Арешти, спецоперації, пошук слідів… 25 подій і злочинів, де на відео видно роботу поліцейських

Арешти, спецоперації, пошук слідів… 25 подій і злочинів, де на відео видно роботу поліцейських
Фото з сайту обласного управління поліції
  • Інформацію про роботу поліцейських редакція зібрала до дня народження Нацполіції України.
  • Подивіться, як люди у погонах працювали в останні місяці, і самі вирішуйте, чи варто турбуватися про свій спокій.
  • Пролистали поліцейські новини та відібрали найбільш цікаві затримання та розкриття з відеосюжетом.

Спойлер. Наприкінці тексту знайдете голосування, де зможете показати своє ставлення до роботи охоронців нашого спокою і порядку. Також розкажемо, як раніше рівень довіри вимірювали гопниками :) Та пригадаємо, чим особливо запам'ятався журналістам поліцейський главк :( Тож, кому цікаво, обв’язково доскрольте до кінця. 

Вони відкривають нові поліцейські станції, продовжують розшукувати зниклих людей, інколи розказують, що провели корисні профілактичні заходи або акцію з громадськими активістами. Паралельно до цього всього роблять найголовніше — розкривають злочини, крадіжки, грабежі, шахрайства, вбивства, наркозлочини, та припиняють діяльність організованих злочинних груп.

Із важливих розкриттів, затримань і арештів редакція склала цей ТОП до Дня поліції. Хочемо показати, як працюють люди, чиє професійне свято сьогодні, 4 липня.

Відео дня

Нижче знайдете кримінальні новини в порядку хронології, від найсвіжішого. А спершу нагадаємо — сьогодні шоста річниця створення Національної поліції України, а до п’ятої річниці ми публікували іншу добірку: 

У свіжий ТОП (охоплює лише п’ять місяців роботи поліцейських, але чималий), зібрали публікації, підкріплені сюжетами. Пролистали поліцейські новини за весну-літо цього року і відібрали затримання та розкриття з відео. Якщо є відеозйомка — більше віриться у викладений пресслужбою фактаж, правда ж? І за сюжетами краще видно роботу правоохоронців.

Отож дивимося про резонансні злочини, заслуги і промахи поліцейських, і самі робимо висновок про якість роботи правоохоронців. 

ТОП-25 затримань і викриттів

1. Припинили процес озброєння кримінальників  

Днями вінницькі поліцейські ліквідували канал продажу зброї, в тому числі, криміналітету. Майже півроку документували злочинні дії угруповання, яке нараховувало більше десятка осіб. У ході багатоетапної операції зафіксували ряд фактів збуту вогнепальної зброї. Маючи факти, провели санкціоновані обшуки та вилучили 33 одиниці зброї й велику кількість боєприпасів.

 

2. Зупинили збут наркотиків злочинною групою

У червні викрили злочинну етнічну групу, яка займалась збутом наркотиків на території області. Під час оперативних закупок та одночасних санкціонованих обшуків, які проводились за силової підтримки бійців КОРДу, за місцем проживання підозрюваних поліцейські вилучили майже амфетамін та канабіс, приладдя за зважування і фасування психотропів та гроші з продажу.

 

3. Спіймали серійного вбивцю

Поліцейські затримали бандита, який з корисливих мотивів вбив 88-річну вінничанку наприкінці травня, та в ході слідства з’ясували: чоловік причетний до нападу ще на двох жінок, яких він намагався вбити в минулому році у Вінниці. Нападник завдав потерпілим численних ножових ушкоджень та втік. Тепер він СІЗО й може отримати довічне ув’язнення.

 

4. Розслідували шахрайство на понад мільйон  

Слідчі завершили розслідування справи шахрая, який привласнив майже 1 мільйон 300 тисяч гривень підприємця. Його викрили в березні, а тепер передали результати роботи слідства на розгляд суду. За матеріалами, 37-річний підозрюваний представився фермером, запропонував свої послуги іншому, який хотів купити велику кількість зерна кукурудзи, врешті перший обманув другого і заволодів коштами.

 

5. Арештували жінку, що п’яною збила підлітка

У травні міський суд ухвалив рішення взяти під варту на період досудового розслідування 43-річну вінничанку, яка, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, допустила наїзд на 13-річного підлітка на Бучми. Сама аварія, нагадаємо, сталася 24 травня. Водійка збила підлітка, що йшов тротуаром. Згодом вона вийшла під заставу, слідство триває. Покалічений від її злочину Андрій продовжує лікування.

 

6. Спіймали хулігана, що порізав людей

Біля будинку на Первозванного він кинувся з ножем на трьох чоловіків, які сиділи біля під’їзду на лавці. Двоє з потерпілих отримали поранення. З місця події нападник втік. Правоохоронці, передавши інформацію всім екіпажам, буквально за кілька хвилин знайшли і спіймали 23-річного нападника. Він був п’яний, все заперечував. Знаряддя злочину, яке злодій викинув, також знайшли. За напад йому загрожує сім років в’язниці.

 

 

7. Затримали злочинну групу, що дурила агрофірми

У ході спецоперації в Вінниці працівники кримінальної поліції спільно зі слідчими-детективами ГУНП за силової підтримки бійців КОРДу та спецпризначенців затримали організоване злочинне угруповання шахраїв. Під приводом купівлі-продажу зерна зловмисники вчинили понад десяток злочинних епізодів в різних регіонах країни. Суми в справі — мільйонні. Усі затримані раніше судимі за майнові злочини та тепер знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання.  

 

8. Зловили хуліганів з пістолетом і на «Лексусі»

У дворі багатоповерхівки по вулиці Келецькій четверо чоловіків ногами били інших, які лежали на землі. Один боєць був ще й озброєний пістолетом. Щойно в ситуацію втрутилися перехожі та викликали поліцію, хулігани втекли на автомобілі «Лексуc». Потерпілі теж безслідно зникли. Але правоохоронці встановили усіх, розшукали хлопців на «Лексуcі» та вилучили пістолет. Вік нападників не юнацький — від 32 до 47 років. А за хуліганство зі зброєю «світить» сім років тюрми.

 

9. Знайшли бандитів, що обкрадали будинки

У Крижополі поліцейські затримали групу злодіїв, які обкрадали приватні будинки та території кількох районів області. Через кілька годин після вчинення останнього злочину взяли одного, на наступний день — другого. Обоє — раніше судимі. Вони підбирали ключ до дверей, носили з собою ніж і кастет. Тепер мають отримати по шість років за крадіжки з проникненням та незаконне володіння зброєю.

 

10. Позбавили наркотиків тих, що вже сидять

Під час спецоперації з КОРДом затримали групу осіб, які налагодили канал постачання наркотиків у місця позбавлення волі. Під час документування чергового злочину поліцейські затримали автомобіль зловмисників неподалік Літинської виправної колонії. В автомобілі вилучили наркотичні засоби та спеціальні пристрої, за допомогою яких вони перекидали їх на територію установи виконання покарань. До складу злочинної групи входили, в тому числі, особи з числа засуджених.

 

11. Зловили гастролерів після крадіжки у Вінниці

За пів години після вчинення злочину на Немирівському посту поліції працівники групи реагування патрульної поліції зупинили автомобіль, на якому пересувались троє зловмисників, підозрюваних у крадіжці мобільних телефонів з магазину на Соборній. У салоні автівки поліцейські вилучили викрадені два Apple iPhone вартістю близько 50 тисяч гривень. В процесі розслідування мають перевірити затриманих на причетність до вчинення аналогічних злочинів. 

 

12. Ліквідували міжрегіональне наркоугруповання

Спецоперація проводилась наприкінці квітня на території Вінницької, Миколаївської та Черкаської областей силами кількох підрозділів і спецпризначенців. До складу стійкого організованого злочинного угруповання входило більше десятка осіб. Поліцейські провели вісім санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів, вилучили речові докази. За даними слідства, члени наркоугруповання мали чіткий розподіл ролей та протягом 2020-2021 років займались збутом заборонених речовин через мережу закладчиків за допомогою чат-ботів у мобільних додатках.

 

13. Затримали у Вінниці серійного крадія

Наприкінці квітня оперативники Вінницького районного відділу поліції спільно з працівниками батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Вінниця» затримали жителя Чернівців, який скоїв близько десятка крадіжок з будинків у Вінниці. Підозрюваного затримали після останньої крадіжки, взяли із викраденим неподалік будинку. Він раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини. 

 

14. Ведуть справу «смотрящого» за зоною

Слідчі-детективи розслідують справу про поширення злочинного впливу та організацію наркотрафіку на територію виправної колонії й повідомили про підозру неодноразово судимому чоловіку, який відбуває покарання за вбивство. За їх інформацією, ставленик грузинського «злодія в законі» контролював наповнення, так званого, «злодійського общака», частина коштів з якого йшла на фінансування «авторитета». Йдеться про довірену особу «смотрящого», що відбуває п’яту судимість.   

 

15. Затримали наркоторговця, що мав 250 доз

На вулиці Скалецького працівники поліції затримали вінничанина за підозрою у розповсюджені наркотиків. Йому 18 років. Хлопця «вели», поки він робив закладки, а потім затримали, вилучили 30 розфасованих згортків з наркотичними речовинами. За кожну зроблену «закладку» хлопець заробляв 100 гривень. Тепер може йому загрожує вісім років тюрми. У підозрюваного пізніше вилучили ще 218 закладок з амфетаміном, сіллію та марихуаною, підготовленими для продажу.

 

16. Викрили канал контрабандних цигарок

Поліцейські Могилів-Подільської поліції спільно з прикордонниками задокументували злочинну діяльність групи осіб, які налагодили постачання контрабандним шляхом в Україну тютюнових виробів з підробними марками акцизного збору. Так заробляла трійця «бізнесменів». Під час обшуків домоволодіннях фігурантів вилучили товару на понад два мільйони гривень. Санкція статті їхнього злочину — до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

17. Викрили групу, що вела незаконну вирубку лісу

Слідчі-детективи главку викрили схему привласнення лісопродукції службовими особами лісового господарства Вінницької області. Вони встановили: посадовці підробляли матеріали відводу лісосічного фонду та занижували клас товарної якості, чим систематично здійснювали розтрату особливо цінної деревини, й далі збували деревину із заниженням вартості своїм ФОПам. Після експертиз, призначених в рамках провадження, встановлять суму завданих державі збитків.

 

18. Зловили грабіжника, що переховувався

Затримання було в квітні, а злочин — наприкінці лютого. 72-річний житель  Жмеринського району ніс гроші до церкви, які кілька років збирав на відбудову храму. Злодій під’їхав до нього на автомобілі, назвався прикордонником та наказав показати, що пенсіонер несе в сумці. Врешті злочинець забрав у дідуся понад 66 тисяч гривень та 200 доларів, два мобільних телефони і поїхав. Після оперативних та слідчих заходів поліцейські затримали грабіжника-шахрая в Києві.

 

19. Втихомирили чоловіка з гранатою

На початку квітня у Вінниці поліцейські з бійцями КОРДу затримали чоловіка, який через неприязні стосунки з родичкою погрожував підірвати її будинок гранатою РГД-5. На момент приїзду поліції, а це було о п’ятій ранку, правопорушник сам зачинився у будинку. Врешті його затримали, а небезпечний боєприпас знешкодили. Під час медичного освідування на стан сп’яніння з’ясувалось: «підривник» знаходився під дією марихуани та алкоголю.     

 

20. Викрили хакера, який крав паролі

Задокументували злочинну діяльність 30-річного калинівчанина, який продавав паролі доступу до платіжних систем. За допомогою спеціального програмного забезпечення він викрадав паролі до облікових записів платіжних систем та електронних гаманців громадян, формував відповідні електронні бази та продавав їх на форумах. База хакера налічувала близько 20 тисяч облікових даних потерпілих. У нього вилучили комп’ютерну техніку та носії інформації для експертизи.

 

21. Арештували вбивцю заробітчанина

Ранком 24 березня, в хаті на Старому Місті господар виявив мертвим найманого робітника, на тілі небіжчика були ножові поранення. За годину поліцейські розкрили цей злочин. Вбивцею виявився чоловік, який працював на об’єкті будівництва разом з потерпілим. Зібрані поліцейськими докази змусили підозрюваного зізнатися.

 

22. Знайшли розбійника, що побив 95-річну

Затримали його наприкінці березня в Харківській області, за кілька днів після розбійного нападу на пенсіонерку в Жмеринському районі. Бандит у масці увірвався до будинку потерпілої, побив її та, погрожуючи ножем, вимагав гроші. Безпомічна жінка віддала йому останні 300 гривень. Завдяки слідчим та розшуковим заходам, а також вилученим з місця події речовим доказам, поліцейські встановили: напад скоїв 27-річний односелець.

 

23. Зловили бувалого телефонного афериста 

Оперативники карного розшуку обласного главку поліції з бійцями КОРДу на стаціонарному посту в Немирові наздогнали автомобіль таксі, на якому намагався втекти телефонний аферист. Він видурив у жертви 42 тисячі гривень на лікування сина. Раніше неодноразово був судимим за разбої, крадіжки та підробку документів. Наразі знаходиться в ізоляторі.

 

24. Викрили злочинну групу «телефонних» шахраїв

До складу угруповання входило п’ять учасників, які займалися системними телефонними шахрайствами. Аферисти працювали за популярною схемою «ваш родич спричинив ДТП». Лише у Вінниці заробили на довірі майже 100 тисяч гривень. тут взяли двох жителів Донецької області, віком 16 та 18 років, які приходили за грошима. Ще трьох учасників групи затримали в Одесі. Серед них 21-річна жінка, раніше судимий 24-річний житель Луганської області та 40-річний мешканець Дніпра.

 

 

25. ...і трохи оскандалилися в пресі

Як не дивно, але були фігурантами розслідувань і самі поліцейські. Маємо пригадати розслідування не кримінальні, журналістські, про більш «земні» порушення. Як от викриття начальницького складу обласного главку на п'янці у карантинний час, організованій за традицією в дитячому таборі МВС. 

Начальник поліції Іван Іщенко потім, подейкують, через це викриття не отримав генеральське звання. Він, нагадаємо, утік від журналістів лісом, а потім іншим виданням коментував нібито опинився там випадково, на святкуванні дня народження заступника. 

У цій статті знайдете офіційну відповідь поліції на запит редакції 20minut.ua, поданий після того, як пресслужба не відповідала: 

Що думають вінничани про поліцію?

Раніше 20minut.ua розповідав про муніципальне опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг», що назвало Вінницю найбільш комфортним для проживання містом.

Кілька питань з цього опитування стосувалися довіри людей до поліції. І результат такий: вінницька поліція — на третьому місці в рейтингу. На «відмінно» оцінили роботу поліцейських 5% вінничан. Ще 22% дали оцінку «добре», 27% оцінили якість роботи поліцейських як «середню». Дослідники також запитали у людей, чи почуваються вони в безпеці з настанням темряви. І на це питання 40% з опитаних мешканців нашого міста обрали такий варіант відповіді: почуваюся цілком безпечно. Про це читайте у цій статті: 

А як вінничани відповідали на вуличне опитування 20minut.ua про безпеку Вінниці, дивіться у матеріалі з відео сюжетом:

Пропонуємо й ми відповісти на питання про ваше ставлення до поліції нашого регіону. Переш ніж голосувати, знайте: обираючи другий варіант, маєте у коментарях написати про свій досвід спілкування з поліцейськими, тобто пояснити негативне ставлення. Ну, а якщо обираєте перший варіант, то у коментарях пишіть вітання поліцейським.   

Опитування

А ви оцінюєте роботу вінницьких поліцейських?

Цієї п’ятниці, 2 липня, нагадаємо, вінницькі правоохоронці влаштували святкові заходи на площі Стуса, на які запросили містян. Поліцейські познайомили гостей з особливостями роботи різних підрозділів. За усім спостерігала і збирала цікаву інформацію наша журналістка. Її репортаж:

А ось поліцейський відеосюжет про свято для вінничан, яке цього року було багатолюдними:

 

Читайте також:

За два тижні буде чотири роки від вбивства Сергія, знайденого на «Хіміку». Винесли вирок

Чотири роки тюрми за побиття підлітка під дискотекою отримав екс-дільничний. Історія справи

Треті роковини смерті Юри Матвійчука. Чи покарали тих, хто його бив під клубом на Замості?

Як покарають психа, що вигнав з хати лікарів і зарубав матір? Розв'язка трагедії на Бучми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up