Майже 175 тисяч вінничан залишаться без скрапленого газу

Майже 175 тисяч вінничан залишаться без скрапленого газу
Цієї осені та зими жителі Шаргородського, Бершадського, Ямпільського та Козятинського районів можуть лишитися без газу. Вже п’ять місяців як Кабмін призупинив аукціони з продажу скрапленого газу, а ним у Вінницькій області користувалися майже 175 тисяч людей. Це призвело до того, що люди ризикуючи власним життям, намагаються самостійно заправити балони.

Вінницька областьгазифікована на 60%. Інші ж 40%, а це 174 539 людей, купують скраплений газ у балонах. Переважно це жителі сільської місцевості. нашу область забезпечує скрапленим газом компанія «Пропан», яка є дочірнім підприємством «Житомиргазу».

З квітня Кабінет Міністрів України зупинив проведення спеціалізованих аукціонів із продажу скрапленого газу. Пояснивши це тим, що ціна скрапленого газу стала вище ринкової, а значить – неконкурентоспроможною. Таким чином жителі Шаргородського, Бершадського, Ямпільского та Козятинського районів можуть залишитися без газу. В цих районах скрапленим газом опалюють не лише приватні будинки, а й багатоповерхівки.

У серпні директор «Пропан» Роман Фещенко на сайті Вінницягаз»прокоментував ситуацію на підприємстві:

Відео дня

«Якщо ситуація не вирішиться найближчим часом,  приступимо до скорочення персоналу, ліквідацію деяких ланок. Доходу у компанії немає – платити зарплату персоналу просто нізвідки».

«Пропан» забезпечує газом також Київську, Житомирську, Хмельницьку та Рівненську області.

Наприкінці серпня Кабмін утвердив новий механізм ціноутворення. Через подорожчання природного газу, ціна скрапленого теж буде вищою. Згідно постанови Кабміну,  вартість скрапленого газу розраховується таким чином: середня вартість природного газу помножена на 1,27. Так, нова ціна 50 літрового балону  становитиме 300-310 грн., а це – на 40% більше, ніж ціна останнього аукціону. До квітня ціна на балон із доставкою була 215 грн. Коли новий  механізм ціноутворення вступить у дію поки невідомо.

Тим часом люди, у пошуку виходу із ситуації, почали самостійно заправляти газові балони на звичайних заправках. Але за правилами безпеки цього робити не можна, адже балон може вибухнути. Від такого самостійного заправлення балонів вже є постраждалі.  

– У нас в селі газу немає, – каже житель села Сугаки Володимир Пустовіт. – Ми купуємо газ у балонах. Але вже дуже давно до нас не приїжджала машина, яка заправляє балони. То я коли їду в Могилів чи Гречани, заправляю балон на заправці. Заправляю на 200 грн., і балона вистачає до 3 місяців. Я живу тільки з дружиною, то нам багато не треба.

– Людей залишили, фактично, без альтернативи – вони змушені самовільно, ризикуючи та наражаючи себе і оточуючих на небезпеку, наповнювати балони газом на звичайних автозаправних станціях, – каже директор «Пропану» Роман Фещенко. – Наповнення балонів скрапленим газом на таких станціях проводиться сторонніми особами, які не мають для цього ні дозволу, ні відповідного обладнання. До того ж, на таких станціях балон заповнюють повністю, а не на 80% – а це грубе порушення вимог та правил безпеки.

Однак в Україні все ж проходять аукціони з продажу скрапленого газу, проте лише на внутрішньому ринку. Але там ціна на балон буде куди вищою. Наступний такий аукціон назначено на 10 вересня.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня 08:12 В завершальному матчі сезону «Нива» в гостях розгромила «Реал Фарму» 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up