Кочовий «бізнес»: країною їздять фейкові пункти обов'язкового техконтролю

Кочовий «бізнес»: країною їздять фейкові пункти обов'язкового техконтролю
  • Посадовці затягують акредитацію підприємців, які бажають надавати послуги обов’язкового технічного контролю.
  • Через це в Україні з’явилися напівлегальні кочові пункти, де можна пройти техогляд.

«Тепер техогляд транспорту проводять у кущах на закинутій металобазі… На фото можно побачити всю необхідну матеріально-технічну базу «сертифікованого» пункта ОТК. Тут вам і підйомники, й обладнання для перевірки димності, гальмівної системи…», — такий пост виклав на своїй сторінці у facebook у середу, 4 липня, вінницький експерт з організації безпеки дорожнього руху Володимир Черкас.

Він написав, що робітники беруть гроші з власників грузового транспорту, на муляжах стендів проводять фотофіксацію. А протокол пройденого контролю надсилають пізніше поштою, що є незаконно, бо документ мають видавати на місці.

Відео дня

Що стало причиною виникнення такої схеми?

Але спочатку... Що таке ОТК та для кого він?

ОТК, тобто обов’язковий технічний контроль, — це звичайний техогляд авто. Згідно з чинним законодавством, його мають проходити вантажні автомобілі та ті, які використовуються для пасажирських перевезень. Під час такого технічного огляду обов’язкова фотофіксація. Протокол про проведення техконтролю видається на місці. Інформація із сайту Головного сервісного центру МВС.

Підприємці не можуть працювати

Сергій Радченко, керівник однієї з компаній, яка надавала послуги обов’язкового технічного контролю, розповів нам про те, чому в Україні почати закриватися офіційні пункти, де можна пройти техогляд.

— Акредитацію для таких пунктів проводить нацагенція з акредитації. За законом, вони можуть розглядати заявку до півроку. Цим вони й користуються — у Вінницькій області ще жоден підприємець не отримав дозвіл на роботу. У тих, хто працював раніше — термін закінчується й пункти закриваються.

Сергій розповідає, що затягування акредитації призвело до закриття більшості станцій ОТК, зокрема, у Вінницькій області.

— Залишилося кілька станцій. Вони допрацьовують доти, поки в них ще діють дозволи, — говорить Радченко. — А звичайним водіям, власникам вантажного транспорту доводиться їхати через всю область туди, де можна отримати протокол ОТК.

Кочовий «бізнес»

Їхати через всю область — не єдиний варіант. Ще можна скористатися напівлегальними пересувними пунктами, які кочують з області в область. Якраз з таким ми нещодавно стикнулися в Немирові.

— У Вінницькій області з’явився так званий пересувний пункт обов’язкового технічного контролю, — пояснює Володимир Черкас. — Ми, коли почули цю інформацію, одразу приїхали в Немирів подивитися, як це працює. І побачили, що є бусик на київських номерах із причепом, є муляж стенду з гальмівною системою. Місцеві підприємці, які вже втратили бізнес через затягування термінів акредитації, розповіли, що цей мобільний пункт збирає дані автовласників, бере гроші, а протокол огляду надсилає потім поштою.

Володимир каже, що хлопці, які працювали на цьому пункті, показали документи на цей пункт. Документ — свідоцтво про атестацію на пересувний пункт ОТК, виданий ще за часів ДАІ.

Як пояснює Черкас, пункт техконтролю повинен мати спеціальне обладнання. Наприклад: крани-підйомники або ями для огляду авто знизу, мають бути стенди для перевірки гальмівної системи, світла фар, тонування й так далі.

— Ми тут не побачили таких приладів, — каже Черкас. — Натомість ми спостерігали, як автомобіль заїхав на стенд для перевірки гальмівної системи. На цьому стенді авто просто постояло, навіть колеса не крутилися. Його сфотографували, бо фотофіксація обов’язкова і все.

Черкас нагадує, що результатом неналежного технічного огляду може стати масштабна аварія за участі вантажного чи пасажирського транспорту десь на трасі, коли в автомобіля раптом щось вийде з ладу.

Хто поводить пересувний техогляд

Робітники на місці показали свідоцтво про атестацію пересувного пункту техконтролю, видане ще у 2015 році київській компанії «Текстон». «Атестований на проведення вимірювань та випробувань у сфері робіт по забезпеченню захисту життя та здоров’я громадян», — так написано у свідоцтві.

Хотіли запитати у керівника цієї фірми Євгена Марченка про роботу його пересувних пунктів з муляжами стендів. Зателефонували за номером, який зареєстрований за компанією «Текстон». Протягом розмови слухавку брали три різні жінки, кожній з яких доводилося наново пояснювати мету дзвінка. На задньому плані у цей час лунали вислови на кшталт: «Десь під Вінницею помітили машини Марченка…». Врешті нам відповіли, якщо ми хочемо поговорити, то маємо прийти на фірму, а телефон наш запишуть і, якщо захочуть, то перетелефонують.

А ось як виглядає справнє свідоцтво. Його нам показав Сергій Радченко.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up