Щоб врятувати доньку, мати готова віддати їй нирку

Щоб врятувати доньку, мати готова віддати їй нирку
Для хірургічної операції з пересадки нирки учасниці конкурсу «Міс Вінниця» від матері треба зібрати хоча б 60 тисяч гривень.

Після введення сильнодіючого антибіотика 26-річна Світлана Загранюк, яку лікували від запалення легенів, опинилася на межі життя і смерті. Протягом доби дівчина перебувала у коматозному стані. Як пояснювали лікарі, цей стан спричинила ниркова недостатність. Простіше кажучи, припинили роботу обидві нирки. Врятувати дівчину вдалося з допомогою апарату штучної нирки. Однак втрата свідомості на тривалий час не минула безслідно – Світлана повністю втратила слух, вона ледве вимовляє слова…
Молила Господа, щоб змилувався над дитиною
Початок минулого року для Світлани ледве не став фатальним. Усе почалося  із застуди. Дівчина викликала дільничного лікаря. Той призначив звичне у таких випадках лікування. Минали дні, а хвороба не відступала. Навпаки. Щоразу більше підвищувалася температура. Коли хвору доставили до обласної лікарні ім. Пирогова, там констатували двобічне запалення легенів. Процес лікування затягнувся, і тоді лікар приписав сильнодіючий антибіотик…
- Не знаю, як я пережила ту страшну добу, коли Світлана була в комі, - із хвилюванням згадує мати дівчини Віра Марківна. – Молила господа змилуватися над Світланкою. Вона ж змалечку хворіє…
Мати каже, що донька народилася здоровою. Але згодом її стала мучити ангіна. Світлана часто мала проблеми з горлом. Лікарі після детального обстеження встановили, що у неї хворі нирки. Хоча болю в нирках дівчина не відчувала.
На конкурсах краси почувалася щасливою
Після школи дівчина стала студенткою Вінницького технічного університету. Мати каже, що у студентські роки дочка менше скаржилася на своє здоров’я. Незважаючи на це, Віра Марківна постійно нагадувала Світлані, щоб та береглася. Готувала для неї настоянки з трав. Та охоче пила їх. Дякувала мамі за турботу. Натомість мама раділа за донечку.
- Особливо щасливою Світлана почувалася, коли виступала на конкурсах краси, - продовжує Віра Марківна. – Навіть мене запрошувала приїхати, подивитися на неї, коли буде виходити на сцену. І в університеті показувала себе, і в міському конкурсі брала участь. Донечка у мене ставна, мала привабливу фігуру. Це зараз болячка стерла її красоту. Висохла так, що можу на руки взяти, як колись брала маленькою. А коли закінчувала інститут, усе було інакше. Подумки я дякувала долі, що Світлана менше скаржиться на біль. Але радість моя виявилася передчасною.
Якось мати наполягла на ще одному обстеженні нирок. «Хотілося знати, що там робиться, - каже жінка. – Чомусь, тривога не полишала мене. Особливо вона посилилася після смерті чоловіка. Його звів у могилу інсульт. Виявилося, що хвилюватися було чого».
Після обстеження лікарі засмутили пацієнтку і її матір. Весь цей час хвороба прогресувала. Як пояснили лікарі, вона розвивалася у прихованій формі. Без відчуття болю. Захворювання виявилося настільки ускладненим, що дівчині призначили третю групу інвалідності.
Навіть у такій ситуації вона не опускала руки і продовжувала працювати. Прагнула багато встигнути.
Знала секрет смачної шаурми
Після університету Світлана деякий час працювала в одному з агентств нерухомості у Вінниці. Мріяла про свою справу. Одного разу під час перебування у Судаку звернула увагу на черги біля місць продажу шаурми. На той час у Вінниці її майже не пропонували любителям цієї трохи незвичної страви.
- Не знаю, у кого саме вона там навчилася її готувати, - продовжує розповідь Віра Марківна, - але у Світлани вона виходила дуже смачною. З цього приводу вона казала, що знає секрет справжніх майстрів приготування шаурми. Тому, мовляв, у неї так смачно. Багато розповідала про цю страву, щось там вишукувала в інтернеті.
У Вінниці Світлана створила кілька місць продажу шаурми. Мама каже, що доньці багато чого вдавалося. А планів і задумів було ще більше. На жаль, не встигла їх реалізувати. Січень 2009-го кардинально змінив життя дівчини.
Справжні друзі не відвернулися
Світлані важко спілкуватися. Слова говорить повільно, вимова нечітка. Придбали слуховий апарат. Але з ним багато мороки. Постійно треба налаштовувати. Тривале користування завдає болю вухам. Дівчина начіпляє його тільки тоді, коли з кимось розмовляє.
- Не в кожного вистачає терпіння вислухати її, - каже мама. – Через це стало менше тих, з ким вона раніше мала справи. Але справжні друзі не відвернулися. Підтримують дочку. Здебільшого з допомогою sms. Вона радіє кожному повідомленню. Побачитися їм не завжди вдається. Бо я забрала Світлану до себе у Козятин. З нами і молодша донька Марія. Вона навчається у педагогічному університеті. Зараз в академвідпустці. Дитину народила. То ми всі разом.
З нетерпінням чекаємо на операцію
Сеанси гемодіалізу Світлана переносить боляче. Після них у дівчини підвищується тиск.
- Її як вітром хитає, ледве ноги переставляє, - каже мама. – Тиск, буває, доходить до 220 одиниць. Але це єдиний порятунок у її ситуації. Тому чіпляємося, як потопаючий за соломинку. Змушена робити, що кажуть лікарі. Сідає в Козятині в електричку - і в дорогу. У «Пироговку» ходить як на роботу. Процедури гемодіалізу – через день.
Дівчина погано почувається ще й тому, каже мама, що після лікування пневмонії у легенях збирається рідина. Лікарі стверджують, що причиною є незадовільна робота нирок. Встановили ще одну болячку – плеврит. Уже три рази відкачували рідину з легенів.
- Я вирішила віддати Світлані свою нирку, - каже Віра Марківна. – Коли їхала в Київ на обстеження, хвилювалася, яким буде вердикт лікарів. Чула від людей, що є такі випадки. З однією з таких мам вдалося познайомитися. Але ж у кожного, як кажуть, своя доля.
Протягом двох тижнів тривало обстеження. Зрештою, фахівці відомого науково-лікувального закладу – Інституту клінічної й експериментальної хірургії Шалімова підтвердили можливість Віри Марківни стати донором для доньки.
- Моя нирка здорова і її можна пересадити Світлані, - каже Віра Марківна. – Ми хоч сьогодні готові на операцію. Світлана її так чекає, що словами не передати.  Але потрібні кошти. Хоча б 60 тисяч гривень…
Зарплата у Віри Марківни – 840 гривень. Жінка працює секретарем у Козятинській школі-інтернаті. Має 28 років трудового стажу. Каже, хоч би ще один вік ходила на роботу, при такій платні грошей на операцію не зібрати. 
Дехто із знайомих Віри Марківни, коли дізнався про намір жінки допомогти доньці, передав трохи грошей. Сума невелика. Втім, мама дуже вдячна за сам факт розуміння її біди. Жінка не втрачає надії на допомогу. З цією метою відкрила рахунок у банку. Сподівається, що її зрозуміють…
- Світлана, коли була здорова, постійно ходила в церкву, - каже мама хворої дівчини. – Біблію читала. Ніколи не відводила очі, коли бачила, як хтось з нужденних просить милостиню. Завжди давала її. Так само на церкву давала гроші. Казала, що так в Біблії написано. Тому я вірю, що Всевишній змилується над донечкою, з його допомогою, з допомогою людей її страждання стануть меншими.
Номер рахунку для збору коштів на трансплантацію нирки: ПриватБанк, код отримувача: 4627087873431375 на ім’я Світлани Загранюк.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Свєтік тримайся
  • Anonymous

    Всевышний не посылает нам испытаний которые мы не можем выдержать! Помагай Вам Бог.
  • Anonymous

    Бог Вас почує, і дочка обов`язково видужає. На світі багато добрих людей, які допоможуть фінансово.
  • Anonymous

    Щоб врятувати доньку, мати готова віддати їй нирку. Розбив голову молотком за дев’ять гривень. Кримінальна дама: п’яна і у форменому бушлаті........ Дай боже вам всім щастя після таких статей та їх назв
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня 08:12 В завершальному матчі сезону «Нива» в гостях розгромила «Реал Фарму» 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up