Депутатська робота влітку – яка вона?

Літо – пора відпусток і відпочинку, але не для депутатів місцевих рад. Згідно з Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради. Перед кожним пленарним засіданням ради відбуваються і засідання депутатських комісій, на яких розглядаються проекти рішень, що будуть винесені на сесію, та вносяться правки і пропозиції до них. Тому відвідування депутатських комісій – ще один обов’язковий елемент роботи депутата. 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» вирішила проаналізувати відвідування засідань сесій та депутатських комісій Вінницької міської ради влітку 2019 року та перевірити, як добросовісно вінницькі депутати виконували свої обов’язки перед виборцями. 

Влітку відбулись лише два засідання сесій Вінницької міської ради – 27 червня та 30 серпня. 

На засіданні 27 червня були відсутні 10 з 54 депутатів міської ради. Це депутати від ВО «Батьківщина» Олег Алекса, Вадим Кудіяров, Тетяна Тихонюк та Микола Тихонюк, від ПП «Вінницька Європейська стратегія»Петро Бабій, Юрій Зажирко та Ігор Скоромний, від ВО «Свобода» Володимир Базелюк, від ПП «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віктор Кривіцький, а також від ПП «Опозиційний блок» Денис Мазуренко.

30 серпня вінницькі депутати були набагато менш дисциплінованими, тому що засідання 43 сесії міської ради пропустили 15 з 54 депутатів. Найбільше відсутніх було серед депутати від ВО «Батьківщина» – 6 з 9 депутатів: Олег Алекса, Людмила Ваколюк, Юрій Іорданов, Олександр Ревунов, Тетяна Тихонюк та Микола Тихонюк. Також від ПП «Вінницька Європейська стратегія» відсутніми були Петро Бабій, Володимир Васільєв, Борис Гройсман та Олександр Чернега, від ПП «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Зєрщиков та Олександр Колісник, від ПП «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Володимир Онофрійчук та Ігор Ткачук, а також від ПП «Опозиційний блок» Денис Мазуренко.

Порівнюючи це з відвідуваннями попередніх пленарних засідань, можна зробити висновок, що загалом депутати Вінницької міської ради влітку менш сумлінно ставляться до своїх обов’язків. 

А що ж із роботою депутатів у постійних комісіях в літній період?
Загалом кожна комісія міської ради збиралась не менше одного разу перед двома засіданнями сесій, а деякі комісії збирались неодноразово.

Кількість засідань депутатських комісій Вінницької міської ради у період з червня по серпень (включно) 2019 р.:

Постійна комісія міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики – 2 засідання

Постійна комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку  – 9 засідань

Постійна комісія міської ради з  питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг – 4 засідання

Постійна комісія міської ради з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності – 2 засідання

Постійна комісія міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи – 4 засідання

Постійна комісія міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту – 2 засідання

Постійна комісія міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення – 2 засідання.

Як і засідання сесій, так і обидва засідання комісії з питань законності, депутатської діяльності і етики, доскладу якої входить депутатка, пропустила Тетяна Тихонюк (ВО «Батьківщина»). По одному пропуску засідання даної комісії зафіксовано у депутатів Олени Лепей (ПП «Опозиційний блок»), Юрія Максименка (ПП «Об’єднання «Самопоміч») та Дмитра Уманця (ВО «Свобода»).

Найбільше засідань за літній період провела комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку – депутати збирались 9 разів, проте не всі з членів цієї комісії поставились до цього відповідально. Так, голова цієї комісії Віктор Кривіцький (ПП «Блок Петра Порошенка «Солідарність») брав участь лише в 2 засіданнях з 9! Більше половини засідань «фінансової» комісії пропустив депутат від ПП «Опозиційний блок» Михайло Лепей. По три пропуски у депутатів Володимира Васільєва та Наталії Панчук (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), а також Олександра Семененка (ВО «Свобода»). Юрій Іорданов (ВО «Батьківщина») пропустив засідання даної комісії двічі,  (ПП «Блок Петра Порошенка «Солідарність») – один раз.

Усі 4 засідання постійної комісії міської ради з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг пропустив Ігор Ткачук(ПП «Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Три з чотирьох засідань цієї комісії пропустив Олександр Зєрщиков (ПП «Об’єднання «Самопоміч»). По одному пропуску засідання комісії мають Людмила Ваколюк (ВО «Батьківщина») та Володимир Базелюк (ВО «Свобода»).

Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності збиралась двічі за літній період, і Петро Бабій (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), секретар цієї комісії, пропустив обидва засідання. По одному засіданню пропустили Борис Гройсман та Олександр Дан (ПП «Вінницька Європейська стратегія») та Людмила Кондратюк (ВО «Свобода»).

Два з чотирьох засідань комісії з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи пропустив Олександр Чернега (ПП «Вінницька Європейська стратегія»). Пропустили по одному засіданню  депутати Павло Задорожнок (ПП «Вінницька Європейська стратегія») та В’ячеслав Заремба (ПП «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), а також Олександр Ревунов (ВО «Батьківщина»).

Двічі проводились засідання комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту. Їх усіх пропустив голова даної комісії Олег Алекса (ВО «Батьківщина»). По одному пропуску мають депутати Ганна Давиденко (ВО «Батьківщина») та Олег Ткаченко (ПП «Об’єднання «Самопоміч»).

Комісія міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення влітку збиралась двічі, і по одному її засіданню пропустили депутати Олександр Колісник (ПП «Об’єднання «Самопоміч») та Вадим Кудіяров (ВО «Батьківщина»).

Отже, за результатами нашого аналізу не було виявлено жодної комісії, депутати якої б усі без винятку не пропускали засідань. Також можна зробити висновок, що депутати не надто дисципліновано відвідують літні сесії, хоча відповідно до норм ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» у разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради, відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому Законом порядку.

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

 

 

 

 

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up