Експерти про неуважних водіїв, безправних пішоходів та темні «зебри» Вінниці

Експерти про неуважних водіїв, безправних пішоходів та темні «зебри» Вінниці
  • Пішохід зобов’язаний зробити себе видимим на пішохідному переході.
  • Інакше буде так: вас збили - і водій не поніс відповідальності.  
  • Які небезпеки на дорозі маємо у темну пору доби – коментарі активних вінничан та розробника "Дорожньої конституції".

Що погано освітлених пішохідних переходів у Вінниці багато, знають і ті вінничани, які їздять на транспорті, й ті, що пересуваються на своїх двох.

Редакція спробувала віднайти найбільш небезпечні із «зебр» за допомогою експертів та сформувала перелік проблемних. Ще – розібралася, чи збирається міська влада зняти проблему темноти на пішохідних переходах раз і назавжди й коли це буде.

Правозахисник, який брав участь у розробці нових правил дорожнього руху пояснив RIA/20minut.ua своє бачення проблеми темноти на переходах. Дивіться його коментар нижче.

Також редакція запитала, що думають про неосвітлені пішохідні переходи Вінниці активні вінничани, яких теж можна назвати експертами в питаннях дорожнього руху.

 

Відео дня

«Потрібні знаки зі світлодіодами»

Віталій Павловський,
голова «Ревізії влади»:

- Актуальність проблеми небезпечних пішохідних переходів вимірюється життям та здоров’ям самих пішоходів. Ця проблема є по всій території України. Статистика ДТП із постраждалими в зоні дії знаку «пішохідний перехід» неприйнятно сумна.

Сьогодні водії, «дякуючи» різним гаджетам та мобільним пристроям, не уважні та часто відволікаються, що стає причиною травмування інших піших учасників дорожнього руху.

Також важливе місце має те, що місця, де нанесено зебру, не мають ніякого освітлення, та недостатньо попереджувальних знаків, відповідно. Водії, в більшості випадків ще й у затонованому авто, не попереджені завчасно і не мають можливості вчасно відреагувати на пішоходів, які впевнені у своїй правоті. Вирішення проблеми бачу в таких пунктах:

  1. Максимально освітити дані місця перетину проїжджої частини.
  2. Попереджувальні знаки нового типу (світлодіодними пульсуючими сигналами).
  3. Водіям не користуватися мобільними пристроями та бути більш уважними за кермом.
  4. Пішоходам не забувати життєве правило - ви перетинаєте проїжджу частину для автомобілів, а не прогулюєтесь по тротуару у парковій зоні. Бережіть себе!


«Автономне освітлення вирішить проблему»

Володимир Затайдух,
засновник «Дорожнього контролю»:

- Небезпечних пішохідних переходів у Вінниці велика кількість. Найнебезпечнішими вони стають у темну пору доби, так як більшість із них не освітлювані, а це спричиняє погану їхню видимість. Рішенням цієї проблеми може бути автономне освітлення з використанням енергозберігаючих технологій.

Також у місті є багато нерегульованих світлофором пішохідних переходів, що при значному потокові пішоходів ускладнює як рух автомобілів, так і безпеку самих пішоходів. Одним із прикладів може бути перехід від “Сільпо” до залізничного вокзалу, де безперебійний потік пішоходів спричиняє постійні аварійні ситуації.

Але найбільш вагомим внеском у безпеку даних переходів може стати усвідомлення самих пішоходів того, що їхня безпека в більшій мірі залежить від них самих.



«Світло на «зебрі» не гарантує безпеки»

Володимир Черкас,
голова Комітету безпеки руху:

- Кожен пішохідний перехід по-своєму небезпечний. Якщо пішохід користується освітленим регульованим пішохідний переходом, то це ще не гарантія безпеки.

Безумовно, чим видніше на пішохідному переході, тим менша ступінь ризику. По Вінниці кращі показники освітлення переходів, роботи світлофорів і в цілому організації руху, чого не скажеш навіть про Вінницький район. Околиця міста, промислові мікрорайони поки не відповідають бажаному, але, на диво, влада міста і туди добирається.

З пішохідними переходами більша проблема стосується їх розташування (деякі знаходяться в сліпій зоні – за закругленими ділянками дороги, на перехресті, на початку вузьких проїздів, у місцях ускладненого проїзду транспорту). Не завжди те, що навіть відповідає Правилам дорожнього руху, є комфортним для учасників руху і специфіки побудови міста.



«Давайте чесно: вночі переваги у пішохода немає»

Володимир Караваєв,
правозахисник:

- Виходячи з реалій, ми повинні чесно собі признатися: в темну пору доби пішохідні переходи не можуть бути такими ж безпечними, як удень. Якщо в денний час я, водій, помічу пішохода, то в нічний – просто не помічу. У нас пішоходи перевагою користуються винятково у світлий час доби. У нічний – у пішохода ніякого переваги немає.

Якщо ми це чесно пропишемо в правилах, то признаємося, що ми неспроможні обладнати з точки зору безпеки пішохідні переходи.

У нас на сьогоднішній день дороги облаштовані таким чином, що навіть під’їжджаючи до пішохідного переходу, водій фізично позбавлений можливості побачити пішоходів. Причина перша: зустрічні транспортні засоби, які сліплять водіїв. Дуже багато говорять про «колхозні» фари, але ніхто нічого не робить, щоб боротися з ними. І причина друга: найменші опади. В умовах дощу світло фар відсвічується від дороги і водій стає просто сліпий. Він при всьому бажанні не побачить пішохода.

А пішоходи в нас не привчені до того, щоб робити так, як припустимо, роблять в балтійських країнах чи Європі, – надягати на себе світловідбиваючі елементи.


 

 

 


Читайте також:

Небезпечні «зебри» Вінниці або Чому в темну пору доби водій завжди правий

Водії не бачать пішоходів. У Вінниці підсвічують «зебри» лише там, де ремонт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Daily

    зачем обязывать носить одежду,предлагаю сразу вмонтировать в голову светодиод при рождении

    Зосименко Сергей reply Daily

    Предлагаю научить пешеходов переходить дорогу...

    Daily reply Зосименко Сергей

    как вашем понимании пешеход должен ходить?

    Федорова Лера reply Daily

    В пдд написано, пешеход перед тем как ступить на пешеходный переход, должен посмотреть по сторонам и убедится в том что транспорт который едет успеет остановится до пешеходного перехода, пешеход не имеет право неожиданно выходить на зебру. А у нас пешеходы считают себя без смертными, еще не дошли до зебры, но уже выходят на дорогу, они почему то считают, что все водителя едут и по глазам читают или по походке, что тот или другой хочет дорогу перейти и все в секунде должны остановится, пешеходы даже не замечают какие пробки они делают, тем что только переходят, дорогу, по одному, потом еще двое, потом еще и так можно до вечера постоять перед зеброй. у нас просто очень не воспитанные пешеходы, очень уже.
  • Мартынюк Олег

    Повинні прийняти закон, який зобовязує пішоходів, носити в темну пору доби світловідбиваючі елементи одягу. Потрібно також штрафувати батьків чиї діти не будуть їх носити.
  • Daily

    каждый день сбивают людей как кегли и это вы хотите узаконить.В тёмное время сбивают людей в основном подвипившие депутатушки и им подобные и это вы хотите протолкнуть в законе

    Панюков Алексей reply Daily

    Сядь за руль вечером и во время дождя, да еще на встречу тебе копейку с ксеноном , - ты не увидишь даже дороги, не то что пешехода. А  у нас ВСЕ пешеходы одеты в черное - серое, и на дороге они как невидимки. А еще пешеходы уверены что их ДОЛЖНЫ пропускать водители, а это не совсем так. В правилах написано что водители должны пропускать пешеходОВ , а не пешехода. Пункт 18,1 https://vodiy.ua/pdd/18/  

    Так- же советую вспомнить пункт 4,14   https://vodiy.ua/pdd/4/   А его у нас вообще применяют как руководство к действию.

    Я сам за рулем ежедневно уже 23 года. А когда пешком , ночью , и через переход , то жду пока машина не проедет, или остановится меня пропустить, да и днем так-же...

    Daily reply Панюков Алексей

    если за рулём господин Омельченко то он точно ничего не видит даже вдень или парочка прокуроров из сауны после тяжких трудов.

    Daily reply Панюков Алексей

    если ты не видишь дороги то это не означает что  я её не вижу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up