«Порушнику загрожує штраф і тюрма». Активісти захищають споживачів

«Порушнику загрожує штраф і тюрма». Активісти захищають споживачів
Вінницький "ревізор" Ярослав Мушинський разом з друзями перевіряли супермаркети в минулому році. Через їх перевірки у магазинах поступово зникала протерміновка
  • Більше двох років в сфері захисту споживачів триває реформа
  • Її результати не втішають — держслужби пов’язані потрійною перевіркою, а громадські об’єднання можуть тільки «журити» порушників прав споживачів
  • А хто у Польщі захищає споживачів?

З 2014 року тривала реформа у сфері захисту споживачів, яка (нарешті) добігає свого логічного завершення. Якщо коротко, то Держпродспоживслужба (саме так називається нова структура, що береже людей від протерміновки та підступних підприємців) об’єднала в собі п’ять служб, що перевіряють ціни, товари, комунальні послуги, збирають скарги від споживачів, тощо.

Взаємодія між відділами покращилася, але є й свої «мінуси»: інспектори починають діяти лише через місяць, поки їм дадуть дозвіл з головного управління. У той же час, вінничани самостійно проводили перевірки в супермаркетах, що неодноразово ставало причиною скандалів.

Читайте більше про історію школяра-ревізора, який своїми перевірками жахав супермаркети

Відео дня
blockquote>

На відміну від держслужбовців, активісти з обласної Української асоціації споживачів можуть реагувати одразу. Ця громадська організація існує понад 20 років та має свої структурні підрозділи в районах. Захищає споживачів безкоштовно та існує на добровільні внески. Проте, в активістів немає повноважень, як в держслужби по захисту споживачів — не можуть виписувати штрафи підприємцям.

— Проводимо роз’яснювальну роботу. Привселюдно. Стаємо серед ринку чи супермаркету та розповідаємо, що ось цей підприємець поступив нечесно. І кажемо людям, які вони права мають, — розповів заступник голови ради Української асоціації споживачів Микола Болтак.

У держслужби захисту споживачів є власний ютуб-канал. Чиновники дають поради як перевіряти товари, придбати техніку та підтягнуть юридичну освіту вінничан

За його словами, відсутність реальних важелів впливу їх не зупиняє. Так, за минулий рік вони розглянули та задовольнили 508 скарг. Дві третини з них — це скарги по продуктам.

— Ми активно співпрацюємо із правоохоронцями, представляємо споживачів в судах. А в судовому процесі торговця-винуватця можна притягнути до кримінальної відповідальності, за статтею про «обман покупців та замовників». На початку це може бути штраф до 50 неоподаткованих мінімумів (850 грн) або громадські роботи до 200 годин. За повторні порушення можна потрапити в тюрму на строк до 3 років.

А як із захистом споживачів в Польщі

За даними інформаційної кампанії «Сильніші разом», у Польщі управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів (UOKIK) має великі повноваження: його голова може наказати підприємству припинити ту чи іншу комерційну практику та накласти штраф. У разі виявлення товарів, що становлять небезпеку для здоров’я споживачів (не лише їжа, а й електрообладнання, іграшки тощо), вони вилучаються з ринку, а на продавця накладається штраф розміром до 100 тисяч злотих (понад 660 тисяч гривень — авт.).

Протягом 2015 року управління прийняло 1095 рішень, із яких 145 стосувалися порушення колективних прав споживачів, 42 – антиконкурентних практик, а 14 містили санкції за ці два типи порушень. Загальна сума штрафів перевищила 47 мільйонів злотих (понад 312 мільйонів гривень — авт.)

Окрім UOKiK, у Польщі діє кілька об`єднань споживачів — громадських організацій. Федерація споживачів, використовуючи працю волонтерів, надає безкоштовні експертні консультації та юридичну допомогу. Окрім того, вона проводить просвітницькі кампанії та співпрацює зі ЗМІ. ГО Асоціація польських споживачів надає безкоштовні юридичні консультації, проводить інформаційні кампанії, здійснює дослідження ринків, співпрацює з місцевими споживацькими омбудсменами. Асоціація розвитку фінансової освіти за бюджетний кошт безкоштовно консультує громадян на тему заборгованості та інших проблем, пов’язаних із фінансовими послугами.

Що повинен знати споживач

Поради від Держпродспоживслужби та Асоціації споживачів у Вінницькій області:

  • Товар можна повернути через 14 днів за умови, що продукція не використовувалася та має товарний вигляд (продуктів це не стосується — авт.).

  • У продавця треба вимагати чек. Це є свідченням акту купівлі в суперечках

  • Якщо немає розрахункового документу — краще не купувати

  • Перед придбанням продукції — уважно розглядати товар. Продавець має власноруч показати функціональність, цілісність та працездатність товару (техніки, наприклад) перед продажем.

  • Перед купівлею споживач має дізнатися про гарантійний термін

  • Споживач має право вимагати в продавця перевірити вагу, ціну, комплектність та інші характеристики товару до його придбання.

Куди звертатися?

  • Держпродспоживслужба у Вінницькій області

вул. Максимовича, 19

тел. 65-88-00

  • Українська асоціація споживачів у Вінницькій області:

вул. Галицького, 27а (колишня 40-річчя Перемоги)

тел. 56-28-23

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Daily

    может этого парнишку на ваше место господа защитники  вы там в этой "книжке" засиделись я так понял вы и  на пепле сидеть  будете.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up