Депутатський прийом в період пандемії: заборонити чи адаптувати під нові реалії?

Саме з метою підвищення рівня відповідності діяльності місцевих депутатів законам України, а також сприяння підвищенню обізнаності громадян про діяльність місцевих депутатів, з 2018 року у 15 обласних центрах та місті Києві реалізується громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад».

В період з 1 лютого по 15 квітня 2021 року тривав польовий етап моніторингу інформування та здійснення прийому громадян депутатами місцевих рад, в тому числі Вінницької міської ради. Джерелами для висновків щодо надання інформації про депутатів на офіційних сайтах місцевих рад, інформування про час та місце здійснення прийому виборців, а також про контакті відомості для здійснення зв’язку з депутатами, слугували, відповідно, офіційні сайти місцевих рад, офіційні сайти та/або сторінки в соціальних мережах місцевих осередків політичних партій та самих депутатів. Перевірка здійснення прийому виборців депутатами місцевих рад здійснювалась шляхом моніторингових візитів за вказаними депутатами адресами та графіками проведення прийому виборців.

За результатами моніторингу проведення прийому громадян, було виявлено, що загалом депутати Вінницької міської ради 8 скликання активніше проводять прийом та швидше розмістили контактну інформацію на сайті міської ради у порівнянні з депутатами попереднього скликання.

У лютому 2021 року усі депутати на офіційному сайті Вінницької міської ради в розділі «Депутати міської ради» оприлюднили адресу офіційної громадської приймальні чи адресу місця проведення особистого прийому громадян, а також дні та години здійснення прийому. Проте у зв'язку з введенням у місті Вінниця додаткових карантинних обмежень у березні 2021 року двоє депутатів змінили формат ведення прийому та відповідно інформацію на сайті ради. Окрім сайту міської ради, депутати інформують про свій прийом в основному через свої Фейсбук-сторінки, стаціонарні дошки оголошень, через старших по будинках та квартальні комітети, зрідка - через партійні газети.

У період з 1 лютого по 31 березня  2021 року представники громадської кампанії «Атестація місцевих депутатів» відвідували приймальні депутатів Вінницької міської ради відповідно до графіків та адрес, оприлюднених на офіційному сайті міськради. У разі відсутності адрес депутатських приймалень чи графіків проведення особистих прийомів на сайті ради, таку інформацію уточнювали в телефонному режимі, контактуючи напряму з депутатами за оприлюдненими номерами телефонів.

В результаті прямої перевірки проведення/не проведення особистих прийомів підтверджено здійснення прийому 50 депутатами Вінницької міської ради. В зв’язку з введенням додаткових карантинних обмежень у березні 2021 року, активістам кампанії не вдалося потрапити на прийом до чотирьох депутатів: Ігоря Ткачука (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Романа Аксельрода (ПП «Опозиційна платформа – За життя»), Сергія Грушка (ПП “Опозиційна платформа - За життя”) та Павла Яблонського (ПП «Українська стратегія Гройсмана»).

Загалом же на цей моніторинговий період припали жорсткі карантинні обмеження, пов’язані з поширенням пандемії COVID-19. Це спричинило як припинення прийому громадян низкою депутатів по всій Україні, так і введення певних обмежень та використання альтернативних способів взаємодії із громадянами. Змінило це і методи проведення прийому громадян депутатами Вінницької міської ради, адже були зачинені школи та будинки культури і палаци мистецтв, також був обмежений вхід у ЦНАПи, міську раду, бібліотеки та інші комунальні приміщення, а так як значна кількість депутатів проводять прийом саме у приміщеннях вище перерахованих організацій, депутати міської ради змушені були адаптовувати прийом відповідно до карантинних обмежень і або скасовувати його, або проводити, наприклад, телефоном.

Так, у Віктора Перлова (ПП «Українська стратегія Гройсмана») та Маргарити Юрчак (ПП “Слуга народу”)  прийом здійснювався за попереднім записом.

Павло Чайковський (ПП "Європейська Солідарність") 22 лютого депутат на своїй сторінці в фейсбук повідомив, що  він проводить прийом  на період карантину в телефонному режимі.

До Ігоря Ткачука (ПП «Українська стратегія Гройсмана») нам не вдалось потрапити на прийом, оскільки в приймальні повідомили, що тимчасово припинено проведення особистого прийому громадян через збільшення хворих на COVID-19. Це саме стосується прийому Павла Яблонського (ПП «Українська стратегія Гройсмана»). 

За період березня 2021 р. депутати мали можливість опрацювати різні методи ведення прийомів в умовах суворого карантину, тому під час моніторингу активісти кампанії поцікавились, як саме депутати здійснюватимуть прийом в таких умовах в майбутньому:

27  депутатів практикуватимуть в такому випадку прийом в телефонному режимі або через відеозв'язок.

14  депутатів якщо буде жорсткий карантин запропонують прийти на прийом з дотриманням маскового режиму та соціальної дистанції.

Здійснюватимуть прийом на вулиці 7 депутатів: Олександр Мельник (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Катерина Поджаренко (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Віктор Перлов (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Віктор Торкотюк (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Лілія Дишкант (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Дмитро Мира (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), Олена Верлан-Кульшенко (ПП "Європейська Солідарність").

Не будуть здійснювати прийом двоє депутатів – Юлія Понайотова (ПП "Європейська Солідарність"), Володимир Чорновол (ПП «Українська стратегія Гройсмана») і Ігор Горлачов (ПП «Опозиційний блок – За життя»).

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up