Вінницьких продавців попереджають про неякісну соняшникову олію. У пляшці знайшли бензопірен.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримала інформаційні повідомлення системи RASFF. У соняшниковій олії виробництва «Чернівецький олійно-жировий комбінат» виявили бензопірен.
Про це повідомляє управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.
— Попереджаємо операторів ринку про необхідність вилучення з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», — зазначають в управлінні.
Бензопірен — речовина першого класу небезпеки, зміни, які він викликає, незворотні, це сильний канцероген і мутаген. Тобто він може викликати онкологічні захворювання і генетичні проблеми у майбутніх дітей.
Особливо важливий той факт, що бензопірен при потраплянні в організм з нього не виводиться, а накопичується. Найчастіше бензопірен утворюється при горінні і сильному нагріванні матеріалів - під час пожеж, роботи транспорту, куріння, в розплавленому на спеці асфальті.
Крім того, що людина вдихає бензопірен з повітрям, вона ще й вживає його з їжею і водою — туди бензопірен теж запросто мігрує.
Серед харчових продуктів найвища концентрація бензопірену трапляється в копчених продуктах (у тому числі - в шпротах), м`ясних і рибних продуктах, консервах, зерні - там навіть дозволений мінімальний вміст цієї речовини (до 0,001 мг кг - 0,03 г/кг). В інших продуктах, згідно з правилами, бензопірену не має бути, але на практиці перевірки показують, що він часто міститься в смаженому насінні, соняшниковій олії, майонезі, сухофруктах, шоколаді.
Читайте також:
Забруднення річки Рось: оприлюднили оперативну інформацію
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер