Тисячу євро видурили у вінничанки, збрехавши про виграш. Як покарали шахрайок?

Тисячу євро видурили у вінничанки, збрехавши про виграш. Як покарали шахрайок?
  • Три дівчини працювали у Вінниці за схемою, якої їх навчив київський бандит.
  • На одному з епізодів попалися – після того, як ошукали вінничанку на тисячу євро.
  • Шахрайок засудили, змусили повернути видурені гроші і відпустили на всі чотири сторони.  
  • Тепер дівчата можуть працювати в іншому місті за напрацьованою схемою.
  • Якою саме? На прикладі 78-річної мешканки Вінниці.

 

– Здавалося б, вуличні «розводи» зжили себе у 90-х роках, – говорить прокурор Вінницької місцевої прокуратури Людмила Таранюк. – Але ні, сьогодні шахрайство стало явищем масовим, і кожен з нас ризикує бути обманутим. Найчастіше жертвами шахраїв стають пенсіонери.

Вінницькій міський суд нещодавно виніс вирок трьом шахрайкам, які видурили в 78-річної пенсіонерки тисячу євро. В оборот її взяли, коли вона прогулювалася центром міста. Почали з розповіді про знижки і бонуси магазинів й аптек міста, продовжували зацікавлювати словами про акцію, в якій можна виграти цінний приз – кухонний комбайн від знаного бренду. Пенсіонерка каже, дійсно повірила, що виграла.

– Мене найстарша з цих молодих жінок настільки завантажила інформацією, що я навіть не мала можливості подумати про обман. Вона постійно говорила-говорила-говорила, – каже ошукана 78-річна пенсіонерка (просила не афішувати її імені та прізвища). – Ще, мені здається, що вона володіла гіпнозом, чи що. Я не помітила підміни конверту з грошима, хоча той, який мені повернули у руки, був дещо інший, не такий цупкий, з іншого паперу…

Відео дня

Почалося все з того, що молода жінка (усім трьом учасницям афери трохи більше 20 років) підійшла до жінки поважного віку на вулиці з пропозицією взяти участь в акції. Сказала, що в цій акції можна виграти гарний приз.

– Жінка повірила дівчині і погодилась, за що отримала акційну картку, – розповідає прокурор Людмила Таранюк. – Після цього до них підійшла друга дівчина. Вона відрекомендувалася торговим представником і запропонувала отримати картку на знижку в мережі магазинів та аптек міста Вінниці. При цьому, почала демонструвати реєстрацію пенсіонерки, як учасниці акції, та робити вигляд, що телефонує до офісу.

Після завершення телефонної розмови шахрайка сказала пенсіонерці, що вона виграла приз і може разом з карткою отримати його у магазині «АТБ» у зручний для неї час. Єдина умова – треба мати при собі кругленьку суму.

– Треба було показати, що я маю не менше 20 тисяч гривень, – каже пенсіонерка. –Для чого? Щоб підтвердити свою спроможність отоварюватися в їхніх магазинах. Їх зо 20 було названо. І ще в аптеках міста. Мені говорили, що будь-кому вони карток не пропонують. Розказували, що користуватися знижками зможу не тільки я, а уся моя родина, друзі…    

Остаточно переконати пенсіонерку, як каже Людмила Таранюк, допомогла третя співучасниця злочину. Ще одна дівчина зіграла роль випадкової перехожої, яка також захотіла прийняти участь у цій, як виявилося пізніше, "липовій" акції.

– Третя дівчина дістала зі свого гаманця значну суму грошей та передала в руки другій дівчині, яка поклала гроші у конверт, заклеїла та повернула «перехожій», тим самим переконавши пенсіонерку надати й свої гроші, – говорить прокурор.

Пенсіонерка ж сказала, що при собі вона не має великої суми грошей, але кошти є вдома. І «добра» шахрайка тут же запропонувала підвезти на своєму службовому авто спійману на гачок додому, а потім підкинути й до магазину, де можна забрати приз.  

Пенсіонерка винесла з дому тисячу євро. Вона в машині обманщиці сама поклала гроші у конверт, який «торгова агентка» заклеїла, пропечатала якимись своїми штампами чи печатками, і одразу ж повернула.

– В цей час вона постійно розказувала про бонуси, знижки, акції, реєстрацію, – говорить вінничанка. – Я підміни конвертів не помітила.   

Шахрайка підвезла жінку до магазину АТБ на Пирогова, висадила з авто і сказала: ідіть, покажете гроші на касі, вас зареєструють, і отримаєте приз.

А в магазині пенсіонерці, замість вручити кухонний комбайн, відкрили очі. Пояснили, що ніяких призів вони не розігрували і жодних акцій не проводять. Аж після цього, як каже потерпіла, вона помітила, що тримає в руках зовсім інший конверт. Всередині замість євро - рекламні брошури.

– Я одразу пішла в поліцію, і там дуже швидко зорганізувалися, – хвалить правоохоронців пенсіонерка, якій в решті повернули тисячу євро.

Вона вже знає, що шахрайкам винесли обвинувальний вирок і присудили штраф. Як розказала Людмила Таранюк, трійцю немісцевих жінок засудили за шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті – до 1700 гривень штрафу (максимальна – до 3-х років позбавлення волі).

Обманщиці на суді говорили про покаяння та просили вибачення у потерпілої. Й через те, що вони відшкодували збитки потерпілій, суд призначив покарання без позбавлення волі.

Чи були у Вінниці інші випадки такого ж шахрайства? Людмила Таранюк сказала, що вона працювала по одному факту, але припускає, що таких могло були й більше. Не кожна жертва такого типу злочинів приходить заявляти – соромно, що "розвели".   

А в процесі слідства з’ясували, хто зорганізував трійцю незаміжніх (шахрайки розлучені, мають дітей). Киянин навчив їх промишляти таким чином, і, ймовірно, не тільки їх, але довести це в процесі слідства не змогли – доказів проти організатора схеми було недостатньо.  

– Можна припустити, що такі ж злочинниці працюють по всій країні? – питаємо в Людмили Таранюк.

– Можна, – каже прокурор. – Наші засуджені приїхали до нас з інших регіонів і від нас поїхали у інше місто…


Читайте також:

Систематично знімав гроші з кредитки мертвого друга. Вирок за гроші мерця

Грабіж на Київській. Видер у продавчині жменю золота, щоб подарувати дружині

Судять таксиста, який наїхав на бабцю. На «зебрі» переламав їй обидві ноги

Відкривав машини ножиком. Історія нічних гастролей упертого авто-крадія

Як поліцейські обдурили бандитів, які по-хитрому обкрадали ювелірні бутіки

Сейф із обкраденої в Калинівці ювелірки знайшли лісники під Хмільником

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Тобто, за далеко не перший злочин (шахрайство) їх лише оштрафували на 1700 гривень та відпустили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up