Споживачі можуть залишитись без газу через відмову встановлювати лічильник

Споживачі можуть залишитись без газу через відмову встановлювати лічильник
До 1 січня 2016 року споживачі, які використовують газ для підігріву води та приготування їжі, мають обладнати помешкання лічильником, інакше газопостачання буде припинено.

До Нового року завершується другий етап реалізації Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Це означає, що у споживачів лишається тільки місяць на те, щоб встигнути обладнати свої помешкання побутовими лічильниками. В іншому випадку постачальник повинен припинити подачу газу.

Мова йде лише про тих споживачів, які відмовились від встановлення побутового пристрою обліку. ПАТ «Вінницягаз» нагадує усім споживачам, які відмовилися від встановлення безкоштовного лічильника, про їх відповідальність за прийняте рішення.

- Це не означає, що просто у Новий рік ми прийдемо та відріжемо газ, - каже спеціаліст зв’язків з громадськістю ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук. - Про можливе припинення постачання ПАТ «Вінницягаз» обов’язково інформуватиме споживачів за 10 днів у письмовому вигляді, надаючи їм час виправити ситуацію.

Відео дня

У Вінницькій області 29 тисяч домогосподарств, які користуються газом для підігріву води та приготування їжі, з них 26 600 – безпосередньо у місті Вінниця. Станом на кінець листопада 2015 року ПАТ «Вінницягаз» встановило понад 21 тисячу безкоштовних лічильників мешканцям області, що становить 71,8% від загальної кількості споживачів даної категорії.

- Впродовж цього року Кабінет міністрів та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняли два суттєвих рішення, які в цілому вплинули на ситуацію, що склалася сьогодні із встановленням лічильників, - каже Голова правління ПАТ «Вінницягаз» Олександр Кривак. - По-перше, майже в 6 разів зросла ціна на газ для населення. По-друге, протягом року Кабмін двічі зменшував норми споживання газу для абонентів без лічильника. Тому споживач, який лічильник не встановив, сплачував за газ значно менше, ніж, приміром, його сусід із лічильником. За кінцевим рахунком, споживачам стало невигідно встановлювати лічильники. А ПАТ «Вінницягаз» почало отримувати від абонентів масові відмови від встановлення лічильників за кошти підприємства.

- Безкоштовний лічильник може отримати та людина, у якої його раніше не було взагалі, - каже Оксана. – Якщо у споживача вже був лічильник, але він вийшов з ладу, то безкоштовного встановлення вже не буде.

Для того, щоб отримати безкоштовний лічильник, споживач має звернутися до операторів ПАТ "Вінницягаз" та написати заяву.

Роботи з їх встановлення виконуються за кошти інвестиційної програми підприємства. Проте, за бажанням, споживач може використовувати й інші джерела фінансування, зокрема з сільських, районних, обласних чи державних бюджетів або встановити лічильник за власний рахунок.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Коли ми звернулись до "вінницягаз" щоб нам встановили лічильник, нам було сказано чекайте 2016р., а тепер вже як кажеться в статті з 1 січня 2016р. будуть відключати.... Слів немає

    Oksana Polishchuk reply Анонім

    Перепрошую,  у Вас плита і колонка,  чи тільки плита?  Якщо тільки плита,  то лічильники таким споживачам,  відповідно до закону ,  ставитимуть з 1 січня 2016 до 1 січня 2017 року. Якщо ж у вас плита+колонка, лічильника немає і Ви від нього не відмовлялися, то переживати не варто.  Вас внесуть у графік і поставлять лісильник у порядку черги.  У статті чітко вказано - мова наразі йде ЛИШЕ про споживачів з плитою і колонкою, які СВІДОМО відмовилися від встановлення безкоштовного лічильника. Якщо споживач не відмовлявся, але лічильник йому не поставили з тих чи інших причин, переживати не варто.  Варто чекати своєї черги.
  • Костенко Кира

    А якщо людям немає за що купити того лічильника, їх позбавлять ще й опалення? І хтось хоче сказати, що чиновники думають про людей...

    Дарья reply Костенко Кира

    Прочитай уважно статтю, не думають чиновники, до чого це взагалі сказано, далі по тексту. Безкоштовний лічильник може отримати та людина, у якої його раніше не було взагалі, - каже Оксана. – Якщо у споживача вже був лічильник, але він вийшов з ладу, то безкоштовного встановлення вже не буде. В мене уже більше 10 років стоїть лічильник і ще не виходив з ладу.

  • Дарья

    Навіть не знала, що без лічильника люди платять меньше, думала навпаки.

    Oksana Polishchuk reply Дарья

    Дар'я,  до квітня 2015 року ціна на газ була в 6 разів нижча,  а норми споживання, за якими платили люди, в яких лічильників немає, так-сяк відповідали реаліям. Проте за цей рік Кабмін двічі ці норми знижував,  завідомо ставлячи споживачів без лічильника в вигідніше становище у порівнянні з тими,  хто вчинив правильно, свідомо і на вимогу закону обладнав помешкання лічильником. Людям стало невигідно ставити лічильники,  тому пішли відмови, випадки недопуску наших працівників для встановлення безкоштовного лічильника.  Уявіть, приміром,  що у людини є квартира, де прописана лише вона одна. Людина там не живе, а здає квартиру п'ятьом-шістьом студентам. Уявляєте, які там РЕАЛЬНІ витрати газу?  Ніхто ж не зацікавлений в економії, тому що власник сплачує за газ по нормі на одну людину. Така людина і не захоче безкоштовного лічильника,  і байдуже, що є закон,  який за відмову від встановлення лічильника передбачає припинення газопостачання.

    Дарья reply Oksana Polishchuk

    Нічого собі, самі розумні, так можна жити, чому б ні. Приписана одна людина, а користуються як ви кажете 5, непогано виходить.
  • zerro

    Ирма Крат имеет право забирать квартиры, и дать в морду управляющему банка; значит и мы с кумами будем бить битами тех, кто попробует резать газ.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up