Чим посипають дороги Вінниці?

Чим посипають дороги Вінниці?
  • Хімічать. Склад суміші, якою щедро посипають вулиці Вінниці, — таємниця за «сімома замками».
  • Вінничанин Вадим чотири роки запитами добивався від міської ради відповіді на це питання. Не вийшло.
  • Як з'ясувалося, не тільки у нього

Білястими розводами на зимовому взутті нікого не здивуєш, втім, як і відваленою підошвою. Ніяка «аквабронь» та креми не вберігають. Залишається лише змиритися. Ще варто змиритися собакам та кішкам, що гуляють вулицями міста, — у них немає черевиків, але є незахищені лапи. А також — власникам автомобілів, які потім мають справу з корозією металу. 


Тож чим посипають дороги міста? З цим питанням журналісти звернулися до Івана Іщука, заступника начальника комунального підприємства «Шляхове управління», яке відповідає за стан доріг.

— Якщо ви пам'ятаєте хімію, то загадаєте формулу солі (натрій хлор — авт.), от нею і посипаємо, — говорить Іван Іщук. — Додаємо ще спеціальний реагент, щоб сіль не створювала грудочки. 

Який саме реагент, заступник директора не сказав. За словами Іщука, є допустимі технічні норми, а також встановлений склад хімічних реагентів, якими вони користуються. Тож про що мова? 
Вулиці міста, а саме біля під’їздів, у дворах теж посипаються. За словами Романа Фурмана, виконуючого обов’язки начальника департаменту ЖКХ міста, для цього використовують пісково-соляну суміш. 

— Адже таким засобом користуються практично всі міста України, — говорить Іщук і додає, що, звісно, є альтернатива, інші суміші, з меншими наслідками, але вони надто дорогі. 


Запити нічого не дають
Вінничанин Вадим Шмагалов неодноразово подавав запити, аби дізнатися, з чого саме складається суміш, якою посипають вулиці. Відповіді отримував, але вони викликали ще більше запитань.

— Перший раз я написав запит чотири роки тому. Причина — і в мене, і в моїх знайомих до кінця зими розвалюється взуття, виходять з ладу колеса, злазить фарба з автівки, — розповів вінничанин. — Отримав тоді технічну експертизу суміші, а саме, що в неї закінчився термін експлуатації вже майже рік тому. Ну добре, з ким не буває... Але наступного року те ж саме. І знову висновок — все у нормі. Але цікаво було про склад, де, окрім саме солі, мова йшла про ртуть, миш'як, та знову казали про допустимі норми. 

У минулому році пан Вадим знову відправив запит про склад суміші, обгрунтувавши це тим, що, наприклад, у Білій Церкві чи Хмельницькому для боротьби з ожеледдю використовують лише пісок. Коли сніг сходить, його просто змітають, і в цих містах, утім, як і по всій Європі, немає такої приказки «разом зі снігом зійшов асфальт». А в нас вона досить поширена.

— Ця хімічна суміш роз'їдає не лише взуття, автівки, вона і дороги наші пошкоджує, — говорить Вадим. — Мені кажуть, мовляв, усе в межах допустимих норм, але чи хтось окрім норм вивчав взаємодію цієї суміші з грунтом, взуттям, автівками? Мова лише про дію на ожеледь, чомусь.

Відео дня


Креми для тварин
Дідько з тими черевиками та автомобілями — купимо нові. Та й лапи тваринам вилікуємо. А ще засадимо Вінницю новими деревами, адже хімречовина потрапляє в грунт. 

— Я кожен день гуляю з песиком на Набережній, — розповіла вінничанка Наталя. — Мій улюбленець тішиться снігу, а от місця без снігу оминає. Зокрема, після однієї прогулянки. Біля Київського мосту є пункт обігріву, якось ми дійшли туди, пес бігав, та потрапив у калюжу, почав скиглити, трусити лапами, наче обпікся, тепер від калюж тікає наче чорт від ладану.

Ми зателефонували до ветеринарної клініки на Максимовича. На запитання «чим викликана така реакція?» ветеринар сказав: «Приїздіть, ми лапи помиємо і нанесемо спеціальний засіб для зимових прогулянок».

 — Взагалі це нормальна практика, коли взимку хазяї тварин до прогулянки та після обробляють лапи своїх улюбленців спеціальними кремами, адже через те, що вулиці посипають реагентами, виникають опіки, — сказав лікар.

На запитання, чи звертаються по допомогу власники тварин, ветеринар сказав — звичайно. І порадив придбати засоби безпеки, а також оминати місця, де явно посипано.


Лікарі не в курсі
Окрім складу, технічних норм, цікавився вінничанин і впливом реагентів на здоров'я людини та навколишнє середовище. Звертався до міськвиконкому з проханням надати довідку від санітарного лікаря, що суміш, якою посипають дороги та вулиці, не шкідлива. Отримав відповідь — такої довідки не існує, але є наказ наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, де все написано і затверджено. 

Журналісти теж поцікавились у санітарного лікаря міста про безпечність протиожеледної суміші. І от що почули. 
За словами Ірини Односталко, начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління держпродспоживслужби у місті Вінниці, вони не знають, чим посипають дороги. «Шляхове управління» до відома нікого не ставило.

— Знаємо, що мова йде про технічну сіль, досить концентровану, хоча проста сіль не може так шкодити взуття та автомобілі, — говорить Ірина Односталко. — А з собаками, у мене їх дві, я взимку стараюсь взагалі не гуляти, щоб опіків не було. Це знову ж таки про концентрацію, не кажучи вже про зелені насадження. У нас на вулиці Данила Нечая вздовж дороги дерева посохли. Можливо, через реагент.


Читайте правила
Стосовно норм прояснив головний спеціаліст екологічної інспекції Віктор Кравчук. Він порадив ознайомитися з наказом №54, від 14.02.02 «Про затвердження Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів». Де прописані всі хімічні реагенти, та умови їх застосування. 

— Тут, як кажуть, «написаному можно верить», — сказав еколог. — Тому що не було ані експертиз, ані їх висновків, щоб говорити, наприклад, про якусь шкоду. 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Юрий Бондарук

    Люди не будьте наївними. Посипають усюди, але не в кожному місті був ХІМЗАВОД. Саме відходи цього заводу і є таємничий "реагент")))) Там тих відходів - гори!
  • Anonymous

    В цивілізованих країнах посипають гранітною крихтою, а у нас їде трактор з причепом і з його причепа розкидають соляну суміш два землекопи, або з причепа автоматично кожні пару метрів висипається це лайно. Навіщо ж прибирати сніг, коли солі стільки біля кондитерської фабрики, що вона і влітку лежить, а потім випаровування солей попадають в солодощі по вентиляції.

    У нас навколо Вінниці тьма гранітних кар'єрів і повно відсіву роблять, просіяти його від пилюки і ось тобі крихта, яку потім змів і все.

    Вартість солі від 600 до1800 грн за тону, вартість крихти 250-400 грн за тону. То чого ж дорожче? Крихта екологічніще і від неї машини не гниють.

    Anonymous reply Anonymous

    Пахом. Тут дело в том что это только в Виннице чистой солью посыпают. Ибо хороший понт дороже денег. И еще власть в городе хочет показать что все для людей. Ибо люди у нас любят чтоб зимой дороги-тротуары были сухие аки летом. И радуются когда это так. А про ботинки-автомобили вспоминают только потом.  А по технологии как раз соль только добавлять должны в отсев, песок или крошку. От 3 до 10 процентов от объема что не очень удорожает смесь но делает её на порядок эффективней.

    Но есть еще один нюанс. Крошку весной убирать нужно-можно. И использовать второй-третий-копырнадцатый раз. А как же откаты за покупку соли каждый год. Или вы думаете что разброс цен от 600 до 1800 грн за тону просто так существует.

    Кими Райкин reply Anonymous

    Он не думает, просто не знает о чем говорит.)

    Кисель Наталия reply Anonymous

    ага. сухі тротуари. коли на неприбраний сніг навалили солі і об*єм мокрої соляної каші збільшився втричі.

    Anonymous reply Кисель Наталия

    Наташенька. А чё возмущает то. В той же эйропе куда так стремимся законодательно закреплено что тротуар возле дома убирают хозяева. Хорошо когда дом многоквартирный. Там проблема хозяина дома или в нашем случае ОББС или как там. А частный? Вы уже готовы возле своего убирать?

    Константин Константинов reply Anonymous

    ты на дороги посмотри, умник... их чистят очень плохо, снег практически не убирают - ждут пока соль разъест, а тротуары и у нас каждый домовладелец убирает своими силами...
  • Кисель Наталия

    не дотримується жодна норма з тих, що на картинках...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up