Вінниця кишить квартирниками. Стережіться, злодійський сезон у розпалі

Вінниця кишить квартирниками. Стережіться, злодійський сезон у розпалі
  • У транспорті, на вулиці, на роботі — скрізь тільки й мови, що про квартирні крадіжки.
  • Поліція час від часу ловить злодіїв, приїжджих і місцевих.
  • Але кількість крадіжок з квартир не зменшується, а навпаки – зростає.

Три години гуляла з дітьми, повернулася додому – двері відчинені і в квартирі все перекидано. Квартиру в «хрущовці» на Івана Богуна обчистили квартирники 30 серпня. Викрали ноутбук, нетбук, планшет. Великої суми грошей не було, і прикраси всі на хазяйці. Тобто розжилися злодії тільки технікою.

— Кожну коробочку перебрали, всі речі перетрусили. Поки один шукав цінності, видно, другий складав пазли. Вони залишилися на столі, — розказала обкрадена Катерина. — Поліція в нас три години працювала. — Собака взяла слід, покрутилася і загубила. Співробітники одразу сказали, що службовий пес не зможе допомогти. Крадії якимось одеколоном забризкали хату. Я цей їдкий запах два дні не могла вивести.


 

Відео дня

Відмити квартиру від порошка криміналістів, провітрити одеколон, яким злодії «убили» свої запахові сліди, і пережити стрес від того, що в твоїх речах порпалися чужинці – все це для Катерини вже позаду. Вона вже почала шукати варіанти покупки нової техніки в кредит. Каже, не сподівалася, що подзвонять з поліції і скажуть «знайшли ваші речі».

— Від знайомих не раз чула, що обікрали і не знайшли ні злодіїв, ні вкраденого. Мені, виходить, пощастило, — говорить жінка.

Минулого тижня патрульна поліція, за інформацією карного розшуку міської поліції, затримала квартирників-гастролерів. Якраз ці грузини, як виявилося, хазяйнували в квартирі на Богуна та побували ще у щонайменше шести приватних помешканнях Вінниці.

Серед вилученого у них були відмички та техніка. Відмичками злодії без будь-яких пошкоджень відкрили замок вхідних дверей у квартиру Катерини. А серед техніки поліція знайшла викрадені у неї ноутбук та нетбук.
 

Previous Next
Previous Next

Previous Next

Сезон триває

Злочини майнової категорії без насильства, до яких відносять квартирні крадіжки, передбачають арешт з альтернативою внесення застави. І в карному розшуку розповіли: не раз траплялося, що квартирник під слідством за одну крадіжку, іде на нову. Оперативники так і кажуть: відпрацьовував заставу.

Усього з початку року, як сказав начальник кримінальної поліції Вінниці Кирило Доценко, спіймали 12 квартирників. А от кількість крадіжок з квартир, за даними, наданими відділом комунікацій обласної поліції, перевалила протягом неповних дев’яти місяців за чотири сотні (детальніше – в інфографіці нижче).

— Майже кожний день у нас є квартирні крадіжки, — каже Кирило Доценко. — Може бути ні одної, а може бути три чи навіть п’ять. Я це пов’язую з сезоном відпусток. З травня по вересень люди на дачах, виїжджають на села або на відпочинок за кордон чи на море. От злодії і користуються тим, що квартири залишаються без нагляду.


Відмички з інтернету

Дев’ять з десяти квартирних крадіжок відбуваються з восьмої ранку до 18.00. Решта – це нічні крадіжки з квартир на перших поверхах будинків. В останньому випадку злодії проникають через вікна й балкони – відтискають пластикові рами. А денні злочини скоюють за допомогою відкриття замків відмичками.

— Торік у цей час і серцевини ламали, і підбирали ключі. Зараз більшість квартирних крадіжок скоюють шляхом підбору ключа, — говорить Кирило Доценко. – Навчилися відкривати замки невеликої важкості відмичками. Найпростіший – серцевинний. Він відкривається за 20 секунд. Замок з ключем-метеликом теж відмикають, тільки довше — за хвилини.

Як квартирники вчаться відмикати чужі двері? За допомогою інтернету. Задаємо в пошук ключові слова – і знаходимо тренажер для «домушника». Запросто можна замовити і придбати пристрій у вигляді прозорого замочка, у якому видно роботу механізму. Набір відмичок до такого тренажера докладається…

— В інтернеті є все, — каже головний розшуківець Вінниці. — Ми питали квартирників і вони показували, де написано, як відкривати замки, яка структура замка і таке інше. Вони по інтернету замовляють відмички. Ми не можемо з цим боротися.

Висипають вазони

У результаті вінничани часто діляться такими новинами, що злодії оббирають цілі під’їзди. І в поліції кажуть, що є проблемні будинки, де обікрали одразу кілька квартир.

— На Вишеньці є такі будинки, де в багато квартир проникали, — говорить Кирило Доценко. – Якщо мешканці потурбувалися про кодові замки і камери, то там краща ситуація. А будинки, де двері в під’їзд не закриваються, більше привабливі для злочинців.

У одній квартирі злодії знайшли 10 тисяч доларів. У другій – по сім тисяч доларів і євро. Рідко спрацьовують за наводкою. В основному ідуть на авось і перевертають всю квартиру.

— Люди ховають коштовності і гроші майже всі в одних і тих самих місцях. У білизні, в сувенірах, в чашечках, шкатулках. Особливих ніхто не робить хованок, тому квартирники все знаходять, — говорить Кирило Доценко. – Але було таке, що не знаходили на видному місці, і люди дуже раділи. На карнизі, наприклад. Та коли злодії знають, що тут гроші є, вони шукають скрізь, навіть вазони висипають.   

І далі буде

Серед спійманих цього року квартирників – 20-річний юнак, який залазив у квартиру вночі, коли господарі спали, ходив по кімнатах, забирав цінності і тихо ішов.

— Був затриманий, який працював автослюсарем, відпрошувався і в робочий час вчиняв крадіжки, — говорить Кирило Доценко. – А є такі, яких ми постійно ловимо. Вони виходять під заставу або за так званим «Законом Савченко» і продовжують свій кримінальний шлях. Я говорив з начальником СІЗО: їх у тюрмі зараз від того, що було раніше, менше половини сидить. І ще будуть звільнені. Вони нібито мають бути під контролем дільничних інспекторів поліції. Але звільнених тисячі, а дільничних сотня. За кожним не можна прослідкувати.

Як розказала прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник, за «законом Савченко» в нашому регіоні звільнились 304 особи, з інших областей прибули на Вінниччину ще 348 людей із «зони».

— Із цієї кількості 25 уже встигли повернутися в СІЗО, заарештовані за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів, — сказала вона. — Кількість осіб, які підлягають звільненню у найближчі роки, – 2858.
 

Поліція просить у вінничан допомоги

Поліція міста працює у посиленому режимі. Це пов’язано з загальним зростанням злочинності, а не лише з квартирними крадіжками. Разом з тим начальник кримінальної поліції Вінниці Кирило Доценко каже, що правоохоронці потребують допомоги вінничан. Він просить не ігнорувати підозрілих людей і не соромитися дзвонити на «102», якщо є на те причина.

— Єдиний порятунок від квартирників – усім мешканцям міста треба бути пильними та звертати увагу на чужинців у під’їздах, що можуть заглядати в замкові шпарини, блудити між квартирами, ховати очі від людей чи іншим чином дивно поводитися. Є маса випадків, коли люди бачили квартирника і не зреагували. Казали потім: «так, бачив підозрілого, він виходив з квартири, але я щось не додумався подзвонити…» або «я бачив, що він там заглядав, а я собі думаю, гупну дверима, налякаю…» Не треба лякати. Їх треба затримувати і перевіряти. Ми потребуємо допомоги населення. Просимо вінничан не соромитися телефонувати в поліцію.
 





Читайте також:

Квартирних крадіжок у Вінниці стало більше. Чому поліція не справляється?

10 схованок у квартирі, в яких «домушник» шукатиме гроші в першу чергу

Квартирник приходить до 13.00. Міліція каже про серію крадіжок

Який ризик бути вбитим, пограбованим або обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності? 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    разрешите стрелять в таких, когда они пробираются в домовладения
  • Anonymous

    Принудительные работы. Самый неблагодарный труд. И пока все не возместят (даже не по их эпизодам). А потом постоянный контроль и помощь в трудоустройстве. В темном лесу (Украина) - темное время....
  • Александр Бартко

  • dmishe

    Если смотреть на закон Савченко это и есть вина нашего президента Украины напридумали законов вот и вините теперь закон Савченко освобождение из тюрьмы. При Януковиче такой хуйни не было.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up