Подільська вишиванка: чому український національний одяг коштує дорого?

Подільська вишиванка: чому український національний одяг коштує дорого?
  • Україна святкує День вишиванки щороку у третій четвер травня.
  • Як відомо, кожен регіон країни має притаманні орнаменти, візерунки та кольори.
  • Подільська вишиванка особлива тим, що на ній присутній квітковий орнамент, який вишитий червоно-чорними нитками.

 

Директор магазину «Український сувенір» Ніна Кізь розповіла трохи про особливості вишиванок, які поширені на Поділлі та пояснила чому сьогодні українці готові заплатити десятки тисяч гривень за національний одяг.

– Подільська вишиванка вона завжди вишита квітами. Рослинний орнамент більш притаманний нашій місцевості, – говорить пані Ніна. – У всіх інших регіонах можна побачити ромби. Наприклад, на Буковині теж є квіти, але вони вишиті різними кольорами. Гуцульщина славиться геометричними яскравими малюнками. А центру України притаманна червоно-чорна вишивка.

Відео дня

Пані Ніна розповіла також, що синьо-блакитні візирунки були поширені на Слобожанщині, а сіро-білі на Полтавщині. Відтак в «Українському сувенірі» представлені вишиванки різних частин України.

– На жаль, сьогодні відмирає ручна робота, – скаржиться Ніна Кізь. – Тому в асортименті все більше машинної вишивки.

Такі сорочки можна придбати за вісімсот або дві тисячі гривень, наприклад. У той час, коли ціна на, виготовлену вручну, вишиванку стартує від трьох тисяч гривень. Директор магазину спеціально дістала продемонструвати вишукану жіночу сорочку із льону, яка прикрашена саме подільським орнаментом.

– Це ексклюзивна робота. Для нас її вишили на Львівській фабриця, – коментує НІна Кізь.

Жінка говорить, що це єдина фабрика з 27-ми, раніше існуючих, яка функціонує. До речі, пані Ніна працює в магазині «Український сувенір» із 1980-го року, тому про виробництво українського національного одягу знає чимало.

– Попит на вишиванки у цьому році знову зріс. Таке було у 2014-му і сьогодні. Я дуже рада, що багато вінничан купують вишиванки для своїх дітей, – ділиться директор магазину. – До Дня вишиванки до нас приходять місцеві жителі, а на День Європи ми чекаємо іноземців.

Хоча під час нашої розмови група іноземних туристів придбала чимало речей із українською символікою.

Поки директор розповідала про орнамент та вишукану роботу майстра, на прилавку з'явилися плахта та кушак. Це довга вишита спідниця та пояс. Саме так потрібно носити вишиванку. Звичайно, такий образ неможливо не приміряти. Тому на журналістці 20minut.ua ви можете бачити вишиванку ручної роботи за вісім тисяч гривень, плахту за вісімсот гривень, пояс та намисто. Власне, на такий український образ доведеться «викласти» не менше десяти тисяч гривень. Виконаний він у ручну. Якщо подивитися на зворотню сторону вишиванки, то не знайдеться жодного вузла – це говорить про майстерну роботу. За словами пані Ніни, така сорочка виготовляється протягом трьох місяців.

Сьогодні чимало дизайнерів використовують українську вишивку у своїх колекціях і це, за словами директора магазину, тільки позитивно впливає на модну індустрію.

– Вишиванка – це справжній оберіг, – говорить пані Інна. – У нас одна жінка придбала сорочку і повернулася до, аби дізнатися хто її вишив. Я, звичайно, запитала: «що сталося?», а вона говорить, що у вишиванці виграє всі справи у суді – жінка працює адвокатом.

Директор магазину говорить, що таких історій на її пам'яті чимало, тому точно не варто шкодувати грошей на свою вишивану сорочку.

А який сенс своїй вишиванці надаєте ви? Пишіть у коментарях, а також читайте: 

Які вишиванки одягали вінничани 100 років тому (ФОТО)
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ols Kat

    тест
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up