Вінничани змагаються за крісло в Державному бюро розслідувань. Навіщо це їм?

Вінничани змагаються за крісло в Державному бюро розслідувань. Навіщо це їм?
Учасниками конкурсу з четвірки кандидатів із Вінниці залишаються Василь Вовк та Юрій Македон. Інші не набрали голосів після співебсіди
  • Четверо людей із Вінницької області подалися на конкурс керівників Державного бюро розслідувань.
  • Адвокат і суддя вилетіли після співбесід.
  • Залишаються у конкурсі колишній СБУшник та діючий нардеп.

Черговий конкурс на серйозну посаду намагаються подолати кандидати з Вінниці. Їх спочатку було четверо. Кожен рвався очолити Державне бюро розслідувань.

Адвокат Олександр Сарафанюк, що колись працював слідчим прокуратури, спробував взяти участь в конкурсі на керівника нового органу, який має забрати солідну ділянку роботи прокуратури – розслідування злочинів держслужбовців.

- Хабарі, зловживання, перевищення службових повноважень – це все, що було за слідством прокуратури, наступного року передають Державному бюро розслідувань. Навіть ДТП, яке скоїв поліцейський, - пояснює Олександр Сарафанюк. – Крім того, мають передати всі вбивства та злочини організованих злочинних груп. Державне бюро розслідувань - дуже серйозний орган. Другий, після НАБУ.

Відео дня

Подали документи на конкурс, судячи з даних урядового порталу (там публікується інформація про відбір), більше восьми десятків кандидатів. Півсотні з них допустили до співбесід після тестувань на загальний рівень знань та знання законодавчої бази.

Серед тих, що пройшли тестування, - четверо людей із Вінниці. Їх усіх допустили до співбесід. Після співбесіди в конкурсі залишилося 19 кандидатів. На них надалі чекає спецперевірка та поліграф. І тільки три людини врешті отримають крісла керівників – директор, його перший заступник і заступник.

У двох - невдача

- Знову нуль зовнішніх кандидатів. Так само самі прокурорські проходять, – сказав Олександр Сарафанюк, коли взнав, що отримав лише один бал після співбесіди.

А він минулого року «відсіявся» в конкурсі на посаду керівника місцевих прокуратур. Тоді не пройшов відбору ні один кандидат, що не є працівником прокуратури. Про це RIA/20minut.ua писали в серії публікацій, які можна знайти ТУТ.

А що з іншими земляками, бажаючими очолити Державне бюро розслідувань? Крім Олександра Сарафанюка, мав бажання керувати в цій структурі голова Ладижинського суду Іван Патраманський. Але він теж отримав лишень один голос члена комісії після співбесіди, тому не пройшов далі.

У конкурсі залишаються ще двоє з Вінниці - нардеп Юрій Македон та колишній СБУшник Василь Вовк. Вони отримали по шість голосів членів комісії і тепер будуть проходити перевірку на доброчесність та поліграф.

Тільки директор!

Василя Вовка влаштує будь-яка з керівних посад в Бюро – він, як вказано на урядовому порталі, писав заяву на директора, першого заступника або заступника. А от Юрій Македон претендує лишень на крісло директора. Для чого йому така посада, питаємо в депутата, який нещодавно сам сидів у конкурсній комісії – на атестації поліції.

- Якщо хочеш, щоб щось було добре зроблено, то зроби це сам, - каже він у відповідь. - Реформа правоохоронної системи не повинні звершуватися видачею поліції нових машин і нової форми. Ми повинні далі і далі працювати, щоб вийти на правильний рівень. Щоб була відповідальність у вищих чиновників, відповідальність співробітників правоохоронних органів, вищих корупціонерів відповідальність...

Питаємо ще у Юрія Македона, чи все по-чесному на конкурсі. Він каже, що до голосування членів комісії не мав підстав говорити про упереджене чи поблажливе ставлення до якихось кандидатів. А тепер має.

- Не дивлячись на те, що співбесіда пройшла нормально, я на всі питання відповів, уже почала грати роль політична заангажованість. Усі три представники Народного фронту не підтримали моєї кандидатури. Я б зрозумів, якби один чи два. А це виключно усі представники колишнього кабміну Яценюка не голосували за мене, - каже Юрій Македон. - Це говорить, що не знання і не порядність, а виключно політична доцільність почала втручатися в цю роботу.

Буде спецперевірка

А от Василь Вовк не став ділитися враженнями від участі в конкурсі. Так і сказав: остерігається, щоб коментар не вплинув на думку членів комісії.

- Я дав обіцянку не коментувати ні конкурсантів, ні комісію, а будь-яке враження – це коментар, - сказав Василь Вовк.

Натомість він пояснив, як далі буде відбувалися відбір і коли він завершиться:

- Пообіцяли, що до лютого оголосять людей, яких вони бачать на посадах. Зараз прийшов мені вже лист, що буде перевірка відносно мене, згідно з «Законом про очищення влади». По-новому документи будуть збирати. Процедурних питань багато. І ще поліграф задіяний має бути паралельно зі спецперевіркою. Спецперевірку можуть доручити СБУ, МВС - поліграф. Можуть ще щось придумати. Вони нічим не обмежені. Можуть ще одну співбесіду зробити, тому що на тій, що була, слухали наше бачення. Можуть ще слухати, що особа зробила, який досвід має, аби конкретизувати.

Дізнаємося, чи пройде хто із вінницьких у дирекцію Державного бюро розслідувань, на початку наступного року. Директора призначить президент після подання Кабміну, яке формується за висновком конкурсної комісії. Заступників уже призначатиме директор без погодження з вищими керівниками держави, але теж за рекомендацією комісії. Принаймні, таку процедуру пояснив Василь Вовк.

Також він розповів, що новий орган запрацює лишень восени наступного року. Доти відбиратимуть місцевих керівників та рядових працівників. Теж за конкурсом.

- ДБР має запрацювати до 20 листопада 2017 року, оскільки, відповідно до Закону, з цього часу втрачає повноваження прокуратура, як такий орган, який може проводити слідство, - сказав кандидат.
 


Претендують на крісла в ДБР

Державне бюро розслідувань (ДБР) забирає з прокурорського слідства усі злочини правоохоронців і державних службовців. Воно має запрацювати до 20 листопада наступного року, але керівників оберуть у січні. Серед претендентів є вінничани


Юрій Македон

Писав заяву на директора Державного бюро розслідувань  

(отримав 6 голосів членів комісії, результат тестування на знання законодавства – 95 балів)

народний депутат України (фракція Блоку Петра Порошенка). У 2003-2009 роках працював в органах СБУ Вінницької області, у 2009-2014 – здійснював адвокатську діяльність. У 2010 році був обраний депутатом Вінницької облради від партії “Фронт змін”, у 2011 році балотувався до Верховної Ради від “Батьківщини”

 


Василь Вовк

Писав на заяву на директора, першого заступника або заступника

(отримав 6 голосів членів комісії, результат тестування на знання законодавства - 66 балів)

у 2009-2010, 2014-2015 роках очолював головне слідче управління СБУ. На парламентських виборах балотувався від партії “Народний фронт”, був членом політичної ради партії Наливайченка “Справедливість”. Громадські активісти написали у Фейсбуку: «Оскільки у 1983-1988 роках навчався у Вищій школі КДБ СРСР, повинен підпадати під заборони Закону України “Про очищення влади”  

 


З ким позмагаються вінницькі кандидати?

Список решти учасників конкурсу, які пройшли основні етапи відбору в дирекцію ДБР, і будуть перевірені на доброчесність та брехню (за документами і на поліграфі)

  • Олександр Буряк – заступник начальника управління прокуратури м. Києва.
     
  • Ольга Варченко - керівник управління в департаменту розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури.
     
  • Роман Голобутовський – суддя Дніпропетровського окружного адмінсуду.
     
  • Олексій Горащенков – перший заступник керівника головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації Президента.
     
  • Олег Григоров – заступник начальника поліції Сумщини – начальник слідчого управління.
     
  • Роман Гупал – заступник начальника поліції Луганщини – начальник слідчого управління.
     
  • Віктор Клименко – начальник відділу прокуратури Києва.
     
  • Анатолій Корж – заступник прокурора Києва.
     
  • Анатолій Матіос – заступник Генпрокурора – Головний військовий прокурор.
     
  • Сергій Палатов – старший оперуповноважений управління внутрішньої безпеки ДФС України у Дніпропетровській області.
     
  • Вадим Теличко – начальник відділу слідчого управління поліції Сумщини.
     
  • Володимир Трофименко – докторант Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.
     
  • Роман Труба – керівник в юридичній компанії, екс-прокурор Пустомитівського району Львівської області.
     
  • Григорій Усатий – доцент кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
     
  • Олексій Харкевич – заступник начальника Департаменту карного розшуку – начальник управління по боротьбі з організованою злочинністю Нацполіції України.
     
  • Богдан Чобіток – офіцер з особливих доручень в СБУ, син судді апеляційного суду Києва.
     
  • Олександр Чурсін – начальник управління юстиції у Харківській області, що задекларував цінних паперів на понад 4 мільйони гривень.

     

Читайте також:

У прокурори вибрали тих самих бувалих. Повна картина псевдо-оновлення системи 

Мінус чотири відсотки “ментів”. Офіційні результати поліцейської атестації
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Прокоповна Проня

    Для чего? Ради бабла.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up