Судове адміністрування: ключові моменти

Враховуючи, що Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову, тому найбільш доцільно і змістовно визначати судове адміністрування як різновид соціального управління. Соціальні системи управління відзначаються найскладнішою, ієрархічно організованою структурою управління. Соціальне керування поєднує в собі ознаки державного управління і самоуправління та включає діяльність з організаційного управління судами, організаційного забезпечення функціонування судів відповідно до Конституції і законів України. Інакше кажучи, судове адміністрування - це організація та координація роботи суду.

На сьогодні питання удосконалення системи судової влади в нашій державі не втрачають своєї актуальності. Минулий рік став вирішальним для запуску повномасштабної судової реформи: внесено зміни до Конституції України, прийнято нові закони «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя», два закони щодо виконання судових рішень.

Здійснивши аналіз прийнятих нормативних актів, можна зробити висновок, що проведення судово-правової реформи в Україні передбачає переосмислення ролі суду з позицій конституційних та міжнародно-правових стандартів  як органу захисту прав людини та основоположних свобод, що діє на принципах справедливості, незалежності, доступності й відкритості.

Законотворча діяльність в галузі реформування судової системи спрямована не тільки на підвищення ефективності правосуддя, а й на вдосконалення судового управління, тобто адміністрування в самій судовій установі та забезпечення його прозорості.

Головну роль у судовому адмініструванні відіграє адміністративний корпус, який в свою чергу складається з голови суду та керівника апарату суду.

Загальновідомо, що основною місією судів є здійснення правосуддя, задля забезпечення захисту передбачених законом прав і інтересів людей. Але запорукою успішної реалізації цієї мети є, зокрема, приділення адміністраторами належної уваги іншим, досить важливим напрямам діяльності. Налагодження ефективного функціонування судово-адміністративних послуг, ведення на належному рівні обліково-статистичної роботи, розгляд звернень і інформаційних запитів громадян, дотримання етичних стандартів у роботі, безперечно є суттєвим у досягненні кінцевої мети – реалізації основної місії суду.

Запорукою ефективного адміністрування в  суді є злагоджена співпраця судових адміністраторів, тоді як основою ефективного адміністрування в суді є наявність у судових адміністраторів управлінських знань і навичок публічної діяльності.

Судові адміністратори насамперед мають бути беззаперечними лідерами у колективі. Лідер — це член групи, який добровільно визнає за собою найбільшу міру відповідальності в досягненні основних цілей установи, тобто значно більшу, ніж того вимагають формальні розпорядження або загальноприйняті норми. Визначальні компетенції судових адміністраторів суду ґрунтуються на взаємних відносинах, об’єктивній комунікації, спільному управлінні, делегуванні повноважень та однаковому визначенні бачення.

Формування консенсусу між судовими адміністраторами є ключовою умовою успішного і  ефективного судового адміністрування. Від їх злагодженої управлінської політики залежить покращення функціонування суду та  відповідно підвищення рівня довіри громадян.

Не можна залишити поза увагою і те, що без запровадження інновацій в адмініструванні судів складно досягти відчутних результатів у забезпеченні незалежності, професіоналізму та відповідальності суддів, формуванні збалансованої системи адміністративних судів.

Саме тому деякі з інноваційних методів адміністрування, які були розроблені на основі досвіду інших країн, вже застосовуються на практиці і у Вінницькому апеляційному адміністративному суді. Вони зайняли своє місце серед таких напрямів діяльності, як: активне втілення проектів «Електронна доступність» та «Електронний суд», удосконалення надання судово-адміністративних послуг, організація процесуальної діяльності в приміщенні суду; удосконалення організаційної структури суду; розподіл повноважень серед працівників апарату суду; полегшення доступу громадян до правосуддя; налагодження зв’язків з громадськістю та ЗМІ тощо.

Варто зазначити, що робота в цьому напрямку дала позитивні результати і у галузі судового адміністрування, що підтверджується високим місцем Вінницького апеляційного адміністративного суду у рейтингу адміністративних судів України.  При цьому  лідери Вінницького апеляційного адміністративного суду не зупиняться на досягнутих результатах  і разом з усією успішною командою суддів та працівників апарату суду і далі розвиватимуть якість надання судових послуг,  зміцнюючи авторитет суду як на теренах України, так і за її межами. 

Коментарі (0)
А чи знаєте ви, які спори розглядають адміністративні суди?

Софійка радо розповість вам, що таке адміністративний суд, які спори він розглядає та багато іншого у новому презентаційному...

Коротко про кар’єрні сходинки для тих, хто прагне служити Феміді

Ще з юного віку  діти мріють про свої майбутні професії, обговорюють з ровесниками,  ким вони будуть, коли виростуть....

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Допитлива дівчинка Софійка розповість школярам і не тільки про усе...

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Мандруйте просторами судової системи нашої держави разом із допитливою Софійкою, яка...

Локальні акти суб’єктів владних повноважень не є першорядними при зверненні до суду

Адміністративні суди вказали: документи щодо усунення недоліків залишеної без руху апеляційної скарги мають бути...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up