність участі. Тому журналіст RІА відправилася до Ольги Іванець, директора школи № 31, де вчиться дівчинка.

У школі, за словами директора, про гру як таку дізналися 11 лютого з передачі на одному із телевізійних каналів. Тоді ж керівництво школи вирішило провести бесіду із батьками. Зібрали у вівторок педагогічну нараду, а з 20 лютого планують поговорити з головами батьківських комітетів.

– Ми моніторили так звані “групи смерті” разом із вчителями. Хочу сказати, що, на перший погляд, у тих групах не відбувається нічого особливого. А коли діти вже реєструються у групі і починають проходити рівні гри, вона їх буквально затягує, - розповіла директор школи журналісту.

Із приводу дівчини зі школи № 31, яка грала у цю гру, Ольга Іванець зазначила, що уся необхідна робота у цьому випадку була проведена, а ситуацію взяли на контроль.

– Дівчинка потрапила до “групи смерті” через цікавість: впевнитися для себе, що ця гра - неправильна, і переконатися, що вони  доведуть її до того рівня, до якого планувалося у грі. Вона вже не входить до тієї групи.. До речі, класний керівник дівчинки не помічала, щоб учениця була засмучена чи відлюдькувата. Дитина не виявляла ознак, типових для учасників усіх цих груп, і поводила себе доволі життєрадісно. Тому я схильна вірити її словам про те, що вона вступила туди через цікавість, - зазначила Ольга Іванець.

Школярі проти гри

П’ятнадцятирічна Іра зі школи № 6 розповіла, що серед їх однолітків розмови про гру йдуть більше тижня.

– Просто однокласники у групу скинули таке повідомлення, що є така гра, і що ні в якому разі не треба у неї грати. Якщо точно, то повідомлення скинув однокласник, а йому розповіли про це на тренуванні. Нікому з моїх однолітків це не подобається, вони не стали б у неї грати, - розповіла дівчинка.   

Департамент освіти: школи проінформовані

Оксана Яценко, директор департаменту освіти Вінницької міськради:

– Ми попередили директорів шкіл, аби вони поінформували дітей про таку небезпеку. При цьому порадили зосередитись на позитивному посилі: що життя насправді прекрасне, а якщо є проблеми, які не можеш вирішити самостійно, то завжди є дорослі, які у цьому допоможуть. Загострювати увагу власне на грі вони не будуть, щоб не викликати у дітей нездоровий інтерес до цієї теми.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Бегін Ігор

    Що за "тривожні дзвіночки"? Тих три пункти робить майже кожна дитина.

    1. Щоб батьки не бачили особисті переписки (або нераз в групах інтимні фото в рекламних записах, і щоб уникнути тих мільон питаннь "що то" і "хто то" дитина просто переключає вікно, або згортає браузер.

    2. Зараз більшість то і робить що сидить в нічний час в інтернеті.

    3. Якщо батьки відволікають дитину від чогось, або ті ж вище згадані мільон питаннь, то звичайно дитина буде роздратована.



    Якщо чесно? Цих три пункта просто описують теперішніх дітей. І вони не доречні в цій статті.



    А для того щоб знати точно чи грає дитина чи ні, просто перевірте ноги\руки на наявність порізів.
  • Вова

    беремо нормальний роутер, робимо  дозволений список сайтів і ок.
  • Daily

    весь дебилизм у каждого в голове какой нафиг уровень 26
  • Daily

    выбрось смартфон купи мобильник и будет счастье
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up