Вінницька злочинність в коментарях та цифрах. Правда і міфи (ІНФОГРАФІКА)

Вінницька злочинність в коментарях та цифрах. Правда і міфи (ІНФОГРАФІКА)
  • Сьогодні про зростання злочинності не чув тільки глухий і не говорив, хіба що ледачий.
  • Розберемося, чи насправді кількість злочинів зростає у рази.  
  • І що впливає на криміногенну ситуацію, крім ненависного поліцейським «закону Савченко».

У патрульній поліції міста, працівники якої реагують на всі викликали по «102», кажуть про збільшення у Вінниці крадіжок, грабежів, розбоїв, викрадень автотранспорту. Особливо був сплеск цього року квартирних крадіжок. За добу у Вінниці могли обчистити десяток помешкань…

Зараз, як розповідають оперативні співробітники управління Нацполіції, зростання кількості злочинів квартирників припинили – оперативне відпрацювання дало результат.

Про спіймані групи злочинців і крадіїв-одинаків постійно звітує речниця управління Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник. Вона каже, що тільки минулого тижня в місті взяли п'ять груп злочинців, які полювали на чуже майно. Більше того, оперативники примудрилися брати злодіїв до того, як вони скоїли злочин на нашій території. Так спіймали одного гастролера з набором відмичок, які коштують  чотири тисячі доларів.

Відео дня

— Це приладдя у Вінниці злочинець застосувати не встиг – його затримали до того, як скоїв крадіжку, — сказала Анна Олійник.

Оперативники говорять, що мають можливості дізнаватися, хто заїхав у місто й кого варто стерегти. А коли їх питаєш про зростання злочинності, уточнюють: так, зросла кількість злочинів, скоєних із корисливих мотивів. Що стосується тяжких і особливо тяжких – тут про збільшення не говорять.  

— Так, можна говорити, що у нас злочинність зросла, але є на те об’єктивні причини, - пояснює Анна Олійник.

Вона каже про економічну кризу, що призвела до зубожіння людей. Та про «закон Савченко», який звільняє невиправних злочинців.

— Багато моментів є в законодавстві, які на порядок ускладнюють роботу оперативного працівника, — сказав заступник начальника відділу по боротьбі з організованою злочинністю управління карного розшуку Олександр Мамлига. – Правда, так званий «закон Савченко» випустив на волію багатьох «товаришів». Один тримається місяць до чергового злочину, другий — тиждень. А буває, виходить на наступній станції і одразу скоює новий злочин…

Зараз у Раді є аж п'ять проектів змін до Закону про зарахування дня в СІЗО за два дні відбування покарання. Урядовий проект пропонує надалі не застосовувати формулу «день за два» до ув’язнених за тяжкі і особливо тяжкі злочини.

Втім, навіть якщо закон відмінять взагалі, його наслідки відчуватимемо ще півтора року — доти звільнятимуть убивць, грабіжників і ґвалтівників, яким уже суди перерахували строки. Назад, за грати, їх можуть повернути хіба тільки нові злочини.

Днями на території Вінницької області зловили чергового звільненого за «законом Савченко». За цим чоловіком цілий шлейф злочинів. У тому числі, зґвалтування. Раніше, нагадаємо, «закон Савченко» звільнив маніяка, що убив двох жінок у Ладижині. Разом з ним на волю з установ Вінницької області випустили півсотні вбивць, 70 грабіжників, більше двох десятків розбійників

Ще одна причина зростання злочинності, як кажуть у поліції — війна на Сході, звідки завозиться зброя на мирну територію.

— Значно більше поліцейські останнім часом стали вилучати зброї, — сказала Анна Олійник.

Також серед причин ускладнення оперативної обстановки в поліції назвали недосконале законодавство. Воно, мовляв, зв’язує руки оперативника, чим дозволяє безчинствувати злодіям.

— Те, що працівник карного розшуку раніше міг зробити протягом доби, з сьогоднішнім законодавством затягується на місяць й більше, — сказав Олександр Мамлига. – Припустимо, скоєне вбивство, й нам треба вирахувати, які телефони «світилися» на тому місці. Для цього треба взяти роздруківку в оператора зв’язку. Раніше ми за години могли певне коло ймовірних причетних малювати. Зараз для роздруківки треба ухвалу суду. Щоб її отримати, слідчий готує клопотання, погоджує його в прокурора, а потім несе в суд. Суддя може відмовити йому. Якщо погоджує, він це клопотання везе до Києва в центральний офіс оператора. Відповідь – через місяць. Дадуть через місяць нам номери телефонів і знову місяць треба, щоб взяти роздруківки на ці номери…

Здається, процесуальні складнощі швидше ускладнюють розкриття вже скоєних злочинів, ніж впливають на їх число. На це в поліції кажуть ось як: професійні злочинці усі ці моменти знають, й користуються ними.
 

Читайте також: 

Закон Савченко правлять. Але звільнених повернуть за грати тільки нові злочини

Який ризик бути вбитим, пограбованим або обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

10 схованок у квартирі, в яких «домушник» шукатиме гроші в першу чергу

«Ваш син затриманий, треба заплатити…» Що робити, коли дзвонить шахрай

Мінус чотири відсотки “ментів”. Офіційні результати поліцейської атестації
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up