Провал атестації в поліції. Чому очистити Вінницю від «ментів» не вийшло

Провал атестації в поліції. Чому очистити Вінницю від «ментів» не вийшло
  • Атестацію зробили безпомічною. До Вінниці дійшла спотворена форма, яка не дає відфільтрувати кадри начисто. 
  • Співбесіду могли пройти нечесні міліціонери. І навпаки – порядні могли опинитись за бортом.
  • Жоден член атестаійної комісії не скаже з упевненістю, що серед людей, які отримають нову форму, немає перевертнів.

Комісія, в якій працювала журналіст RIA/20minut.ua, минулої п’ятниці слухала останнього співробітника. Ще повернуться на співбесіду відправлені на поліграф. Потім почнуться апеляції та судові розбирання, ініційовані бажаючими повернутися в систему… Але основна маса колишніх міліціонерів області вже отримує нову поліцейську форму.

Нова форма має сигналізувати народу – цьому правоохоронцю можна довіряти. Та хіба не були одягнені в неї ті працівники, які застрелили людину в наручниках у Кривому Озері Миколаївської області?

У Вінниці, мабуть, 90 відсотків співробітників колишньої міліції атестацію пережили з позитивним вердиктом комісій. Про проміжні результати, які не розголошуються до завершення атестації, поки що можемо тільки здогадуватися, орієнтуючись на дані однієї комісії з шести. У нашій було з майже 400 людей і тільки 10 звільнень.  

Відео дня

Дійсно успішно переатестованих - одиниці. Це люди, які світилися, розповідаючи про свою професію. Більшість поліцейських все ж з горем пополам подолали це випробування. І про те, що в поліції лишаться працювати люди з посередніми знаннями і показниками, 20minut.ua писала ще після першого тижня роботи в комісії. Це враження залишилося: атестація не змінить поліцію на нову.

Чи може хтось з переатестованих у Вінниці накоїти щось подібне до вчинку миколаївських співробітників? Жоден член комісій не скаже з упевненістю: пропустив тільки чесних і відданих своїй роботі працівників, які в стресовій ситуації не зроблять дурниці.  

- Людині не залізеш в голову, - не раз говорили в комісії.

Атестація не була ідеальною. Такою, як вона планувалася з початку реформування МВС. Що було не так – дивіться в інфографіці нижче, складеній з власних спостережень журналіста під час роботи в атестаційній комісії.

До пунктів з мінусами додам, що є й плюс у співбесідах. Вони добряче струснули поліцейських. Змусили повторити накази та інструкції, вивчити Закон «Про поліцію» та нарешті вкласти у себе в голові основну ідею реформи «Служити та захищати». Окремим наша комісія буквально читала лекції про те, в чому вони приходили «нульові».

Атестація у Вінниці стала переляком для совісних. А безсовісним все, як з гуся вода. І розпізнати в кандидатах ще тих «ментів» не можна було за 15 хвилин розмови, тим більше, що комісії не мали інформації про кандидатів…

Висновок з атестації напрошується єдиний: якщо комісією було прийняте позитивне рішення, то це аж ніяк не означає, що цей працівник тепер – хороший поліцейський.

Щоб система змінилася, мають минути роки. Обов’язково за цей час має відбутися, як мінімум, судова реформа. Про це не раз говорили між собою члени комісій, бо суди приймають рішення про повернення на роботу звільнених під час атестації поліцейських. І цей процес уже почався у Вінниці - на посадах поновлюються керівники, які не пройшли поліграфів.
 


«Атестація взагалі втратила сенс»

Євгенія Закревська,
адвокат,
учасниця атестації в Києві:

- На першому етапі атестації були виявлені проблемні місця, дірки для уникнення чи обходу атестації, помилки комісій. Усе це - і брак інформації щодо кандидатів, і обмаль часу для розгляду матеріалів, і не завжди збалансовані комісії, і проблеми з поліграфом, і різна мотивація членів комісій (он же просто выполнял приказ, мы не можем всех уволить) - суттєво знизили можливу ефективність атестації. Усі ці проблеми ми доносили до відома рекрутингового центру. Нам обіцяли проблеми усувати і частково навіть виконували обіцянки. Члени атестаційних комісій із Києва направлялися в регіони для навчання і підсилення місцевих комісій. Було непросто "критичній" частині комісій протистояти позиціям "Хто буде працювати!", "Ви звільняєте професіоналів" або відвертим погрозам і навіть нападам. Це тривало до травня 2016. Після цього процес атестації призупинився, і коли відновився - пішов геть в іншому руслі.

Змінився принцип формування комісій. Критично налаштована до міліції громадськість у комісії не потрапляли або лишались у завідомій меншості. Комісії відтепер формували радники Авакова і стара гвардія міліції, щоб мати можливість впливати на членів комісій (здебільшого лояльних) і блокувати рішення атестаційних комісій.

Вінницька атестація - з цієї другої хвилі. Усе стало зрозумілим для мене, коли ніхто із близьких Дмитру Гройсману не потрапив до атестаційних комісій і переатестували Дмитра Руденка… Але найгірше навіть не це. Найгірше, що навіть ці половинчасті результати не виконуються. І не можуть бути виконаними, бо вони не відомі широкій громадськості. Засекречені. Жодних персональних списків із результатами атестації по жодній із областей не існує. На запити такої інформації поліція відмовляє. Тобто атестація взагалі втратила сенс. Без публічної інформації для всіх про персональні результати атестації кожного поліцейського вона не варта нічого, якщо не можна перевірити - хто дійсно переатестований, а хто - змахлював, щоб її уникнути або поновився через суд.

Власне, із поліцейських-фігурантів вбивства в Кривому Озері, один атестацію завалив, а головний підозрюваний взагалі уникнув. Якщо б атестація відбулася "всерйоз", цього вбивства б не сталося. Так, з усіма її проблемами і недоліками, атестація тут перешкодила б убивству. Але не перешкодила. Бо ніхто не відповідає за реалізацію рішень, прийнятих атестаційними комісіями. Ніхто не відповідає за те, що до роботи допускаються неатестовані співробітники.



Читайте також:

Операція атестація. Заради якої зарплати екс-міліціонери просяться в поліцію

Операція атестація. Про що сміються і плачуть поліцейські на співбесідах 

Операція атестація. Члени комісій, що фільтрують поліцейських, сказали правду

Хто оцінює поліцейських? Список громадських активістів з атестаційних комісій

Операція атестація. Які поліцейські на співбесідах змусили ахнути комісію

Операція атестація. Що розповідають на співбесідах колишні ДАІшники  

Операція атестація. Чим не подобаються поліцейські комісіям на співбесідах

Операція атестація. Чому комісії пропускають в поліцію не тільки найкращих 

Операція атестація. В поліцейських «заліковках» стоять неправдиві оцінки 

Операція атестація. На які питання не відповідають поліцейські на співбесіді 

Операція атестація. Що кажуть на співбесідах поліцейські про свої статки 

Операція атестація. Почалися співбесіди з поліцейськими. Як все відбувається 

У комісіях на атестації поліцейських будуть сидіти 12 начальників. Список

Атестація поліції. Хто з начальників провалився, а хто пішов на підвищення

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Статья ни о чем....МВД лихорадит не по детски. Бухой гопоте и мажорам некому нормально вломить. Думаю сосед убитого в Кривом озере алкаша полиции благодарен за реальное решение проблемы.
  • Анонім

    "Та хіба не були одягнені в неї ті працівники, які застрелили людину в наручниках у Кривому Озері Миколаївської області?"



    Что за бред? Хоть немного вникните в суть дела. Застреливший в Кривом Озере числился ВОДИТЕЛЕМ и под переаттестацию даже не попадал. Он такое же новый полицейский, как я летчик.

    С остальными, кто бил, нужно разбираться отдельно и выяснять превышение служебных полномочий и степень вины.
  • Anonymous

    атестацию надо проводить с верхновной рады, а потом уже брать за горло тех, кто ниже.
  • Anonymous

    Починати  потрібно з пана Авакова, та його оточення. Не було б  історії з рюкзаками, ні втечі пана Чоботаря, ні витрачяених грошей на нову поліцію, ні Кривого Озера ні пана Олійника який застрілює пасажира БМВ.

    Євгенія Закревська,  - "Ви звільняєте професіоналів" саме такі люди необхідні пану Авакову без них не було б підпалу Інтеру (достатньо подивитись хто буде вести це слідсьво на сайті ДК), пан Хорт заплатив б  штраф за "хуліганку"  та не перебував у сізо, суспільство змогло б дати оцінку діям пані Гонтарьової. Читачам не подобається що Україну називають поліцейською державою, при витратах на поліцію у двічі більших ніж у Європі змін повний - 0.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up