Мера Немирова вже шукає Інтерпол

Мера Немирова вже шукає Інтерпол
Спочатку в державний, а невдовзі і в міжнародний розшук оголосили мера Немирова Віктора Качура. Зараз його шукає Інтерпол, а в міліції кажуть: „якщо не винен, нічого ховатися”. Підслідного мера викликають у суд.

- Ми стільки задокументували по справі Качура. Його втеча не відсунула нашу роботу назад, а навпаки - впевнила, що ми робимо все правильно, - каже начальник обласного управління Державної служби боротьби з економічними злочинами Сергій Бевзенко. - Чесно кажучи, коли ми взнали про рішення суду змінити запобіжний захід на підписку про невиїзд, були в легкому шоку.
Реальності відсотків десять
- Було б недоцільно коментувати інтерв’ю Качура, тому дам офіційну інформацію зі свого боку, - каже Сергій Бевзенко, який говорить для преси рідко, а цього разу не втримався. – Дійсно, до нас звернувся громадянин, і ми в установленому законному порядку провели комплекс заходів. Задокументували отримання хабара. Так, це було не у власному кабінет мера, а в нотаріуса. Але на гарячому затримали мера.
- Чому раніше не коментували цю справу?
- Не можемо на стадії розслідування давати сто відсотків інформації, тим більше, коли називаються прізвища. Винуватість визначає суд. Це по-перше. А по-друге, посадові злочини розслідує прокуратура, і коментувати це мають прокурорські співробітники.
- Називають цю справу провокацією...
- Можете уявити, якого масштабу має бути провокація для того, щоб доповіли президенту, на людину завели справу, суд дав санкцію на арешт. Людина ж два місяці відсиділа. Не будемо говорити, чого він вийшов. По великому рахунку, якби не певні обставини, він би сидів до цієї пори... Але повернемося до історії. Від початку мова йшла про продаж об’єкту.
Варіант захисту
- Яка ж насправді була сума? Озвучувалися щонайменше три різні.
- Сума мільйон і 850 тисяч гривень. Офіційна вартість об’єкту 200 тисяч гривень, решта - за оформлення. Загальна сума угоди була названа два мільйони 50 тисяч. Ось 200 тисяч заплатили, лишилося 1,850 мільйона. Це та сума, яку вимагали з нашої людини за передачу. Сам об’єкт цінності великої не має - напіврозвалена будівля. Але земля під ним знаходиться в межі перспективного міста. Фактично купувався об’єкт із землею. Земля не продається, а виділяється на сесії міської ради. У нашому випадку мова йшла про те, що цю землю дійсно виділять. Якщо тепер кажуть, що та земля стільки не варта, то я це розумію як варіант захисту. Якби ця сума не була названа в момент проведення заходів, то таку б йому ніхто не передав.
- Від самого початку цієї справи піддають сумніву законність дій міліції.
- Якби були б хоч на йоту сумніви про те, чи є тут склад злочинну, повірте, ніхто б ніколи в житті не взяв би на себе таку величезну відповідальність - піти на порушення кримінальної справи і тим більше, затримати і арештувати людину. В Кримінально-процесуальному кодексі є стаття: якщо слідчий незаконно пред’явив звинувачення і затримав людину, проти нього потім порушується кримінальна справа. Тому, до матеріалів справи Качура немає ніяких претензій. Все було зроблено на високопрофесійному рівні. Ніяких сумнівів у законності дій працівників міліції бути не може.
Можна героєм повернутися
- Якщо дивитися на справу два місяці тому і зараз, додали фактів?
- Є моменти, про які ми ще не можемо говорити. Подумайте, чому все сталося так просто? Ніхто не продумував ніяких схем. Ніхто нікуди не тікав з цими грошима...
- Зараз Віктор Качур оголошений у розшук. Відпустили, щоб шукати?
- Тут взагалі унікальна ситуація. Людина мала знаходитися в ізоляторі тимчасового утримання до 25 серпня. Тоді збігав термін двомісячного арешту. А 20 серпня суд видав санкцію змінити міру запобіжного заходу на підписку про невиїзд через стан здоров’я затриманого. Судові рішення не обговорюються. А про стан здоров’я скажу, що на той момент, коли приймалося рішення про арешт, стан здоров’я дозволяв утримання під вартою.
- Адвокат настояв на комісійному обстеженні?
- Так. І ми це забезпечили. Обстежували, звісно, під охороною, тому що людина під арештом. В першій лікарні. Після санкції від 20 серпня, коли Качура відпустили на підписку, він втік від приміщення суду. В підписці про невиїзд чітко прописано місце, де він повинен знаходитися, і без дозволу слідчого неможна покидати його. А з 20 числа місцезнаходження пана Качура невідоме. Вдома його немає. В лікарні він не був. Не закінчив те обстеження, якого вимагав. Адвокат не повідомляє, де він знаходиться. Повістки син і дружина відмовляються приймати. Тобто у слідства не лишалося інших можливостей, як оголосити Качура у розшук. У державному розшуку він з 21 серпня.
- Зараз українця Качура вже шукає Інтерпол?
- Так, 27 серпня, після того, як не дав результатів державний розшук, оголосили його у міжнародний. У нас є підстави вважати, що ця особа може виїхати за межі країни, адже людна не бідна. Звідти можна через роки два вже героєм вернутися.
Йому нічого ховатися
- А щодо політичності цієї справи, що скажете?
- Ніякої політики тут нема! Була банальна ситуація з намаганням заробити серйозну суму грошей. Хто правий, хто винуватий, на ці питання відповість суд. А зараз, що маємо: людина, держслужбовець, пройшла досить простий шлях і має в особистому користування „Мерседес” і ще не один автомобіль, дорогу нерухомість. І цю людину беруть на хабарі в мільйон 850 тисячі гривень. Ніхто не задається питанням: „Чи це не логічне завершення його діяльності?”. Починають шукати підтексти, говорять, що його прибирають з балотування на виборах. Ми ні в яких політичних іграх участі не беремо! Чітко і якісно виконуємо свою роботу. Все. Тут політика ні до чого.
- Коли знайдуть розшукуваного, повернуть за грати?
- Після втечі Качура від приміщення суду було ще одне судове рішення. Прокуратура області не погодилася з рішенням Ленінського суду про зміну запобіжного заходу на підписку про невиїзд і подала апеляцію. Сьогодні рішення 20 серпня скасовано, і тепер повторно мають розглянути матеріали, допрацьовані за час арешту, і вирішити, продовжити арешт чи ні.
- У відсутності Качура?
- Ні. Якщо він законослухняний громадянин, як каже в газетних інтерв’ю, і нічого не боїться, бо не винен, вважає, що все це провокація, то йому нічого ховатися. Він має прийти в суд.
- Винагороду громадянам, які знають місце знаходження мера Немирова, обіцяєте?
- Мільйон не дамо, бо не маємо. А за менше ніхто не скаже. Але можете надрукувати телефон мого кабінету: 59-32-13.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    Его подставили немировские цыгане ,неужели непонятно.В пресе пишут что Ликерка на него зуб имела. Подстава чистая
  • Anonymous

    Качура пыдставили - в Немирові це всім ясно

    Anonymous reply Anonymous

    Да уже вся Украина это знает

    Anonymous reply Anonymous

    Да уже вся Украина это знает
  • Anonymous

    Как ни старалсь Оксана Пустовит сделать из Качура не то ангела не то мученика, а в жизни всё по другому. Статья рекламная или только Оксана заработала?
  • Anonymous

    Грамотєі, шо таке "ІНТЕПОЛ"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up