«Пов’язані по руках та ногах». Хто захищає права споживачів?

«Пов’язані по руках та ногах». Хто захищає права споживачів?
  • З 2014 року в сфері захисту споживачів відбулася реформа
  • Але її результати не тішать — держслужби пов’язані бюрократичними механізмами та не можуть оперативно допомогти споживачу
  • Отже, права споживачів цікавлять тільки самих споживачів?

Вінницький школяр Ярослав Мушинський у свої 17 років почав перевіряти супермаркети у нашому місті. Завдяки його імпровізованим інспекціям, чим вінничанин займався разом з друзями протягом минулого року, з полиць супермаркетів почала зникати протермінована продукція.

Не пускали з портфелем

Як згадує Ярослав, ідея перевіряти продукти на термін придатності в нього виникла через те, що в супермаркети не пускали з портфелем:

Відео дня

— Завжди ходжу з портфелем. Не здавав його і не показував при виході. Часто через це були довгі суперечки з адміністраторами магазинів, охороною та іншими службами. А потім подумав — чому б не перевіряти ще й продукти?

Разом з друзями Ярослав збирав прострочені продукти з полиць магазинів. І за умовами акцій — йому повертали свіжий товар або гроші. В «АТБ» за знайдений прострочений товар їм повертали трикратну вартість (заробляли по 250-500 грн). У «Еко маркеті» протерміновану продукцію міняли на нову, за 9 копійок.

Проте не завжди хлопцю щастило на «легкі гроші». Журналісти RIA були свідками, як адміністрація магазинів ховалася від юнака та його друзів, закривали молодиків в магазині та навіть пропонували з’їсти протерміновані товари. Згодом ситуація стала змінюватися:

— Мене почали боятися, коли бачили кожен день в супермаркетах. Уся протермінована продукція зникала з полиць за два-три дні! — згадує Ярослав.

Реформа чи бюрократія

Але не всі такі уважні, як Ярослав. До кого ж тоді звертатися по захист? Після реформування, що тривало два роки, з травня 2016 року запрацювала нова структура захисту споживачів у Вінницькій області — Держпродспоживслужба.

Вона об'єднала в собі одразу 5 служб: санітарне забезпечення життєдіяльності людини, ветеринарну службу, фіто-санітарну, службу захисту прав споживачів та інспекцію по цінах. А з 2017 року до них тимчасово приєднали ще i Держтехнагляд.

Усі служби знаходяться в одному місці, взаємодіють між собою під єдиним керівництвом. І як розповідав керівник головного управління у Вінницькій області Григорій Сидорук, вже почалися планові перевірки та штрафи недобросовісним бізнесменам.

Держпродспоживслужба у Вінницькій області: вулиця Максимовича, 19. Телефон: (0432) 65-88-00

Чи дійсно все працює? Начальник відділу захисту споживачів Петро Бевзюк бачить в реформуванні як позитивні, так і негативні моменти:

— Процедура така, що заява має бути тільки на папері. А потім починається тяганина: оформлюємо акт, відправляємо в головне управління на Київ, а вони — на Мінагрополітики. Усе оформлюється, дають дозвіл і поштою повертають до нас.Тільки після цього інспекція може діяти. Так прописує закон, щоб уберегти підприємця «від корупції». І це сильно гальмує захист споживача, — каже керівник відділу захисту споживачів Петро Бевзюк

А ще є громадські активісти, що також захищають споживачів від торговців-порушників.

Про них читайте більше у статті: «Порушнику загрожує штраф і тюрма». Активісти захищають споживачів

Нерідко на дозвіл треба чекати місяць, а то й більше. Як згадує пан Бевзюк, раніше інспектори вже на другий день після заяви приходили з перевіркою до підприємця. А за регламентом роботи служби, всі планові перевірки мають бути розміщені на сайті Держпродспоживслужби. І цим користуються бізнесмени:

— Був такий випадок, що підприємство за день до того, як інспектори прийшли з перевіркою — просто змінювали назву або переєрестровували бізнес на родичів та друзів. І тут ми безсилі, бо де-юре — це нова для інспекції структура, — сказав керівник відділу захисту споживачів Петро Бевзюк.

Які штрафи за «протерміновку»?

10-кратний розмір вартості товару/не менше 85 грн

відмова в обміні, зменшенні ціни чи компенсації коштів за товар

200-500% вартості продукції/не менше 425 грн

за реалізацію забороненої, протермінованої продукції та тої, що немає державних сертифікатів якості

1-10% від вартості виконаних робіт(послуг) за попередній місяць/не менше 85 грн

за неякісно надану послугу або за ту, що відрізняється від прописаної в угоді між споживачем та виконавцем

А як із захистом споживачів в Польщі

За даними інформаційної кампанії «Сильніші разом», у Польщі управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів (UOKIK) має великі повноваження: його голова може наказати підприємству припинити ту чи іншу комерційну практику та накласти штраф.

У разі виявлення товарів, що становлять небезпеку для здоров’я споживачів (не лише їжа, а й електрообладнання, іграшки тощо), вони вилучаються з ринку, а на продавця накладається штраф розміром до 100 тисяч злотих (понад 660 тисяч гривень — авт.)

Протягом 2015 року управління прийняло 1095 рішень, із яких 145 стосувалися порушення колективних прав споживачів, 42 – антиконкурентних практик, а 14 містили санкції за ці два типи порушень. Загальна сума штрафів перевищила 47 мільйонів злотих (понад 312 мільйонів гривень — авт.)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up