Вінниця завалить сміттям каскад ставків і дендрарій

Вінниця завалить сміттям каскад ставків і дендрарій
Територія колишньої військової частини у лісі поблизу села Людавка Жмеринського району може стати новим полігоном побутових відходів для Вінниці.

- Громада випадково дізналася про те, що біля нас буде новий вінницький смітник, - каже сільський голова Людавки Роман Пашковський. - Думку людей, які тут живуть, ніхто не питав. Інформацію про передачу землі не розголошували доти, доки представники обласних і районної служб не почали приїжджати на місце. Тільки тоді ми дізналися, як в області задумали використати нашу землю.
Але не всі з цим погоджуються. Попередній голова Жмеринської районної державної адміністрації пані Мельник надала згоду на проведення усіх робіт по передачі землі під сміттєзвалище. Зате нова влада не так бездумно підходить до вирішення цього питання. Створена комісія, її очолює перший заступник голови райдержадміністрації, не надала згоди на облаштування полігону. Чому? Насамперед тому, що територія колишньої військової частини межує з дендрарієм та каскадом багатогектарних ставків на річці Ровець. Ця річка є притокою Південного Бугу.
Незважаючи на це, у Вінниці продовжують оформляти документи. Мабуть, думають, що наші люди німі і мовчатимуть. Представники громади вже провели перші акції протесту. Нас підтримують дачники, жителі інших сусідніх сіл…

«Скоріше везіть метровку…»
Чотириста метрів – така відстань від колишньої військової частини до дачних ділянок біля Людавки.
- Не можна так близько розташовувати полігон, - каже сільський голова. – Принаймні так нам пояснили члени районної комісії. Бо ж деякі дачники перебралися сюди на постійне місце проживання. Дачники разом з нами брали участь в акції протесту, яку провели жителі нашого села. До нас приєдналися представники ще трьох сіл нашого району – Куриловець, Почапинець, Браїлова та Пултовець Вінницького району. Ми створили комітет захисту території від свавілля чиновників і незаконного будівництва полігону. У його складі – семеро осіб, зокрема, є депутат Жмеринської районної ради. Очолює комітет Іван Агарков.
Натиснiть на зображення для збiльшення

Очевидним порушенням закону називають у Людавці рішення про виділення землі під полігон побутових відходів без згоди на те місцевої територіальної громади. За словами сільського голови Людавки, документи на передачу землі міськраді передавали так швидко, як у жодном іншому випадку.
- Телефонують мені одного разу представники з області, - продовжує Роман Пашковський. – Кажуть, ми тут у вашому лісі, привезіть нам метровку або чим ще можна переміряти територію. Приїжджаю, а мені пояснюють, що вже не треба нічим міряти. Мовляв, все переміряли кроками. Так обласні фахівці нарахували кроками відстань до дачних будинків у 500 метрів. Кажуть, за 400 метрів не можна полігон ставити, а за 500 – не заборонено.
Накинули ще сотню гектарів
- Колишня військова частина дислокувалася на території приблизно сорок гектарів, - пояснює сільський голова. – А Вінницькій міськраді передали 148,8 гектарів площі. І все – в лісі. Не знаю ще одного такого випадку, коли б під полігон віддавали лісовий масив. Зрозуміло, що спочатку ліс вирубають, матеріал продадуть, а тоді вже візьмуться за полігон.

Роман Пашковський показує в лісі табличку написом «Дендрарій Людавського лісництва».
- Не всі знають про те, що у нас тут ростуть рідкісні види дерев, - продовжує співрозмовник. – Є навіть коркове дерево. Сім водойм створюють каскад ставків. Не так далеко звідси, приблизно за два кілометри – заповідник місцевого значення, що має гарну назву «Джерело Ревуха». Звідси рукою подати до ще одного заповідника «Згарський», Це вже заповідна територія державного значення. Не знаю, як можна занапастити таку предковічну зелену територію?..
Державний акт виготовили всього за сім днів
У рекордно короткі терміни виготовили державний акт на право постійного користування згаданою вище земельною ділянкою площею 148,8 га. Цей документ передали управлінню комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради.
- Документи готували так швидко, що навіть військові не встигали за нашими чиновниками, - каже сільський голова Роман Пашковський. – Я бачив листа за підписом начальника КЕЧ Вінницького гарнізону. Якщо не помиляюся, він датований 16 червня 2010 року. У ньому висловлюється прохання до обласного керівництва, як кажуть, не гнати коней. «Прошу не вчиняти дій стосовно видачі акту, бо Міноборони ще не прийняло рішення про передачу земельної ділянки».
За бомбами їхали темношкірі
Довгий час жителі Людавки жили, як мовиться, ніби на пороховій бочці. Більше двадцяти років у місцевому лісі дислокувалися військові ракети. Знаходилися не під землею, а в ангарах. Коли смертоносну зброю вивезли, людавці полегшено зітхнули. Але не надовго.
- Після того до нас завезли авіаційні бомби, - каже сільський голова. – Я сам бачив те добро. Бомби були різної величини – від сорока сантиметрів до восьми метрів. З часом їх продали.
Покупці приїздили навіть з Африки. Принаймні так стверджують в Людавці. Кажуть, бачили негрів, які проходили через КПП військової частини. Що, як не зброю, видивлялися?..
Дослівно
- Ми не заперечуємо проти розміщення будь-якого екологічно не шкідливого виробництва чи бази відпочинку у нашому лісі. Розуміємо, що це дасть можливість наповненню бюджету. Але ж не можна робити це шляхом обману громади, за рахунок життя і здоров'я людей, безпечного існування навколишнього середовища, - говорить сільський голова Людавки Роман Пашковський.
Хроніка виготовлення документів на передачу землі під полігон
17.07.2009 – Кабмін прийняв розпорядження №797-р «Про передачу майна військової частини А 2729 вінницькій міськраді
18.02.2010 – прийнято розпорядження голови Вінницької облдержадміністрації №70 «Про надання земельних ділянок у постійне користування Вінницькій міськраді на території Людавської сільради Жмеринського району».
19.02.2010 – розпорядження №108 голови Жмеринської райдержадміністрації «Про видачу Державного акта на право постійного користування земельною ділянкою управлінню комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради на території Людавської сільради»
26.02.2010 – видано Державний акт ЯЯ №018360 на право постійного користування земельною ділянкою площею 148,8 га
06.05.2010 – розпорядження голови Жмеринської райдержадміністрації про надання згоди на розробку документації з облаштування полігону побутових відходів..

Рішення Вінницької міської ради про обмін земельними ділянками між Вінницею та Людавкою читайте у бібліотеці

Відео дня
>Читайте також:
Місто знайшло, куди вивозити сміття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Шановна влада!!! Прислуховуйтейся до мешканців, та до громади і досвідченних фахівців. Мова йде не про надходження в бюджет коштів або в "кішеню"- мова йде про "матинку природу" та простих людей!!! З повагою, Голова ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ" Мар'янчук Сергій
  • Anonymous

    Головне, що на цю статейку про смітник час знайшовся, та не виключаю, що й грошенята були витрачені. А от спитати цього "голову", що конкретно він зробив, аби вплинути на ситуацію! Відповідь готова: НІФІГА. За пуза вже світу білого не бачить... Видно, що збігався по всім інстанціям в пошуках правди! А скоро місцеві вибори... Подивимось, чи народ мізки ще має... А чи зовсім все пропили і прокурили. Скоро вибори сільського голови. І як ви думаєте, кого народ вибере?! Правильно!
  • Anonymous

    Алкаш этот Роман!
  • Anonymous

    Та не кажи, тварина ледача, яка дбає лише за свій кендюх. Я чув, що міська рада йому вже надала трикімнатну квартиру!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up