Як користуватися інтернет-банкінгом, щоб шахраї не дістались до ваших грошей

Як користуватися інтернет-банкінгом, щоб шахраї не дістались до ваших грошей
  • Для багатьох вінничан швидкі розрахунками в онлайн-банкінгах стали звичкою.
  • Призвичаїлися до ще однієї можливості розжитися за чужий рахунок й інтернет-шахраї.
  • Допоможуть не дати поцупити гроші з рахунку прості правила контролю розрахунків та обмеження

Швидко, без черг і безпечно. Під такими лозунгами пропонують користуватися інтернет-банкінгами різні банківські установи й дають можливість, не встаючи з місця за комп’ютером, перекидати кошти зі свого рахунку на інший, проводити комунальні платежі, поповнювати мобільний тощо.

Зручні можливості онлайн-банкінгів стали популярними. Втім, разом з банківськими клієнтами користуватися сервісами банків стали й шахраї. Вони застосовують схему викрадень чужих грошей в інтернеті, теж не встаючи з дивану.

Про те, що не варто розголошувати персональні дані, вже стомилися казати клієнтам банків і в самих установах, і в поліції. Втім, кількість людей, які інформують правоохоронців і клерків про зникнення коштів з рахунків, постійно зростає.

Відео дня

Цього року, за словами начальника поліцейського відділу боротьби з кіберзлочинами Олександра Ульяненкова, тільки на відомчу електронну пошту ([email protected]) написали про крадіжки і шахрайства в інтернеті чотири сотні мешканців Вінницької області. Ще 130 злочинів, пов’язаних зі зникненням коштів з карткових рахунків, викрили працівники названого відділу самі. А скільки дзвінків про таке надходить на цілодобову лінію «102», порахувати не можливо – вони тонуть у загальній кількості зареєстрованих майнових злочинів, не пов’язаних зі Всесвітньою мережею.

Найбільша кількість крадіжок коштів фіксується з карток ПриватБанку. 90% зі всієї кількості. Це пов’язано з тим, що більшість людей користуються послугами цієї банківської установи.

Потрібно злочинцю для того, що списати гроші з картки, небагато. Досить знайти номер рахунку і прив’язаний до нього телефон. Дали ви, наприклад, оголошення про продаж якоїсь речі, вказали номер телефону, з вами списався в інтернеті «покупець», і ви назвали йому номер картки для оплати. Далі - справа техніки. Зробити дублікат сімки мобільного оператора легко, щоб згодом списати кошти онлайн.

- Робиться до вас три дзвінки будь-яких, - розказав Олександр Ульяненков. - Це таксі? Не таксі. Це Коля? Ні, не Коля… Тричі набрали і йдуть у найближчий пункт Київстара чи іншого оператора, кажуть останні номери та отримують сім-карточку таку ж, як ваша. І все – злочинці можуть користуватися Приват24 без вас, поки ви думаєте, чому телефон не працює. На дублікат будуть СМС-ки приходити про всі перерахунки, коди доступу й так далі, коли злочинці перераховуватимуть ваші кошти у віртуальних сервісах або на карту, оформлену, як правило, на представника маргінальних слоїв населення.

«Зливати» дані про клієнтів можуть також касири, через чиї руки проходять картки, коли люди розраховуються за покупку чи послугу. Задіяні в такій схемі можуть бути, як розповіли в поліцейському кібервідділі, представники великих торговельних мереж – Метро, Епіцентру, Укрпошти та інших.   

- Якщо продавщиця в цьому зацікавлена, вона подивиться номер або сфотографує найголовніші три цифри на звороті картки, і передасть шахраям. Шахрай, коли в онлайн-банкінгу зараховує гроші на картку, просто одну гривню, то бачить, хто власник. Далі йому – Гугл на допомогу, щоб зібрати інформацію, - розказав начальник відділу боротьби з кіберзлочинами. - При цьому він не знає тільки, скільки у вас грошей на рахунку. Знімає навмання. Врятувати кошти може встановлений ліміт або заборона розрахунків по інтернету. У мене, наприклад, стоїть функція голосового підтвердження. Навіть для поповнення телефону маю відповісти на дзвінок оператора і підтвердити перерахунок.


Читайте також: 

Новий вірус розійшовся по інтернет-магазинах. Як купувати он-лайн безпечно?

Злочини хакерів у Вінниці. За якими схемами крадуть гроші через інтернет
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up