Порахуй до десяти і не плати. Про схеми шахрайств, які не вмирають (ВІДЕО)

Порахуй до десяти і не плати. Про схеми шахрайств, які не вмирають (ВІДЕО)
  • Коли звучить фраза «розіграш призів», то більшість чує слово «приз» і не зважає на «розіграш».
  • Кому із них пропонували виграти машину шахраї, призналися керівники поліції, коли розповідали про найпоширеніші сьогодні схеми обманів 
  • Редакція сформувала ТОП шахрайств, які актуальні сьогодні. 

Постійно зростає кількість шахрайств у області. Якщо порівняти минулорічні дані з тими фактами обманів вінничан, які що мали місце вже у цьому році, то бачимо ріст майже на чверть.

Про це розповіли керівники різних підрозділів поліції, які документують, розслідують та розкривають такі злочини – управління карного розшуку, управління кіберполіції та слідства.

За озвученими ними даними, цього року про шахрайства в поліцію заявили 115 людей. При цьому показник розкриття досить невеликий – трохи більший 20%. Тобто знаходять обманщиків лишень у одному випадку із п’яти.

Відео дня

- На 23% збільшилась кількість злочинців, скоєних у сфері інформаційних технологій, - каже керівник Подільського управління кіберполіції Сергій Шестопалюк про шахрайства з використанням інтернету та мобільний телефонів. – Занепокоєння у нас викликає ось що: якщо зважити статистику за перший місяць цього року, то маємо вже 115 фактів шахрайств. З кожним періодом бачимо тенденцію до зростання.

- Шахраї дуже добре знають психологію людей, - говорить заступник начальника поліції області Сергій Чуба й наводить приклади обманів, під час яких нібито затриманий поліцією син спав у своїй кімнаті, в той час як у іншій його мати обдзвонювала родичів у пошуках значної суми грошей, аби викупити його від кримінальної відповідальності.

Найпоширеніша зараз легенда телефонних шахраїв: ваш син потрапив у ДТП. Коли мати не може впізнати голос своєї дитини у телефонній трубці, їй кажуть, що в нього вибиті зуби чи пошкоджена щелепа, тому, мовляв, й говорить не так.     

- Порахуй до десяти, щоб заспокоїтися, - радить саме так реагувати на дзвінок шахрая начальник карного розшуку Олександр Цимбалюк (на фото зліва)
- Вони телефонують через кожні 30 секунд, тиснуть, передають трубку то нібито сину, який гукає «мама, допоможи мені», то нібито слідчій, яка також підтримує легенду, - розказує головний розшуківець області Олександр Цимбалюк. – Ми нещодавно затримали групу, яка діяла так і заробляла на телефонних обманах собі гроші на наркотики. Я б радив після дзвінка з історією про ДТП, бійку чи іншу пригоду, сісти і порахувати до десяти. Заспокоїтися, а потім спробувати подзвонити тій людині, про яку іде мова, чи тому, хто може бути поруч.

- Співробітники поліції не дзвонять з пропозиціями відпустити будь-кого за викуп, заставу чи інші гроші, - каже Сергій Чуба. – Рішення про заставу приймає тільки суд. А з поліції можуть подзвонити родичам тільки для того, щоб сказати, за що людину затримали і де вона знаходиться.

Крім телефонних обманів, поширені зараз шахрайства, пов’язані купівлею-продажем товарів через інтернет та із банківськими картками. В цих випадках шахраї під різними приводами намагаються видурити у людей персональні дані, аби дистанційно вкрасти гроші із їхніх рахунків.

20minut вже інформування вінничан, як вберегтися від обманів у інтернет-магазинах та якими функціями варто користуватися, аби гроші з рахунку не можна було поцупити через онлайн-банкінг.

Поліцейські зізнаються: по гарячих слідах вони розкривають лишень 22% шахрайств. Це пов’язано з тим, що жертви і злочинці, як правило знаходяться в різних регіонах, а щоб від слідкувати схему і знайти, до кого вона приведе, треба час. 

- Зі всієї кількості шахрайств, які були, 97% такі: потерпілий у Вінниці, а шахрай у іншому кінці країни чи взагалі за її межами, у зоні АТО чи в місцях позбавленні волі, - каже Сергій Шестопалюк. - Дозвіл на проведення процесуальних дій отримуємо в судах. Це займає час. Крім того, постійно підвищується рівень професіоналізму злочинців. Навіть якщо ми, підрозділи поліції, спрямовуємо усі заходи для розкриття злочину, то злочинці у свою чергу створюють контраргумент: встановлюють шкідливі програми, застосовують технічні прилади, які ускладнюють розкриття і розслідування.

Питаємо у поліцейських керівників, що має відбуватися після ось такого дзвінка на «102»: «мені щойно телефонував шахрай, запишіть його номер телефону…».

- На місце виїде слідчо-оперативна група, - каже начальник карного розшуку Олександр Цимбалюк. – Були такі випадки, що ми «включалися» у гру і все документували.

- В нас є люди, які закріплені за розкриттям певних видів злочинів, - каже Сергій Чуба. – Є, хто займається розкриттям квартирних крадіжок, хто вбивствами, хто шахрайствами. Спеціалісти включаються у роботу і далі діють по ситуації, бо злочинці, якщо десь найменше щось запідозрили, одразу вимкнулися і все. Їм простіше втратити потенційну жертву, ніж попастися. Вони ж не втрачають нічого. Не зароблять, але і не втратять. Просто переключаться на інших. Тому спеціалістів задіємо, щоб довели ситуацію до логічного завершення. Злочин вважається завершеним із моменту передачі коштів. Тільки одні передали, а другі зняли – все, закінчений злочин.

Прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник розповіла про свій досвід спілкування з шахраями. Каже, їй повідомили, що виграла автомобіль. І щоб приз не перейшов іншому учаснику акції, вона має сплатити гроші.

- Якраз новину про чергову шахрайську схему готувала із порадами для людей, і тут приходить СМС «ви виграли, переведіть кошти», - сміється речниця поліції. – Їм не пощастило зі мною. Авто перейшло до іншого клієнта… 

- Шахраї навіть роблять інтернет-сторінку, де вказують серед інших номерів телефонів ваш, як виграшний, - каже Сергій Шестопалюк. – Людина дивитися, бачить свій номер і вірить злочинцям. А досить подзвонити у структуру, яку вони вказують, як організатора акції, щоб дізнатися – ніякого розіграшу не проводиться.


 

ТОП шахрайств минулого року, актуальних і сьогодні

1536 фактів різних шахрайств розслідували поліцейські Вінниччини минулого року. Розкрили тільки п’яту частину із них

  1. 581 випадок
    Першість тримають шахрайства, пов’язані із купівлею товарів через інтернет
    37% від загальної кількості

  2. 332 випадки
    На другому місці за поширеністю – шахрайства з використанням платіжних систем ПриватБанку, Ощадлбанку та комерційних фінансових установ 
    30% від загальної кількості

  3. 296 випадків 
    Шахрайство в використанням телефонних мереж
    20% від загнальної кількості

Решта - 13%- інші види шахрайств, які можуть бути пов’язані із діяльністю фінансових пірамід або зі злочинами загального-кримінального характеру (наприклад, взяв телефон, щоб подзвонити, і не повернув його)

За даними управління Нацполіції у Вінницькій області



Як не пошитися в дурні. Пігулки від шахрайства

  • Паролі мають бути надійні: якнайбільше символів. Мінімізуйте спів падіння, ні в якому разі не робіть паролем дату народження, номер мобільного.
     
  • Не надавайте нікому інформацію про пін-код, пароль, термін дії картки, кредитний ліміт, інші персональні дані. Оператор банку ніколи таких даних не запитує.
     
  • Для оплати товарів он-лайн використовуйте віртуальну картку (дублікат), на яку переводьте потрібну суму прямо перед покупкою.
     
  • Звертайте увагу на правильність написання адрес сайтів і наявність помилок на сторінках – можете натрапити на сторінку-копію, сформовану шахраями.
     
  • Оновлюйте антивірус та інші програмні продукти операційної системи, щоб не «підхопити» шкідливе програмне забезпечення.
     
  • Не вірте незнайомцям у соцмережах. Шахраї створюють липові акаунти, тривалий час переписуються з людьми, щоб виманити гроші на операцію чи поїздуу в АТО, наприклад.
     
  • Якщо користуєтеся чужим комп’ютером чи планшетом, виставте позначку про це, інакше операційна система запам’ятає все, що ви робили, разом із паролем.


Читайте також: 

У фінансовій піраміді Heliх «прогоріли» щонайменше 12 вінничан (ВІДЕО)

Новий вірус розійшовся по інтернет-магазинах. Як купувати он-лайн безпечно?

Як користуватися інтернет-банкінгом, щоб шахраї не дістались до ваших грошей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up