ТОП-5 афер на величезні суми, які шахраї провернули у Вінниці в 2017-му

ТОП-5 афер на величезні суми, які шахраї провернули у Вінниці в 2017-му
  • Це ВАУ-злочини, бо були гарно сплановані і якісно реалізовані.
  • Редакція відібрала п’ятірку афер, які провернули на вінничанах заїжджі злочинці протягом 2017-го року й заробили кругленькі суми.
  • Знайте схеми і будьте насторожі, щоб аферисти не заробили ще більше.

Шахрайські або їхні схеми, про які піде мова нижче, продовжують працювати. Більшість із них не спіймали. А досвід тих, яких знайшли і притягують до відповідальності, могли перейняти інші злочинці.

Тож, щоб вберегти вінничан від нових епізодів, редакція склала ТОП-5 афер, які спритні шахраї провернули у Вінниці в 2017-му.



1. Операція «Надуй валютника»

Чоловік та жінка за кілька годин заробили 60 тисяч доларів і поїхали з Вінниці раніше, ніж їх почали шукати. Але перш, ніж все вдалося, аферисти добре потрудилися. Вона найняли два офіси, один на “Інфраконі”, а другий – в номері готелю «Профспілковий». І обставили їх так, ніби працюють не перший день. Були меблі, техніка, речі…

У заздалегідь обладнані кабінети запрошували валютників на операції. Зв’язувалися з «міняйлами» за оголошеннями, які ті давати в інтернеті. Спочатку поміняли у них відносно невеликі суми, щоб чоловіки були впевнені у надійності їх, як клієнтів. А вже на другий раз - принесли більші суми. У першому випадку - 35 тисяч доларів, у другому – 25 тисяч умовних одиниць.

Відео дня

Розмову з валютниками вела жінка в перуці. Вона рахувала гроші, потім її відволікав чоловік – вимагав терміново знайти якусь печатку. Жінка з ним сперечалася: «не бачиш, я з клієнтом» і так далі. Той наполягав. Тоді жінка виходила з кабінету з пакунком доларів, залишаючи клієнта з пакетом гривень і замикала за собою двері.

Клієнт чекав, потім заглядав у пакет і бачив сувенірні купюри. Ні покликати на допомогу, ні вийти з офісу він не міг. На вікнах були зняті ручки, вхідні двері аферисти встановлювали броньовані. Годину-дві сиділи валютники в бутафорних офісах, поки наважувалися набрати «102», а за цей час злочинці спокійно ішли з їхніми доларами.

Групу гастролерів, в якій заправляла жінка у перуці, досі шукають, й не тільки вінницькі поліцейські. Більше про це редакція писала на початку року в статті «Заробили $60 000. Як банда шахраїв «кинула» двох вінничан на обміні валюти».



2. Розвели під «Шевролє» на 100 тисяч

Мешканець Вінницької області говорив із луганчанами, коли його повідомили на спеціально створеному сайті про виграш автомобіля за 480 тисяч гривень. Щоб отримати автівку, треба було терміново внести страховий платіж. Почалося все з 6 тисяч 800 гривень…

Потерпілий кілька разів їздив маршруткою до Вінниці і через банкомат у “Мегамоллі” перераховував гроші, щоб отримати машину. Аферисти питали його, скільки вдома є грошей. Сказали, це для анкети треба. Чоловік назвав суму заощаджень. І під приводом різних маніпуляцій в нього «витягли» усі 100 тисяч до копійки.

Спершу за участь у акції заплатив «майбутній власник» неіснуючої “Шевроле”. Потім його «розкрутили» на модну магнітолу і ще на якісь «понти» у салоні. Щоб забрати всі гроші, придумали спеціальну пропозицію: доставлять у лафеті запаковану в плівку машину до Вінниці. Чоловік у поліції розказував потім, як мріяв повернутися додому на синьому “Шевроле”. У нього залишилося 500 гривень, за які хотів заправити машину і купити дружині з тещею шампанське.

І от він телефонує знов операторці, питає, чи виїхала його машина. У відповідь – регіт. «Невже ти ще не зрозумів, що тебе надурили?», - не витримали аферисти. Згодом поліція прослідкувала дзвінки – вони були зроблені з окупованої території.

Подробиці цього злочину є у статті «Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств».



3. Пристаркуваті аферисти на «Шкоді»

Немає інформації про те, щоб поліція знайшла пару пристаркуватих аферистів на «Шкоді» з польськими номерами, які надурили вінницького пенсіонера на обміні тисячі євро.

Чоловік і жінка на «Шкоді Октавії» посадили на Магістратській перехожого дідуся в машину, щоб показав дорогу до першої лікарні. По дорозі йому наплели історію про хворого племінника, якому везуть гроші на операцію, поспішають і не знають, де валюту міняти. Дід не відмовився допомогти незнайомцям – дав їм 10 тисяч, взявши липові євро, замість того, щоб направити в обмін валют.

Що така шахрайська схема, коли залишають сувенірні купюри у обмін на справжні гроші, вже спрацювала не на одній людині, потерпілий 81-річний дідусь дізнався від працівників поліції. Останні одразу після дзвінка на «102» підняли записи з вуличних камер спостереження і встановили машину, на якій пересувалися шахраї. Тепер – розшукують синю «Шкоду Октавію» із номерними знаками «GA 410 EY» та пару аферистів-гастролерів віком під 60 років.

Більше про цей випадок можна прочитати в статті «Поліція шукає пару пристаркуватих аферистів на «Шкоді» з польськими номерами».



4. Надурили на дешевому пальному

«Продавали» дешеве по телефону і просили перерахувати гроші через термінал якраз тоді, коли стрибнули ціни. На оновлену схему банального телефонного шахрайства купилися маса вінничан. Влітку цього року було так, що в поліцію приходили по кілька людей одразу з заявою про те ж саме шахрайство.  

Потерпілі чоловіки розповідали, що їм дзвонили по телефону та питали, чи немає бажання купити бензин чи дизельне пальне за знижками. Другий варіант – покупці повірили в інтернет-оголошення з таким самим змістом, знайдене на сайті ОLХ.

Щоб купити дешево, треба було діяти за інструкціями. Приїхати на заправку, там підійти до ай-боксу, перерахувати кошти на названі їм номери телефонів із чеком про оплату йди до заправника, який нібито мав дати талони та пальне.

Звісно, заправники були не в курсі такої «розпродажі», тож крутили пальцем біля скроні. Перевізникам нічого не лишалося, як заявляти в поліцію про шахрайство, бо суми вони сплачували немалі – від 1,5 до 6 тисяч гривень кожний.

Докладніше про випадки таких афер RIA/20minut.ua розповідала у статті статті «Не вірте дзвінкам про дешеве пальне. Телефонні шахраї трохи поміняли схему».



5. «Влаштовували» на роботу за гроші

А от шахраїв, що дурили вінничан, які шукали роботу водіїв, поліція спіймала. У березні минулого року в поліцію прийшли з заявами про обман більше десятка вінничан. Згодом поліція розібралася і встановила: злочинна група на обмані, крім Вінниці, підзаробила ще в 12-ти регіонах країни.

Кандидати на роботу водіями зв’язувалися із роботодавцем за оголошенням про роботу, ходили на зустрічі, чули обіцянки, що їх беруть, і купляли в обманщиків підроблені свідоцтва на право перевезення небезпечних вантажів. Ціна такого – 1400 гривень. Після отримання грошей псевдо-роботодавець зникав.

За цією схемою працювала трійця міжрегіональних злочинців, яких затримали в Літині на машині «Мерседес». У іномарці поліцейські вилучили підроблені посвідчення, мобільні телефони, револьвер «Флобер»», гроші кошти, підроблені номерні знаки Хмельницької та Дніпровської областей.

Коли одного із затриманих запитали, скількох людей вони "розвели", то у відповідь він сказав: «У кожному місті – від 8-ми до 15-ти чоловік».

Подробиці цього обману читайте у статті з відео «Дурили вінничан, які шукали роботу водіями. Поліція спіймала злочину групу».
 



Були й інші шахрайства у Вінниці. Суми втрат вінничан, які провірили у здавалося б очевидні обмани, різні. Але редакція писала докладніше про такі, де вінничани утрачали десятки тисяч гривень. Ось ці історії:

 

Читайте також:

Кримінальний ТОП-2017. Підривали гранати, палили людей, стріляли по машинах

Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств

Порахуй до десяти і не плати. Про схеми шахрайств, які не вмирають (ВІДЕО)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бухин

    Дніпровської області не існує. Мабуть, мали на увазі Дніпропетровську?
  • Александр Сулима

    Про піраміди нічого не згадали

    Nataliya Sklyar reply Александр Сулима

    про піраміди згадали в Кримінальному ТОПі-2017. Ось посилання: https://vn.20minut.ua/Kryminal/kriminalniy-top-2017-pidrivali-granati-palili-lyudey-strilyali-po-mash-10663517.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up