Фен, який сушить мозок

Фен, який сушить мозок
Що амфетамін не викликає залежності – це брехня. В міліції таку думку називають способом виправдатися. Звідки у Вінниці береться ця отрута для мозку, якій вже сто років? Зараз серед розповсюджених у Вінниці наркотичних речовин „фен” піднімається на друге місце

Майже кілограм амфетаміну щодоби виготовляла лабораторія, прикрита спецслужбою на Старому Місті. Значить в такій кількості був попит на цей синтетичний наркотик. А кіло психотропного порошку – це від чотирьох тисяч доз. Тобто кожного сотого вінничанина можна була щодня напихати синтетичним замінником кокаїну...

З’явився у Вінниці амфетамін років сім тому. Ішов як з Європи, так і зі Сходу. Ще в 2007 році, як каже начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків В’ячеслав Карпенко, затримати людину з „феном” – було щось кричуще.

- Цієї речовини було дуже мало, - говорить він. - Десь в кінці 2006 року вона почала в нас з’являтися. По нашій інформації, надходив амфетамін з Польщі, також приходив через Закарпатську область з Угорщини. І з Росії ішов. Пізніше з’явилися тут „алхіміки”, які самі його виготовляли.

А зараз правоохоронці ставлять розповсюдженість „фену” в нашому регіоні на третє місце, після коноплі і макової соломи. Нижче в рейтингу - дрібні партії трамадолу та мізерні героїну. А наркологи взагалі віддають „фену” першість популярності.  
За інформацією міліції, третина з продавців різних наркотиків збували саме амфетамін.  

У цьому році віддали на розгляд суду справу про ще одну, крім виявленої на Старому Місті, лабораторію амфематіну. В ямпільській квартирі оперативники міліції знайшли устаткування, пробірки, колби, холодильну установку і хімічні речовини.

А на початку місяця у Вінниці, на проспекті Коцюбинського зупинили машину, і в пасажира у сумці знайшли 100 грам білого порошку. Оперативники знали, хто, куди і що везе. І інформація підтвердилася. Крім психотропу, в 33-річного вінничанина знайшли також коноплю і два пістолети.

Це друга по величині партія психотропів, яку зупиняла з початку цього року міліція. Попередня була – 200 грамів, а це аж 600-800 доз. Отруту для мозку стількох людей сховав у коробці з-під мобільного телефону безробітній водій „Део Ланос”, який їхав з іншої області через Гайсин у Вінницю.

Начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, який за родом своєї діяльності постійно консультується з професорами-медиками, каже, що перспектива людини, що нюхає „фен”, – інвалідність.

Він - убивця мозку. На зміну кількагодинному притоку сил і настрою приходить різка втома і апатія. Чим далі – тим гірше. Депресія, агресивність, дратівливість, манія переслідування, галюцинації, психоз...

Прилив сил і енергії та відсутність потреби спати. Цю властивість речовин амфетамінового ряду колись використовували військові. Про масове вживання амфетамінів під час Другої світової пишуть тепер історики. „Фену” вже майже сто років. Почався він з препарату для пригнічення відчуття голоду... В решті наслідки передозування змусили зарахувати амфетамін до заборонених речовин.

В нас працедавці до такого ще не дійшли, а минулого літа російська преса писала про власницю торгового центру в Нижньому Новгороді, яка якимось чином „пригощала” своїх працівників амфетаміном. „На її думку, підлеглі працювали ефективніше і чудово себе почували”, - писали тамтешні журналісти, а в поліції цю справу неординарною, мовляв, розслідування буде довгим.  

Відео дня

У Вінниці ж амфетамін більш відомий, не як допінг для трудоголіка, а як клубний наркотик. Зарядився - і без утоми гуляєш ночі напроліт. Як його вживають, розповів завідувач першого відділення обласного наркологічного диспансеру Гліб Головатий, бо часто рятує молодь від наслідків „фену”.  

- Його колють, п’ють, ковтають, палять, роблять клізми, капають в очі, - каже лікар. - Це не секрет. Інтернет рябіє інформацією. І якщо людина захоче, то будь-яким чином у себе запхне. В клубі, наприклад, можуть підмішувати в напої, щоб привабити до себе відвідувачів тим, що в них вони відчувають таке, яке не відчували ніколи і ніде більше. Далі починається продаж...

Разом з тим, в міліції кажуть, що у вінницьких нічних розважальних закладах розповсюджувачів „фену” не ловили. Туди, за їхніми даними, „амфетамінщики” приходять зі своїм. А якщо купують, то не в середині закладу, а на вулиці поруч.

- В нас ще не Лас-Вегас, щоб продавали наркотики прямо в клубах, – твердить В’ячеслав Карпенко. - Позаторік ми припинили діяльність групи, яка виготовляла метамфетамін і її організатор, 20-річний юнак, якраз розповсюджував цю речовину серед відвідувачів нічних клубів. Він розповів, що купували не в середині закладу. Клієнти знали, коли прийде Серьожа з товаришем-таксистом і підходили до машини. Стали, перекурили. Один відав гроші, другий товар і розійшлися. А під клубом - це вже громадське місце, вулиця.

- Ну, немає в нас такого, що музика грає, диск-жокей стоїть і біля нього поруч наркозбувальник продає наркотики, - каже підполковник міліції. - Якщо хтось має іншу інформацію, то нехай дзвонить до нас на номер 59-33-07.   

Ще з даних міліції. В районах найбільше затримують під дискотеками продавців коноплі. У Вінниці – і “травки”, і амфетамінів. З початку року спіймали 40 збувальників метамфетаміну. Кожному оголосили підозру після того, як задокументували по три-чотири факти продажу забороненої речовини.




“Фен” дарує почуття красунчика. Але ненадовго
RIA поспілкувалася з молодим вінничанином, який деякий, нетривалий час вживав "фен". Зараз він покинув, бо відчув, який це удар по організму. Хлопець має гарну роботу з зарплатою вище середньої по Вінниці.

- Купити “фен” у Вінниці не проблема. Як тільки я його спробував, так для мене відразу ж відкрилося багато каналів, де його можна дістати. Бариги, ті у яких траву брав, стали пропонувати, навіть нічого не питаючи, чисто по обличчю вираховуючи. Середня ціна у Вінниці - 150-220 гривень за грам, а це одній людині десь на тиждень. Хоча по різному буває - залежить від якості та дози.
Доза залежить від ваги та розміру людини. Чим більше - тим більше. Часто визначають по тому, скільки поміститися у впадинку на долоні, біля великого пальця ("анатомічна табакерка" - ред.). Робиш доріжку, найкраще на дзеркалі, воно найрівніше, скручуєш трубочку з грошей або береш порожню ручку - і вдихаєш. Після чого може відчутися гіркота в носі і горлі. Через півгодини - по голові починають повзти мурашки. Це ознака, що фен хороший.
“Прихід” триває годин вісім. Відчуваєш себе "красунчиком". Мислення прискорюється в кілька разів, концентрація в рази підвищується. Ти все можеш. Все навколо стає чітко і зрозуміло. З'являється багато фізичних сил. Хочеться рухатися і щось роботи.
А ще постійно хочеться курити. Не помічаєш, як викурюєш одну сигарету за іншою. Не беруть інші наркотики. Алкоголь майже не діє. Їсти не хочеться. Тільки чай пити тягне і все.
Сну - ні в одному оці, навіть якщо ти до цього валився з ніг від втоми.
А ще скрипиш зубами. Якось само-собою виходить. Щоб цього не було, багато хто жує жуйку.
І сексу не хочеться. Не встає просто і все. А якщо і встане, то кінчити не зможеш. І взагалі, ця штука між ніг під феном зменшується до неймовірних розмірів, так, немов викупався в крижаному басейні.
А через вісім годин після прийому починається “відхідняк”. І це дуже неприємно. Нічого не можеш і не хочеш. Думати - взагалі ніяк. Спати - теж. Настрій падає на нуль, депресняк. І тривати це все годин десять. А здатність нормально мислити повертається повністю через тиждень.
Щоб всього цього не відчувати, після того, як дія першої дози закінчується, приймаєш іншу. А це вже називається марафон, коли нюхаєш кілька днів поспіль. У мене було по три доби таке. Знаю хлопців, які влаштовували "марафон" на тиждень.
Організм це вбиває найжорстокішим чином. Загострюються всі хвороби. За три дні прийому втрачаєш три-чотири кілограми ваги.
Взагалі - не раджу. Я приймав фен недовго, вже кинув, але до цих пір п'ю ліки, щоб відновити здоров'я. Найгірше кісткам - “фен” випалює кальцій.


„Люди після тривалого вживання стимуляторів доходять до самогубства”
Гліб Головатий (54), нарколог:
- Постійно приходять батьки: „А щось з дитиною. Я не знаю, що. Змінилася поведінка...”. Я пропоную спочатку зробити тести на наркотики. Як правило, вилазить амфетамін. Або ж у розмові діти зізнаються, що вживали так званий „фен”. Його аналогом, якщо згадати минуле, є екстазі. Це такий самий писхостимулятор, тільки іншої потужності.
Як лікарський засіб, психотимулятори вважаю дуже потрібними і корисними. А якщо говорити про зловживання, то треба розуміти проблеми, які існують у споживачів.
Амфетамін – це продукт психостимулятивної групи, внаслідок дії якого реально виникає відчуття підвищення працездатності. Але це відбувається за рахунок резервних сил організму. “Фен” - це допінг.
Умовно кажучи: я прийняв дві-три таблетки, або занюхав, або покурив – і я Господь бог. А дія закінчилася – я лайно.
Руйнуються судини і все решта, і дуже потужним є депресивним компонент. Люди після тривалого вживання стимуляторів доходять до самогубства через неможливість існувати в цьому світі з відчуттям того, що ти - „повний нуль”, нічого з себе не представляєш.
Амфетамін є на чорному ринку однією із найбільш модних і найпоширеніших наркотичних груп. З нього, як правило, у Вінниці починають вживати наркотичні препарати. Раніше була конопля. А зараз мак, конопля і амфетаміни десь співіснують.
Доля психостимулюючих речовин зайняла 50 відсотків серед решти наркотичних речових. Це я кажу зі свого досвіду - з аналізу людей, які приходять до мене на лікування і офіційно, і неофіційно.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Ясна справа що бариг зараз дуже багато . Кому це дійсно потрібне , той і знайде без проблем. В даному випадку ваша стаття несе рекламу а не осторогу для суспільства. Це моя така думка....

    Для всіх остальних хто читаэ цю статтю і ці комент хочу побажати..-Бережіть себе і своэ здоров'я. Життя це Божий дар і він даэться нам лише один раз.
  • defo

    почему бы не рассказать о побочных.. зачем нужна реклама... и так на улице    купить эту дрянь проблем не составляет... почему не написать   о сильной психической зависимости... о разрушении организма, в основном зубов???    Почему не написать о том что спрыгнуть почти не реально...НАЧАТЬ ЛЕГКО... А ЗАВЯЗАТЬ....      Сильная психическая зависимость просто не искореняется....   пост эффекты длятся на протяжении 2-3 года.   А наше государство лечит    взаимозаменяемой терапией, хоть нужны другие подходы.

    ИТОГО:     данная статья   является    очень хорошей и сильной рекламой.(и так почти весь молодняк на нем сидит).Есть масса вопросов к автору данного опуса....
  • znayu.pravdu.pervyi

    ОБНОН - самый главный дилер. и не только в Украине...
  • Олег

    милиция это все крышует.. Сам пару лет назад видел как знакомый зашел в райотдел на Ленинградской, и вышел оттуда с феном в кармане

    ПТНпнх reply Олег

    Дійсно. Краще б написали про те як міліція кришує бариг. Я одного разу намагалася "здати" баригу, який своїм "феном" зробив мого друга психічно неврівноваженим дибілом, але я зрозуміла що міліція "в долі". Мене ця стаття обурила в край! Ну розповіли нам про те що молодь заганяють в могили, а толку? З цим ніхто не бореться! Міліція тільки тішиться коли кола залежних поповнюються.

    1234 reply Олег

    Да ладно ? Сквозь карман увидели или он достал пакетик возле райотдела и размахивал им перед вашим носом ? ИМХО бред !

    anticop reply 1234

    Наблюдал аналогичную ситуацию, только тогда знакомый моего знакомого, тогда - сотрудник старогородского райотдела, подогрел его травой - хорошая была, после экспертизы.... Ему она не нужна была, он чисто по фену выступает
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up