Розшукують колишнього дільничного. Засуджений до тюрми сховався від виконання вироку

Розшукують колишнього дільничного. Засуджений до тюрми сховався від виконання вироку
Микола Мілінчук. Фото з архіву редакції
  • Як і очікували потерпілі в цій кримінальній справі, Микола Мілінчук ховається, щоб не забрали до в’язниці. Його нещодавно засудили до чотирьох років ув’язнення за побиття підлітка під дискотекою, з батьком якого конфліктував.
  • Судовий розгляд супроводжували акції активістів, що стали на захист людини, яка переступила Закон. Тепер мати подалася голодувати під офісом президента...
  • Чому правосуддя ніяк настане для цієї людини?

Роками тягнулося судове розбирання у справі побиття підлітка Богдана Карпенчука Миколою Мілінчуком, що на той час, у 2014-му році, носив погони правоохоронця. Відтоді він колишній міліціонер, а потерпілий від його дій хлопець вже дорослий. Минуло сім років. І нарешті є вирок суду, який каже, що людина за свій злочин має сісти за грати.

Але рішення апеляційної інстанції про ув’язненння не можуть виконати. Чому? Тому що засуджений, незважаючи на те, що він правоохоронець (хай і колишній), уникає виконання винесеного йому вироку.

Миколу Мілінчука не взяли під варту одразу в залі суду після проголошення рішення про чотири роки тюрми за скоєне. Це рішення, нагадаємо, винесли 1 червня у Хмельницькому апеляційному суді, куди справу з Вінницького апеляційного передали на розгляд:

Відео дня

Хмельницький апеляційній передав ухвалу, проголошену о пізній годині (дебати затягнулися, і вирок винесли близько 21.00), у місцевий суд, і рішення про ув'язнення надалі мала би виконати поліція — забрати засудженого за місцем проживання в Тульчинському районі й доставити до місць позбавлення волі. Але поліцейські за адресою, відомою суду, Мілінчука не знайшли.

Такий стан речей передбачав батько потерпілого хлопця. Так і сказав журналістці 20minut.ua після вироку, що злочинець неодмінно утече від правосуддя.

Володимир Карпенчук. Фото з архіву редакції

— Я так думаю, і мені всі в один голос говорять, що він зараз буде переховуватися від виконання вироку і далі продовжить оскарження, — говорив Володимир Карпенчук. — На касацію піде рік-півтора. І якщо в касації винесуть рішення на його користь, то все це скасується й те, що він не сидів, вже ніякого хвилювати не буде…

Оголошений у розшук

Нагадаємо алгоритм виконання рішення, прийнятого відносно мешканця Вінниччини у Хмельницькому. Щоб не конвоювати останнього звідти сюди, його не взяли під варту у залі суду. Натомість ухвалу передали за місцем реєстрації засудженого, і тут його мали б затримати і доправити за грати.

Очікувалося, що на виконання рішення піде близько місяця, адже документація пересилається поштою спершу в Тульчинський суд, тоді звідти до поліції й далі розписується на виконання конкретним працівникам. Якщо ці працівники за вказаною у розпорядженні адресою не знаходять засудженого — починають розшукову справу.   

Про те, що вирок від 1 червня до сьогодні так і не виконали й Миколу Мілінчука оголосили у розшук, як людину, що переховується від виконання вироку, редакція днями дізналася від Карпенчука. Цю інформацію нам підтвердили у поліцейському главку.

— 26 червня до тульчинської поліції надійшло розпорядження про те, щоб привести до виконання вирок суду, але за місцем проживання засудженого немає, і тому з 2 липня він перебуває у розшуку, — сказала прес-офіцер управління Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник.

Дивимося базу розшукуваних на сайті МВС і в розділі «Особи, які переховуються від органів влади» знаходимо розшукову картку про названу людину:

Й нагадаємо про травми, завдані дільничним Мілінчуком підлітку в 2014-му: перелом лицьової кістки, черепно-мозкова, струс мозку і супутні тілесні, все це — від ударів гумовим кийком по обличчю.

— Він вилетів із машини з «дубінкою» і почав мене бити. Вдарив раз, другий, а потім з ноги дав. Прибігли мої друзі, забрали мене в сторону, а він бігом сів в машину, крикнув ще щось там на мене і поїхав, — так розказував 20minut.ua раніше про той давній випадок Богдан Карпенчук. Більше читайте у цій статті: 

Про злочин без кари

Деталі про скоєний під дискотекою у Шпикові злочин знаємо з рішення суду першої інстанції, яким Мілінчука засудили до п’яти з половиною років тюрми (апеляційне рішення надало законної сили цьому вироку, лишень зменшило термін покарання до чотирьох років).

Дільничний чергував на виборчій дільниці, але близько опівночі відлучився з неї і поїхав до кафе, щоб нібито купити води, на власній машині «Мазда» третьої моделі. Він був у формі, як вказували свідки. Мав із собою і табельну зброю, і гумовий кийок. Цим кийком (наче особистим), за словами очевидців і потерпілого хлопця, він двічі влупив по обличчю Богдана Карпенчука. Третій удар наніс у живіт ногою.

Це було недалеко від кафе, повного людей. На дорозі, якою хлопець ішов додому. Дільничний наздогнав підлітка на авто. Зупинився, вийшов і напав на нього з ніде не оформленим міліцейським спецзасобом.

Такі обставини виклав суд першої інстанції, опираючись на розповіді свідків та інші докази. Версію обвинуваченого у вироку назвали спростованою. А його варіант перебігу подій такий: був не у формі, без кийка, ударив кулаком за те, що підліток його під кафе образив словесно, а потім гепнув двічі по машині, коли він їхав повз. 

Варто нагадати й позицію Мілінчука і його матері, яка за час судових розбирань стала активісткою громадської організації «Стопкор»: звинувачення на адресу екс-дільничного сфабриковане, в них вимагали за закриття справи хабар у 5000 доларів. Про це вони заявляли на пресконференції, звинувачуючи працівників тодішньої міліції. По суті ж справи ніколи коментарів не давали.    

Акції заради акції

Раніше редакція vn.20minut.ua розповідала, що судове розбирання в цій справі супроводжують акції і провокації. У Хмельницькому суді, наприклад, і сам колишній дільничний, і його мати влаштовували вистави, їм викликали швидку. Усе для того, аби це потрапило на відео і потім було опубліковане в інтернеті активістами «Стопкору». Це була така собі ілюстрація їх відчайдушної боротьби «за справедливість».

Як Микола Мілінчук з мамою попадали перед Хмельницьким судом після спровокованого ними ж конфлікту з охороною, дивіться тут:

І от тепер, коли Микола Мілінчук вже має вирок і переховується від правосуддя, його мати-активістка продовжує акції.

На сайті тієї самої організації, що фіксує всі вистави на камеру й постійно підтримувала Мілінчуків під час судового процесу у Вінниці та в Хмельницькому, з’явилася новина про голодування матерів нібито незаконно засуджених вінничан під офісом президента.

На знімках бачимо двох жінок та активістів, що позують з ними для знімків. На фото впізнаємо маму Миколи Мілінчука, це жінка з блакитною пов'язкою на голові:

Цю інформацію з фото опубліковали 2 липня (в день оголошення Мілінчука у розшук). Надалі на цьому сайті не розповіли, чи завершилося голодування й чи потрапили матері до глави держави. Та чи це насправді для них головне?

Кілька років тому, нагадаємо, мати вже нібито голодувала, що можна було вважати тиском на суд, бо тоді розгляд справи був у самому розпалі. Це було у Вінниці, коли почалася апеляція. Далі були відводи кільком суддям і в решті, через неможливість зібрати нову колегію, матеріали передали у Хмельницький апеляційний суд, який і завершив цю справу вироком про чотири роки в'язниці.

Нагадаємо, як прокоментував 20minut.ua цей вирок батько потерпілого юнака:

— За весь період слухання справи відбувалися постійні провокації та затягування справи, як зі сторони самого обвинуваченого, так і його захисників та учасників організації «Стопкор», на що є відповідна реакція правоохоронних органів міста Хмельницький. Різними методами старалися зірвати або відкласти судові слухання і в деяких випадках їм це вдавалося. Але судді діяли об’єктивно та неупереджено. Є порядні чесні судді.

Натомість на сайті «Стопкор» рішення суддів називають свавіллям. Ще пишуть, що учасниці голодного протесту провели ніч просто неба під офісом Президента.

Насправді по фото не зрозуміло, де саме на стільцях ночують жінки. А от знімок, що ілюструє, як їх перевіряли правоохоронці на території, що охороняється, питань не викликає.  

Крім фото, на stopcor.org читаємо, що «кожен із учасників голодування повідомив у зверненні свої історії порушення прав на правосуддя». Тут процитували звернення матерів з Вінниці так:

«30.06.2021 року розпочинаємо акцію голодного протесту. Вимагаємо зустрічі з Президентом України  Володимиром Олександровичем Зеленським, який є гарантом дотримання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина. Вимагаємо перевірки викладених у цій заяві фактів порушення прав кожного окремого заявника, проведення перевірки винесених судових рішень. Відновлення наших законних прав на справедливий розгляд справ в суді».

У чому ж несправедливість? Ось такий коментар матері є в попередній статті на «Стопкорі», де сказано про початок голодного протесту:

«Розгляд справи триває вже більше 6 років. За цей час Мілінчук М.М. позбавлений свого законного права на спокійне життя, так як постійно вимушений жити в очікуванні чергового судового засідання. Мілінчук М.М. також позбавлений права на працю, так як жодний роботодавець не хоче тримати в себе працівника, який змушений постійно відлучатися з свого робочого місця за для відвідування судових засідань. Окрім того, з огляду на кількість порушень у справі та зухвалу поведінку суддів під час розгляду справи, Мілінчук М.М. живе в постійному стресі, так як усвідомлює, що усі його сподівання на справедливий та неупереджений суд це лише примара».

Наостанок вище названий сайт повідомляє, що є касаційна скарга на рішення суду по справі Миколи Мілінчука. Отже далі буде.

 

Читайте також:

Арешти, спецоперації, пошук слідів… 25 подій і злочинів, де на відео видно роботу поліцейських

Повна картина авіакатастрофи в Чугуєві, де загинуло двоє вінничан. Матеріали ідуть до суду

За два тижні буде чотири роки від вбивства Сергія, знайденого на «Хіміку». Винесли вирок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач12

    Та я срав на них всіх з великої гори.
    Можу сказати, що це точно не кінець...
    Кожен підар який фабрикував цю справу і в тому числі якоби"потерпілий" будуть жорстоко покарані....
    Ходіть суки і озерайтись....
  • Олександр Зелений

    Да він мвньяк...судячи з опису нанесених травм...
  • Жора

    Правильно сделал что дал, гопники оборзели вообще.Или гопники должны  менту были насрать на голову?
  • Читач68

    Можливо міліціянт вже під іншим прізвищем. І спокійно собі живе в іншому місті.
    Ось такі у нас закони.
    Доки буде правоохоронна держава то толку небуде.
    Потрібно, щоб була правова держава.

keyboard_arrow_up