Злочини хакерів у Вінниці. За якими схемами крадуть гроші через інтернет

Злочини хакерів у Вінниці. За якими схемами крадуть гроші через інтернет

На вінничанах заробляють немісцеві хакери, скімери та інші кібер-злодії. Зламують клієнт бази на фірмах та роблять дублікати приватних банківських карток теж не вінницькі професіонали. А заїхав у Вінницю організатор міні АТС, яка проводила закордонні дзвінки як мережеві, – спіймали

Частіше й більшими сумами виманюють шахраї у вінничан гроші через доступ до їхніх банківських карток. Випитують особисті дані, а ще – застосовують скімінг, дапмпінг, вірусні атаки на комп’ютерні мережі приватних фірм і рефайлінг.

Про ті види злочинів, які мали місце у Вінниці, розповів RIA/20minut.ua начальник поліцейського відділу боротьби з кіберзлочинами Олександр Ульяненков. Він сказав, що у сфері діяльності їхнього відділу на 20 відсотків побільшало кримінальних проваджень у порівнянні з минулим роком.

Найбільше було крадіжок із банківських карток. Це й шахрайські схеми і скімінг – та сама крадіжка, тільки із застосуванням спеціального зчитувального пристрою.

Відео дня

Рідкісніші, але більш прибуткові для злочинів, втручання в мережі - комп’ютерні або мобільного зв’язку. В першому випадку хакерські вірусні програми дають злочинцям доступ до бази даних фірм і пересилають гроші на фірми-одноденки, з рахунків яких швидко знімають готівку в кінці робочого тижня. В другому випадку йдеться про рефайлінг – спосіб красти гроші на міжнародних дзвінках українським абонентам під виглядом місцевого трафіку.

Цього року у Вінниці викрили 33-річного киянина-гастролера, який півроку їздив країною з міні АТС, жив на зйомник квартирах, щоб не засікли. Станція кіберзлодія – це ноутбук зі спеціальною програмою та модеми для підключення карток мобільного оператора на прийом дзвінків. Задача киянина була бути на зв’язку постійно і отримувати свої кількасот доларів прибутку на місяць. Він не хакер. Хакер, керував процесом телефонних розмов через програму віддаленого доступу до його техніки.

- Якщо вам друзі подзвонять з-за кордону, ви не знатимете, що така ситуація сталась. До вас претензій немає. Система автоматично переводить дзвінок в інтернет, - говорить Олександр Ульяненков. – І той, хто телефонує, не знає. Знає тільки закордонний оператор і «кулібін», який все вигадав. «Київстар» не поніс збитків, а недоотримав вигоду. І недоотримала держава. Зараз ми доводимо вину затриманого у Вінниці киянина, в якого було активовано 30 телефонних карток. Людини, яка запропонувала йому цей заробіток, він не знає. Списався по інтернету.  

Збитків у решті майнових кіберлочинах можуть бути від кількасот гривень до мільйонів. З чим ще стикалися вінницькі оперативники?
 


Дампінг, крадіжки приватних даних

Використовують дані клієнтів банківських карток для інтернет-покупок або для виготовлення дублікату карти іноземного банку. Зупинимося на другому, менш відому варіанті.

На іноземних інтернет-формумах за кілька десятків доларів можна скачати дамп – програму з даними про картку клієнта американського Сіті-банка. Ця програма завантажується на будь-яку вітчизняну картку з комп’ютера через скімер (аналог пост-терміналу). Користуючись цієї карткою, кошти списуватимуться з рахунку клієнта Сіті-банка. Скільки на ньому грошей, злодій не знає. Розраховує на удачу. Як правило, має кілька таких карток.

Вдається красти у невідомого американця, доки той не помітить цього. В результаті Сіті-банк виставляє претензії банку, на чию картку завантажили дамп.

Торік у Вінниці затримали двох чоловіків з Миколаївської області, які мали 15 «лівих» карток й розраховувалися ними на заправках, подорожуючи країною.

 

Банальний лохотрон, карткове шахрайство

Промишляють ув'язнені. Випитують дані у власника картки під різними приводами. І якщо говорити про мобільний “розвід” з викупом родича у скруті, то зеку допомагає, як правило необізнана жінка. З такою засуджені знайомляться в соцмережах і підтримують діалог тривалий час. На її карку й надходять видурені у жертв гроші.   

Якщо відкупні передаються готівкою, то раніше наймали таксистів. Тепер кошти пересилають «Новою поштою». З відділень їх забирають спільники, які, знову ж таки, можуть не знати справжньої історії цих грошей.
 


Скімінг, небезпека терміналів і банкоматів

В Харкові знімали накладки з банкоматів, в Одесі та у Києві. У Вінниці знаходили пару скімерів у минулі роки. В поліції кажуть, що зчитувальні пристрої на терміналах і банкоматах встановлюють не надовго. На кілька годин. І якщо їх виявляє банк, то не інформує потім правоохоронців.

Також збирати дані про платіжні картки можуть нечесні працівників заправок і невеликих магазинів, тому давати у руки карку касиру не варто. «Засвітили» чотиризначний код на звороті картки - вам подзвонять потім нібито з банку, щоб уточнити якісь дані. Негайно кладіть слухавку і передзвонюйте на гарячу лінію.

У Вінниці фіксували навіть шахрайські телефонні дзвінки з банківських номерів. Чи використана була підміна номерів, чи у схемі крадіжки задіяні клерки – якраз зараз встановлюють.


Хакерські атаки, крадіжки мільйонів   

У вінницькій приватній фірмі одного ранку застали на клавіатурі свого головного комп’ютера записку приблизно такого змісту: «Ваш архів у нас. Хочете повернути, платіть…».

Люди зверталися в поліцію, але від кримінального провадження відмовилися. Не захотіли віддавати сервер на експертизу, яка б зайняла кілька місяців. Стільки не працювати фірма не могла. Благо, була резервна копія даних. І відмова від провадження зіграла на руку хакеру - його ніхто не шукає.

А поліцейські кажуть, що в офіс фірми могли принесли вірус на флешці, диску чи прислати поштою. Як було насправді, без експертизи не скажеш.

Торік підозрювали хакерську атаку на Вінницький міський суд. Дав збій автоматичний розподіл справ. Запанікували. Але, виявилося, стороннього входу до внутрішньої комп’ютерної системи суду не було. Збій спричинила технічна помилка адміністратора.
 


Великі гроші зникають перед вихідними

Втручання в клієнт-банк фірм чи підприємств відбуваються, як правило, в п’ятницю, незадовго до завершення банківського тижня. Хакери розраховують на те, що до понеділка бухгалтер не помітить зняття з рахунку мільйона, двох чи кількасот тисяч гривень. На всі ці суми були справи у Вінниці торік і позаторік.

Злочинець отримує доступ до банку даних фірми через вірусну програму віддаленого доступу, формує платіжне доручення і переводить гроші на фірму-одноденку чи через кілька фіктивних фірм.

Коли злам відбувається, на фірмі починає «підвисати» Windows, перестає запускатися програма… Тим часом директор одноденки з «липовим» паспортом вже чекає у якомусь відділенні банку надходження грошей.

В поліції радять не ігнорувати неполадки в кінці робочого тижня і не перевстановлювати Windows. Хакерську платіжку можна зупинити, відмінивши операцію в банку, як помилкову. Якщо не встигли, то гроші можна заблокувати через фінмоніторинг на 10 днів. За цей час поліція відриє провадження і отримає судову санкцію, щоб повернути вкрадену суму.

Найбільше намагалися поцупити у Вінниці, але не змогли - два мільйона. Злочинці встигли зняти з цих грошей лишень 200 тисяч гривень. 
 


Кіберзлочинів постійно стає більше

Кількість зафіксованих кіберзлочинів, як кажуть у спеціалізовану відділі поліції, почала зростати торік. Якщо порівнювати дані з початку цього року (приведені нижче) із аналогічним періодом минулого року, то відкрили на 20 відсотків більше кримінальних проваджень

  • 54 провадження про шахрайства у сфері електронної комерції
     
  • 20 крадіжок з банківських карток, телефонні шахрайства
     
  • 9 несанкціонованих втручань у комп’ютерні мережі з крадіжкою коштів  
     
  • 3 несанкціоновані втручанняь людьми, які мали доступ до баз даних
     
  • 14 кіберзлочинів розкрили  
     
  • 12 підозрюваних
     

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Ребят, кто подскажет куда девалась веб камера на Козицкого?

    Vladimir Molotov reply Анонім

    укртелекомовская?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up