Прокурором міста може стати 27-річний слідчий. Рейтинг кандидатів

Прокурором міста може стати 27-річний слідчий. Рейтинг кандидатів
Перший у рейтингу відкритого конкурсу на посаду керівників Вінницької прокуратури - слідчий прокуратури області Олег Стопінчук (27, фото з Фейсбуку)
А прокурори хто? Крісло прокурора Вінниці пророчать молодому слідчому прокуратури області Олегу Стопінчуку. Він у рейтингу після трьох турів лідирує, але не спішить давати коментарі. А от діючий прокурор міста взагалі не добрав балів – відсіявся

Якщо реформування міліції у поліцію афішують, як можуть, то реформу прокуратури проводять, як говориться, «без шума и пыли». А саме зараз в Києві йде відбір кандидатів на керівні посади нових, місцевих прокуратур. В тому числі Вінницької.

Рейтинг учасників відкритого конкурсу завис на сайті Генпрокуратури на результатах другого туру, хоча було вже три тестування. 20minut.ua спитав у тих, хто вибув, як проходить конкурс і чи вірять учасники в чесність відбору нових прокурорів. 

- Реформи в прокуратурі не відбувається, бо з тих півсотні людей, які брали участь в конкурсі на посади у Вінницькій прокуратурі, лише десятина зі сторони. Інші якщо не з прокуратури, то з міліції або СБУ, - каже адвокат Олександр Сарафанюк, який теж брав участь у конкурсі на прокурора міста і його трьох заступників, але відсіявся. - Працівників прокуратури до цього тестування не треба було допускати. От тоді були б якісь зміни. Ну, що зміниться від того, що зараз будуть ті самі прокурорські працівники? Нічого. Тобто одних прокурорів поміняють на інших і все.

Не підтвердив честі
Адвокат Сарафанюк (до речі, теж раніше працював у прокуратурі) у рейтингу після двох турів опинився на 18-му місці. Каже, трошки не дотягнув, одного бала не вистачило. Перед ним, 17-й, - діючий прокурор Руслан Нікітчин. Його теперішні заступники пройшли два тестування й мають шанс залишитися у своїх кріслах. А він – ні. Не добрав балів під час перевірки загальних здібностей.    
     
У другому турі конкурсу було 300 тисяч варіантів запитань на здатність аналізувати інформацію і робити правильні висновки за короткий час. Це був комп’ютерний тест на логічне мислення, обчислення та вербальні здібності.     

Так і каже, що «завалив» це тестування вінницький адвокат Павло Адамус, який раніше працював в міліції, а тепер хотів стати прокурором Жмеринки. Перший тур він, хоч і не на відмінно, але пройшов. Під час першого тестування кандидати відповідали на питання по законодавству.

- Не знаю, наскільки взагалі конкурс чесний буде, а тести були чесні, - говорить Павло Аадмус. – Перед тестуванням кожний конкурсант витягав папірець з особистим логіном і паролем, тому спеціально для когось зробити певний перелік запитань нереально. Варіанти комп’ютер сам вибирає.

Шпаргалки, помилки…  
По законах і кодексах було п’ять тисяч питань. Кожному конкурсанту випадали різні. Усі відповіді були на сайті Генпрокуратури, тож підготуватися можна було. І можна було одразу побачити свої помилки. На відміну від другого тестування.

- В інтернеті були просто приклади питань для другого туру, - розповідає Олександр Сарафанюк. – Це неправильною. Людина хоча б трохи мала знати, що це за тести. І ще одне. Після першого туру мені дали копію мого тесту, і я міг перевірити, де правильно відповів, де неправильно. А по другому тесту відповідей не було. Результат і все.

На сайті Генпрокуратури можна побачити рейтинг кандидатів у шість місцевих прокуратур Вінницької області. Всі райони об’єднали у Вінницьку, Бершадську, Немирівську, Жмеринську, Калинівську і Могилів-Подільську прокуратури в рамках реформування. Доступні для перегляду бали після другого туру. Тертій тур теж уже був, але він не оновив результатів.

Не все для загалу
Третім було тестування особистісних характеристик за рядом шкал («Енергія», «Дружелюбність», «Сумлінність», «Емоційна стабільність», «Широта кругозору», «Брехня»), за якими незалежні спеціалісти складають звіт. Цей звіт, як сказано в анотації конкурсу, є конфіденційною інформацію. Його врахують під час співбесіди, коли визначатимуть, чи здатна людина стати керівником.

Але рейтингу таке психологічне тестування не міняє. А вирішальним буде четвертий тур. Ні, не екзаменаційний. Це буде співбесіда.

- Останні етап конкурсу – співбесіда. Хто його знає, як будуть обирати, - говорить адвокат Адамус. - У мене надія є на чесність конкурсу. Але зважаючи на події, які зараз відбуваються в Генеральній прокуратурі, надія невелика. Намагаються зберегти ту саму систему. Не хочуть її ламати.

Молодим дорога
Усі учасники відбору прокурорів, з якими говорила журналіст, сказали, що співбесіда, як вирішальний етап відбору, дає привід сумніватися в прозорості конкурсу. Мовляв, четвертий тур дає можливість для людського фактору або ще чогось іншого.

Разом з тим, у ще одного вінницького адвоката, який не пройшов у вінницьку прокуратуру після тестів, участь у конкурсі залишила суто позитивне враження.   

– Велика кількість молодих прокурорів подали свої кандидатури, а це дає надію на те, що сама прокурорська система буде з новими людьми оновлюватися, - говорить Олександр Стрільченко. - Чи слідкую я за рейтингом? Я і так знаю, хто переможе. Скоріше за все, це буде молодий слідчий прокуратури області Стопінчук. Я з ним здавав іспити. Він 98 балів набрав у першому турі. Гарно підготувався. Тому мій прогноз – Стопінчук переможе в конкурсі.  

 

Прокурором міста може стати 27-річний слідчий  
«Дякую за увагу до моєї персони. Але коментарі можуть бути мною надані лише після остаточного завершення даного конкурсу», - написав у Фейсбуку 27-річний лідер рейтингу на посаду прокурора міста Олег Стопінук.
Про нього сьогодні пишуть в інтернеті не як про старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого відділу прокуратури області, а як про зятя заступника міського голови Андрія Реви. Мовляв, відмінник рейтингу має ще один плюс – впливового тестя.  
Відповідати на дописи про свої родинні зв’язки та задекларовану, як майно членів сім’ї, квартиру площею 102 квадратних метри, сьогодні Олег Стопінчук не захотів. Написав журналісту, що відповість на все одразу після конкурсу.
На сторінці в соціальній мережі у Олега Стопінчука, якому пророчать посаду прокурора міста, вказано: вчився в Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого та в школі-ліцеї №7. Заставка біля фото – прапор України. Знімків у родинному колі немає.     
 

 

Відео дня


Читайте також:

Свіжі результати відбору прокурорів: перемогли ті самі

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • 111

    "Якщо ти зять якогось посадовця і спромігся всежтаки придбати годинник за 2500 - то як ти можеш стати прокурором міста, аж ніяк і це показала співбесіда.

    Так Стопінчук не пройшов її, а чому - а тому, що його туди ніхто і не пропустив би. Там не потрібний молодий, порядний  та принциповий слідчий но досвідчений слідчий, з новими правилами поведіки працівника прокуратури та спілкування з людьми.
  • Анонім

    Все они "хорошие". )
  • Oleksandr Stoliarov

    Хай покажу свій годинник, яку він "купив на зарплату" 2500 і все стане на свої місця)
  • Dmitry Verzjikovsky

    Крутяк!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up