Заробили 60 000 $. Як банда шахраїв «кинула» двох вінничан на обміні валюти

Заробили 60 000 $. Як банда шахраїв «кинула» двох вінничан на обміні валюти
  • Щоб за один день провернути два вдалих злочини й утекти з великими грішми, трійця шахраїв добре приготувалася.
  • Вони зняли офіси і обставили їх так, аби ніхто не здогадався.
  • Групу гастролерів, в якій заправляла жінка у перуці, шукають не тільки вінницькі поліцейські. 


Два кричущі факти за день. Сума збитків у першому випадку – 35 тисяч доларів, у другому – 25 тисяч умовних одиниць. Гарно сплановані дії, якісна підготовка та продуманий план відходу. Все це змусило правоохоронців розповісти про шахрайства, яких раніше в місті не було.

Учора, 22 лютого, у Вінниці злодії розжилися на 60 тисяч доларів й накивали п’ятами раніше, ніж їх почали шукати. Як усе було, розповів начальник поліції Вінниці Анатолій Присяжнюк.

За його словами, потерпілих від міжрегіональної групи шахраїв, двоє. Ошукані чоловіки давали оголошення про обмін валюти, при цьому порушниками, які здійснюють незаконні валютні операції, вони себе не називають.

Відео дня

- Довести те, що вони є валютниками, ми не можемо, і вони про це не вказують, - говорить Анатолій Присяжнюк. – В одному випадку, потерпілий сказав, що має кошти на рахунку у валюті, бо син працює за кордоном, пересилає кошти і має намір повернутися на Україну, от він і обмінював долари на гривню для купівлі квартири у Києві.

Цьому чоловіку подзвонили шахраї за його оголошенням. Але перед цим, як розповів начальник поліції, добре приготувалися. Зняли кімнату під офіс в готелі на Хмельницькому шосе та облаштували його так, ніби давно тут працюють.

- На початку лютого приїхала жінка, зайшла до керівництва готелю і запитала, чи може винайняти кімнату для облаштування офісу, щоб здійснювати оптово-роздрібну торгівлю з нашими підприємцями, - розказує Анатолій Присяжнюк. - Керівництво готелю пішло назустріч. Вони заключили договір по надання такої кімнати. Злочинці запропонували встановити безкоштовно броньовані двері в цій кімнаті за свій рахунок. Вони облаштували в ній офіс, поставили меблі, комп’ютери без системних блоків, понаставляли папок. Зробили все так, щоб людина, яка зайде, не мала сумнівів, що цей офіс працює давно. Щоб нічого не викликало підозри.

Не виникало такої в першого «клієнта», який приходив у готель облпрофспілок. Н у другого, якого запрошували на обмін доларів у другий «офіс» - на Київській.   

- Злочинці телефонували людям, які здійснюють обмін валют, за оголошеннями і пропонували поміняти суму на гривню, - продовжує начальник поліції. – Наші потерпілі приходили і оговорювали суму, яка буде мінятися. В першому випадку сума була 10 тисяч доларів.

Ця операція пройшла успішно. Чоловік невдовзі отримує другий дзвінок – з пропозицією купити в нього значно більше доларів.

Про другу зустріч у «офісі» в готелі «Профспілковий» шахраї з валютником домовилися напередодні, 21 лютого. Цього разу він привіз 35 тисяч доларів.

Чоловік знає, що перша операція пройшла успішно, нічого не підозрює. Заходить в офіс. Кладе суму коштів у іноземній валюті. Жінка, яка виступила злочинцем у цій ситуації, іде до шафи, відкриває її, дістає сумку. В сумці пакет. Привідкриває його, показуючи, що там українські гривні, і починає перераховувати долари, принесені потерпілим, - не приховує подробиць Анатолій Присяжнюк.



– В цей час відкриваються двері, і якийсь чоловік каже, що йому треба печатка, - продовжує начальник поліції. - Жінка з ним сперечається: «не бачиш, що я з клієнтом» і так далі. Той наполягає. Тоді жінка вибачається й виходить із кабінету з пакунком доларів – залишає клієнта з пакетом гривень і замикає за собою двері. З опитування людей, які працюють в готелі, пара вийшла з будівлі і пішла у невідомому напрямку. А наш потерпілий був замкнений в кімнаті до години. Коли зрозумів, що його ошукали, подзвонив на «102», й через адміністрацію його звільнили з тієї кімнати. В пакеті були сувенірні купюри по 200 гривень.

Це було в першій половині дня. А в другій, як розказав начальник поліції, аналогічним чином втратив 25 тисяч доларів ще один вінницький «невалютник». Він ходив у офіс, обставлений муляжами, на вулиці Київській, біля Інфракону. Там до визволення із замкненого кабінету - просидів дві години.

- Злочинці мали час для того, щоб виїхати не те що із міста, а навіть за межі області, - каже начальник поліції. – А готуючись до скоєння злочину вони на усіх вікнах знімали ручки, щоб потерпілий не міг відкрити й покликати на допомогу. Двері броньовані ставили, щоб не було сильно чути його голос.

В поліції кажуть, що така нова для Вінниці схема вже не раз спрацювала в інших регіонах країни. Де саме зафіксували аналогічні випадки, Анатолій Присяжнюк не розповів у інтересах слідства. За його словами, розшуківці мають інформацію, аби вийти на слід шахраїв.

За обома вінницькими фактами відкрили провадження про шахрайство, скоєне групою осіб та в особливо великих розмірах. Санкція статті – до 12 років ув’язнення.

Злочинців було троє. Жінка і два чоловіки. Опису їх в поліції не дали. Єдине, що сказав полковник Присяжнюк з цього приводу:

- Усі кажуть, що жінка була постійно в шапці і в перуці. Її вік - від 40 до 55 років.

Директор готелю Федерації профспілок Світлана Янпольська теж не розповіла більше про жінку-аферистку, що зняла в неї кімнату під офіс.

- До тих пір, поки іде слідство, ми не коментуємо. В інтересах слідства. Мене про це попросили, - сказала директорка, киваючи на чоловіка, що сидів у її кабінеті.

Це був слідчий поліції. Він потім ходив по коридору, вивчав, де у готелі запасний вихід.

- Я взнала, коли приїхала поліція, - сказала про сам злочин у стінах готелю директорка. – Нас навіть туди не пускали, тому наші коментарі недоречні. Тим більше, все уже прокоментував начальник поліції.

А начальник поліції також розповів про ще одне шахрайство, яке зараз «процвітає» в місті. Воно пов’язане із працевлаштуванням. Аж 12 потерпілих вінничан за три останні дні. Подробиці – у найближчих новинах 20minut.ua.


Читайте також: 

Порахуй до десяти і не плати. Про схеми шахрайств, які не вмирають (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Konstantin Ustinov

    На жадину не нужен нож
  • Прокоповна Проня

    Нормальный заработок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up