Від стану газових мереж будинку та дотримання правил поводження з газом залежить безпека кожного (Пресслужба АТ Вінницягаз)

Від стану газових мереж будинку та дотримання правил поводження з газом залежить безпека кожного (Пресслужба АТ Вінницягаз)

«Вінницягаз» нагадує: споживачі газу при користуванні блакитним паливом мають чітко дотримуватися правил безпеки, аби не допустити біди. Згідно чинного законодавства за стан газового обладнання, мереж будинків, квартир та нежитлових приміщень відповідають їх власники або балансоутримувачі. Газ – вибухонебезпечна речовина. Порушення правил безпеки може призвести до вибухів пожеж, отруєння чадним газом, руйнувань та людських жертв.

Безпека та безперервність постачання газу до кожної оселі залежать передусім від технічного стану газорозподільних мереж. За даними статистики нещасні випадки при користуванні газом, головним чином мають місце на внутрішньобудинкових мережах. Відсутність регулярного технічного обслуговування мереж будинків призводить до погіршення їх стану, втрати надійності та безпечності.

«АТ «Вінницягаз» як Оператор ГРМ відповідає за стан газопроводу до вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до будинку. В свою чергу мережі від вимикаючого пристрою, що прокладені по стінах та всередині будинку, відносяться до внутрішньобудинкової системи газопостачання. Забезпечити їх належне технічне обслуговування мають власники.» - пояснює директор з капітального будівництва АТ «Вінницягаз» Юлія Бікташева.

В свою чергу Оператор ГРМ залишається відповідальним за цілодобове щоденне прийняття аварійних викликів від споживачів природного газу, безкоштовно локалізує та ліквідовує аварійні ситуації.

Тарифами на розподіл природного газу, які затверджені НКРЕКП для операторів ГРМ, витрати на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж не передбачені. За рахунок плати за розподіл газу здійснюється утримання мереж до точки розмежування, їх ремонт, модернізація та обслуговування, заміна лічильників, придбання паливно-мастильних та інших розхідних матеріалів, робота аварійно-диспетчерської та інших служб підприємства.

З січня минулого року споживачі газу самостійно можуть обрати собі підприємство, яке буде здійснювати обслуговування газових приладів те елементів системи газопостачання будинку на договірних засадах. Таке підприємство повинне мати дозвіл на проведення відповідних робіт.

Неабияку загрозу несуть у собі і крадіжки газу, самовільні втручання в роботу газорозподільних мереж та газових приладів.

Будьте обережними! Дотримуйтесь правил безпеки при користуванні газом:

  • перед тим, як увімкнути газовий прилад, відчиніть вікно та перевірте наявність тяги в димових та вентиляційних каналах;
  • спочатку підпалюйте сірник, а вже потім відкривайте подачу газу;
  • після користування газом, перекривайте крани на приладах;
  • слідкуйте за станом газових приладів, вчасно здійснюйте їх технічне обслуговування та ремонт.

Забороняється:

  • заклеювати вентиляційні решітки
  • залишати увімкнену газову плиту без нагляду
  • використовувати газові прилади для обігріву помешкання та сушіння білизни
  • користуватися несправними газовими приладами
  • проводити самочинне встановлення, заміну і ремонт газового обладнання, змінюват конструкцію газових приладів.

Якщо відчули запах газу:

  • негайно вимкніть газові прилади
  • перекрийте газ на газопроводі
  • вийдіть з приміщення
  • зателефонуйте за номером «104»

При цьому заборонено:

  • використовувати сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню
  • вмикати та не вимикати світло та електроприлади
  • користуватися стаціонарним телефоном та електричними дзвінками квартир.

 Бережіть себе та близьких!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up