Силовики спустошили вітрини магазинів B2B Jewelry. Про нові факти шахрайства та акції клієнтів

Силовики спустошили вітрини магазинів B2B Jewelry. Про нові факти шахрайства та акції клієнтів
Стоп-кадр з відеосюжету СБУ про слідчі дії в магазинах B2B
  • СБУ викрила організаторів фінансової піраміди B2B Jewelry на нових фактах шахрайства. Про це днями повідомили на сайті спецслужби.  
  • Як відреагували в структурі на те, що з магазинів вилучили усі товари? Зібрали людей на мітинги в Ладижині, де працює ювелірний завод Миколи Гонти.
  • Розповідаємо про другу серію з кримінального провадження проти піраміди та аналізуємо передісторію. 

— Служба безпеки України продовжує викривати масштабне шахрайство, яким займаються організатори фінансової піраміди «B2B Jewelry». Співробітники СБУ задокументувати нові факти протиправної діяльності, провели нову серію обшуків, а також припинили роботу частини із магазинів мережі. Крім того, чотирьом кураторам фінансової піраміди повідомили про підозру, — інформують в пресслужбі СБУ.

Представників B2B Jewelry підозрюють у шахрайстві з фінансовими ресурсами та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом в особливо великих розмірах. Це провадження минулого року, але тепер, як розуміємо з повідомлення спецслужби, організаторів викрили на нових фактах шахрайства. 

Минулого тижня СБУ провела 26 обшуків за місцем проживання керівництва фінансової піраміди та в магазинах B2B Jewelry. Вони відбулися на території Києва, Київської, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Одеської, Харківської та Черкаської областей.

Відео дня

У ході проведення обшуків, як повідомляє СБУ, вилучили:

  • документи, які мають доказове значення;
  • ювелірні вироби;
  • печатки юридичних осіб, які використовували під час вчинення злочинів;
  • мобільні телефони та комп’ютерну техніку, що містять необхідну слідству інформацію;
  • майно, у тому числі транспортні засоби, здобуті злочинним шляхом.

Також пресслужба СБУ розповідає, що припинили роботу магазинів B2B Jewelry, а їхні приміщення опечатали, як це передбачає Кримінальний процесуальний кодексу України.

— Для одного із підозрюваних СБУ клопотала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Втім, Печерський районний суд м. Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання (не передбачає будь-яких обмежень на переміщення чи виїзду за кордон), — розповідають в СБУ та додають свіжу інформацію про чотирьох нових фігурантів:

Усім чотирьом фігурантам провадження оголосили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • частиною третьою статті 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);
  • частиною другою статті 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами);
  • частиною третьою статті 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

Заходи по справі B2B, додають на сайті спецслужби, проводило Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ, слідчі Головного слідчого управління Національної поліції за сприяння Департаменту боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ДПС України та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Чи є про це коментар від Миколи Гонти, який родом, нагадаємо, з Ладижина й там починав свій ювелірний бізнес?

На офіційній фейсбук-сторінці b2b.jewelry бачимо закріплений пост, датований кінцем травня. У ньому засновник написав, що поспілкувався з журналісткою, яка неодноразово робила про нього сюжети, і виклав відео інтерв'ю:

А що стосується інформації, пов'язаної з останніми діями СБУ, то реакцію на неї опублікували в кількох постах, що нижче. Вона датовані кінцем липня. 

«Дорогие клиенты B2B Jewelry! За моей спиной  клиенты проекта. Которых сотни тысяч по всей Украине.

В сети появились кадры, как правоохранительные органы вынесли все украшения из наших магазинов.

Со стороны это больше похоже на рейдерский захват. Все наши магазины и производство опустошили и опломбировали. Руководство проекта обязательно прокомментирует ситуацию, как только мы дождемся официальной позиции от госорганов.

Силовики изъяли товар и документацию из магазинов, но который день об этом молчат. Наши клиенты проекта написали петицию к президенту с требованием сохранить проект.

Сейчас документ проходит регистрацию и уже через несколько дней каждый украинец сможет поддержать его.

Наши лидеры снимают видео, десятки тысяч людей объединяются в соцсетях. Мы верим, что вместе мы сможем отстоять работу проекта и наше успешное будущее!»

Також у пості є посилання на це відео:

І ще одну публікацію у фейсбуці варто процитувати. У ній йдеться про протести мешканців Ладижина з приводу слідчих дій в магазинах компанії, під час яких силовики вилучили весь товар з вітрин. 

«Клиенты B2B Jewelry объединились в защиту проекта!

В Ладыжине собрались сотни людей с разных городов: Херсон, Одесса, Винница, Киев, Умань, Хмельницкий, Тернополь и ещё много… Чтобы совместно обратиться к власти с просьбой прекратить давление на сеть ювелирных салонов B2B Jewelry! Ранее силовики провели обыски в магазинах и изъяли весь товар с витрин.

Николай Гонта поблагодарил за поддержку свой коллектив и пообещал бороться за правду до конца!

Возле ювелирного завода выступали люди с разных городов. Приехали также клиенты с Беларуси.

  • Инициировали петицию к Президенту;
  • создание координационных центров на местах;
  • создание и распространение видео-отзывов о работе проекта в поддержку его существования;
  • официального заявления к общественности и органам власти от Ассоциации ювелиров Украины;
  • заявления от Союза предпринимателей Украины;
  • обращения к Европейским правозащитным организациям».

Це відео датоване 27 липня, тобто було опубліковане на другий день після появи офіційної інформації на сайті СБУ про обшуки, нові факти шахрайств та чотирьох фігурантів.

А за кілька днів до цього, 21 липня, для клієнтів виклали термінове відео звернення про форс-мажорну ситуацію, яка не залежить від компанії і вирішується нею:  

А раніше ми розповідали, що, за даними Генпрокуратури і податкової служби, співвласники B2B Jewelry підозрюються в ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та у використанні схеми виводу готівки через фіктивний благодійний фонд, заснований дружиною Миколи Гонти. Однак сам Микола Гонта на той час не раз заперечував наявність справ. Він казав журналістам, що взагалі не знає нічого про будь-які кримінальні провадження.

Це було до пандемії, а на час карантину засновник компанії заявив, що через закриття магазинів ставить проект на паузу й припиняє виплати. З послабленням карантинних обмежень з'явилася його нова заява: виплати за вкладами поступово відновлюють. Через два роки діяльності B2B Jewelry, нагадаємо, була перша інформація від СБУ про обшуки та арешти майна.

Торік спецслужба почала провадження, провела обшуки, здійснила арешти майна і рахунків. Принаймні так інформувала пресу — заблокувала дільність піраміди B2B Jewelry. Як це було, можете прочитати в цій публікації:

Силовики під будинком Миколи Гонти, що знаходиться на Кореї. Фото з архіву

Ці події були у кінці серпня 2020 року. Микола Гонта відтоді був під домашнім арештом, відбувалися слідчі суди, врешті — магазини структури працювали й продовжують працювати, про що є маса інформації в інтернеті. І, як розуміємо зі свіжої інформації спецслужби, домашній арешт змінили на особисте зобов'язання. 

Тепер, так би мовити, друга серія тієї самої справи. Чи завершиться вона інакше, ніж попередня, чи аналогічно піраміда працювати й далі? Це покаже час.    

Про передісторію справи B2B Jewelry та засновника цього гучного проекту, 20minut.ua писав у цих публікаціях:

Раніше ми називали ознаки, які дають можливість ідентифікувати потенційно шахрайські проекти. Їх склали на основі аналізу існуючих та вже припинених сумнівних проектів. І, за даними Нацкомісії з цінних паперів і фондових ринків, наявність хоча б кількох з 10 наведених пунктів повинна стати для інвестора причиною прискіпливо поставитись до аналізу рекламних обіцянок та більш обережно підійти до інвестування своїх грошей.

Своє розслідування про B2B Jewelry під назвою «Блестящий лохотрон» свого часу зняв BIHUS info. Чи прогнозував такі події, дивіться в сюжеті: 

 

Читайте також:

Чи захистив свою честь і гідність полковник, звинувачений у сексуальних домаганнях? Є рішення

Розшукують колишнього дільничного. Засуджений до тюрми сховався від виконання вироку

Повна картина авіакатастрофи в Чугуєві, де загинуло двоє вінничан. Матеріали ідуть до суду

Арешти, спецоперації, пошук слідів… 25 подій і злочинів, де на відео видно роботу поліцейських

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Владимир Валерьевич

    Аваков ушёл, к Гонте пришли...
  • Vova Orlov

    Певно закінчились гроші що В2В занесла СБУ після  минулого рейду. Тре поновити запас
  • Оксана Маркевич

    Чомусь в останній час слова: 'цирк' та 'СБУ' продовжують асоціативний ряд....
  • Galina Panasiuk

    Так всі ж магазини продовжують працювати! Навіщо цей цирк!?

keyboard_arrow_up