Новий вірус розійшовся по інтернет-магазинах. Як купувати он-лайн безпечно?

Новий вірус розійшовся по інтернет-магазинах. Як купувати он-лайн безпечно?
  • Тисячі сайтів, з яких 67 - в українській доменній зоні, заражені особливим вірусом.
  • Експерти он-лайн безпеки кажуть: проблема ще більша, ніж з’ясували закордонні колеги.
  • Більше не можна купувати в інтернеті?
  • Борці з кіберзлочинами порадили, як зменшити ризики

Кількість інтернет-шахрайств зростає перед святами, коли люди шукають, що купити в подарунок собі чи близьким, не виходячи з дому. Про це каже статистика. І, судячи з відкриття голландського спеціаліста з он-лайн безпеки, перед цими святами кількість ошуканих зросте в геометричній прогресії.

Він з’ясував, що програмне забезпечення шести тисяч сайтів, 67 з яких знаходяться в українській доменній зоні, заражені особливим вірусом. Цей вірус краде дані карток користувачів, щоб надалі знімати кошти з їхніх рахунків. Більше того, шкідлива програма вміє обходити шифрування, бо записує дані з клавіатури і миші, робить скриншоти й передає їх зловмиснику ще до того, як користувач натиснув кнопку, аби відправити запит на сервер.

Українські спеціалісти з кібербезпеки припускають, що зараженими вірусом можуть бути набагато більше магазинів, ніж говорить їхній колега з Голландії. Це означає, що розраховуватися в інтернеті картками тепер не можна?

Відео дня

RIA розпитала спеціалістів, щоб допомогти вінничанам зменшити ризики покупок он-лайн з оплатою електронними грішми. І головне, що вони радять: мати дві картки. Основну і для оплати он-лайн. Останню весь час треба тримати порожньою, переводити на неї гроші безпосередньо перед оплатою.

Також встановлення ліміту на покупки он-лайн зробить недоступними для шахраїв ваші кошти на рахунку. Банк блокуватиме ті операції, що перевищують встановлений ліміт, тому ніхто не зможе зняти всі кошти одразу. Правда, самому власнику доведеться щоразу перед покупкою в інтернет-магазині знімати обмеження і після встановити його знов через систему інтернет-банкінга. Втім, це займає хвилини.

Яким би досвідченим он-лайн покупцем ви не були, як би уміло не обходили шахрайські пропозиції в інтернтеті, шахраї також не сплять – вони вигадують усе нові і нові схеми. Як зменшити ризики, купуючи в інтернеті, питаємо у начальника відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Олександра Ульяненкова.

— Купуючи товари в інтернеті, збирайте відомості про продавця й остерігайтеся підозріло низьких цін, як ви це робите під час покупок у місцевому магазині, — сказав він. — Ретельно вивчайте пропозиції, які занадто вигідні, щоб бути правдою. Люди, що обіцяють дорогі товари чи послуги безкоштовно або зі знижкою 90 відсотків, імовірно, мають злочинні наміри.  

Також Олександр Ульяненков радить завжди бути обережними, користуватися правилом «сім разів відміряй, а один раз відріж», коли мова йде про особисті дані.

— Особливо будьте уважні при отриманні електронною поштою листів від якогось інтернет-провайдера або постачальника інформації з проханням оновити або знову ввести дані про свою кредитну картку для подальшої оплати послуг. Необхідно виявляти максимальну обережність, вирішивши повідомити кому б то не було особисті відомості. Також не варто чекати нічого доброго від повідомлення, у якому вас вітають, як мільйонного відвідувача веб-сайту, пропонують планшет чи інший приз в обмін на заповнення форми опитування або обіцяють швидкі й прості способи заробітку чи працевлаштування («Швидко збагачуйтесь, працюючи вдома лише дві години на день!»). Якщо хтось повідомляє, що ви стали переможцем, і просить ввести у форму особисту інформацію, не робіть цього. Навіть якщо ви не натиснули кнопку «Надіслати», але почали вводити дані у форму, ви можете надати особисту інформацію шахраям.                
 





10 кроків для зменшення ризику
покупки в інтернет-магазині


Вам зручніше оплатити інтернет-покупку карткою, замість розрахуватися з кур’єром після доставки? Тоді як мінімізувати ризик втрати коштів з рахунку? Спеціалісти з он-лайн безпеки радять дотримуватися десяти нескладних правил:
 

1. Обирайте тільки перевірені сайти

Напередодні свят сипляться пропозиції з низькими цінами і подарунками до кожної покупки. Не варто тестувати нові ресурси. Те, що сайт потрапив в ТОП-3 за вашим запитом, не є ознакою його надійності. Звертайте увагу на домен! Шахраї можуть використовувати відомий бренд з іншою доменною зоною. Наприклад, замінити .com на .net або .org, щоб збирати у користувачів конфіденційну платіжну інформацію.


2. Протокол сайту має підтримувати шифрування

Адреса безпечного ресурсу починається з https://. Ніколи не купуйте з карти на сайті з адресою http://. Це не обов’язково лохотрон, але ваші платіжні реквізити тут не захищені від крадіжки. І ніколи не пересилайте номер картки по електронній пошті. Легальні магазини так не працюють.


3. Не повідомляйте ідентифікаційний код

Інтернет-магазину не потрібні ні ваш ідентифікаційний код, ні дата народження. Коли шахраї отримають ці дані разом з номером картки, вони здатні добряче напакостити. Вказуйте якомога менше особистої інформації.


4. Перевіряйте рахунки

Регулярно перевіряйте стан своїх карт та рахунки оплати. Особливо, коли знаходитеся на відпочинку (відпочивальники менш уважні, розслаблені, а кредитками користуються частіше). Переконайтеся, що не бачите «лівих» платежів. За перших підозр дзвоніть на гарячу лінію банку. У більшості платіжних систем є можливість повернення платежу. Варто заздалегідь дізнатися процедуру повернення електронних грошей.


5. Застосовуйте надійні паролі

Безглуздо робити дату народження паролем до електронного гаманця чи он-лайн-банкінгу. Оптимальний варіант — генератор паролів, який використовує випадкові символи, а потім зберігає їх у власній захищеній базі. Така функція є в багатьох менеджерах паролів.


6. Використовуйте мобільні девайси

Солідні ресурси підтримують платежі з телефонів і обробляють такі замовлення оперативно. За кордоном користувачі вже й не пам’ятають, як купувати в інтернеті без розумних гаджетів. Головна фішка тут у використанні офіційних додатків торгових площадок або свого банку. З ними можна дивитися товари і оплачувати покупки, не заходячи на сайт магазину.


7. Не робіть платежів у публічних місцях

У поїздках доводиться проводити платіжні операції у громадських місцях. Якщо робите це не на власному ноуті, планшеті, а чужому комп’ютері, не забувайте вийти з акаунта. Якщо знаходитеся в людному місці, потурбуйтеся, щоб ніхто не заглядав в екран через плече. Сідайте спиною до стіни і обличчям до дверей. Не створюйте потенційно небезпечних ситуацій.


8. Користуйтеся захищеним з’єднанням

Домашній Wі-Fi зазвичай захищений паролем. А от громадські мережі – не завжди захищені. Під час вибору доступного інтернету надавайте перевагу такому, який передбачає використання паролю і має безпровідні мережі.


9. Оплачуйте покупки подарунковими сертифікатами

Сертифікати на певну суму дарують великі торгові мережі. З позиції безпеки в інтернеті оплата таким сертифікатом - це ідеальний варіант. У такому випадку не доведеться вказувати номер карти і всі реквізити будуть «одноразові».


10. Якщо пропозиція суперова – це «развод»

Усі чули тисячу разів про безплатний сир у мишоловців, тим не менше кількість жертв шахраїв постійно зростає. Особливо лохотрони процвітають у дні святкові. Безкоштовний ipad у подарунок до основної покупки, яка і так пропонується зі знижкою - занадто заманлива пропозиція чи не так? Більшість таких надходять через соціальні мережі. 





Читайте також:

Злочини хакерів у Вінниці. За якими схемами крадуть гроші через інтернет
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Daily

    короче народ уже начали причёсывать- весь смысл данной писанины что на рынке скорей всего появится новая программа панацея от всех болячек
  • Daily

    пункт 9 повеселил -прикольно предложить к оплате за билет на самалёт или автобус купоном какого ни-будь кабака.
  • Daily

    для всего остального есть МастерКард-слышали такую рекламу это забота платёжных систем и их банков эмитентов
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up