Як маленькі вінничани стали на день поліцейськими? Фоторепортаж зі святкування річниці Нацполіції

Як маленькі вінничани стали на день поліцейськими? Фоторепортаж зі святкування річниці Нацполіції
Під час свята діти могли спробувати себе в ролі поліцейських
  • У п'ятницю, 2 липня, на площі Василя Стуса відбулось свято на честь шостої річниці створення Національної поліції України.
  • Вінничанам, маленьким і дорослим, показали, як працюють різні підрозділи поліції, якою спецтехнікою вони користуються і дали можливість усім охочим спробувати себе у цій професії.
  • Шукайте себе на світлинах у нашому фоторепортажі.

На площі Василя Стуса сьогодні по обіді було людно й гамірно. Містяни завітали на свято, приурочене шостій річниці створення Національної поліції України, й побачили, на чому їздять поліцейські, що одягають на спецоперації і якою зброєю користуються.

Особливо до душі захід припав дітям, бо для них приготували чимало конкурсів з призами, інтерактивне знайомство з різними підрозділами та найголовніше — можливість відчути себе поліцейськими.

Відео дня

А охочих перевтілитись у працівника поліції, маємо сказати, було багато. До деяких тематичних локацій навіть вишикувались черги. Такої слави серед інших зазнали столи зі зброєю.

Хлопчики й дівчатка активно цікавились представленими зразками, запитували як правильно стріляти й на яку відстань розрахований той чи той автомат. 

— Найчастіше діти беруть в руки гвинтівку UAR-15, її, до речі, виготовляють у нас в Україні, — говорить заступник командира роти поліції особливого призначення Михайло Стачук. — Сьогодні ми представляємо зброю та спеціальні засоби, які знаходяться у нас на озброєнні. Це і зброя радянського виробництва, наприклад, автомати й кулемет Калашникова, і сучасні зразки. Серед них є пістолет-кулемет Форт-224, який призначений для штурму.

Варіацію зброї, яку використовують для проведення спеціальних операцій, для виявлення та знешкодження особливо небезпечних, озброєних осіб, показують і представники спецпідрозділу КОРД. 

На їхній локації діти могли навчитись прицілюватись зі снайперських гвинтівок і приміряти важке екіпірування.

— Діти часто запитують для чого потрібна така зброя чи на яку відстань вона стріляє. Та дехто підходить вже підготовленим, — каже боєць спецпідрозділу КОРД. — Це діти, які грають у комп’ютерні ігри, у різні «стрілялки». Вони навіть розуміють, як користуватися зброєю і знають певні маніпуляції. 

Наступна локація викликає більше захоплення і питань у дорослих людей. Тут вони уважно розглядають невеликі предмети у спеціальних валізах і, помічаємо, як загоряються від цікавості їхні очі. Такий ефект має локація криміналістів.

— Ми, криміналісти слідчого управління, займаємось вилученням, фіксацією та упакуванням слідів злочинів. У нас є декілька валіз: це звичайна валіза, криміналістична, біологічна, до прикладу, для збору крові, та балістична, — презентує своє сьогоднішнє «робоче місце» спеціаліст-криміналіст слідчого комітету. — Кожна з них укомплектована по-різному, відповідно до напрямку діяльності. 

Спеціаліст-криміналіст зазначає, що у звичайній валізі тримають «побутові» інструменти, ті, які стають у пригоді у загальних ситуаціях.

— Це, скажімо, клей і ножиці для зручності упакування та фіксації слідової інформації, — пояснює він. — А ось дітям, які до нас підходять дуже цікаво розглядати ультрафіолет і спеціальні люмінесцентні фломастери й пензлі, якими ми помічаємо цю слідову інформацію.

Ще одна локація, яка, ніби магнітом, притягує дітей, — це вибухотехнічна служба.

— Наша функція полягає у пошуку та знешкодженні небезпечних речовин і небезпечних предметів. Коли телефонують, що щось заміновано, тоді приїжджаємо ми, — розповідає інспекторка ВВТС Карина Ковальчук. — У нас на озброєнні з техніки є робокомплекс. Саме він під’їжджає до небезпечного предмета, бере його і відвозить до безпечного місця.

Цей робокомплекс став справжньою зіркою локації. Містяни постійно підходили й цікавились тим, як він працює, що знімає камера, встановлена на ньому, й куди транслюється відео. З цим насправді все просто, робот під'єднаний до спеціального комп’ютера, саме туди надсилається вся важлива інформація.

— Якщо з якихось причин робокомплекс не може виїхати, скажімо, не дозволяє місцевість чи він просто не поміщається, то мій колега одягає захисний костюм, бере маніпулятор в руки, розкладає його до чотирьох метрів і вручну переносить предмет у безпечне місце, — продовжує інспекторка. — Також для пошуку ми використовуємо детектори й металошукачі. А ще з нами можуть співпрацювати кінологи.

Привертає увагу вінничан і великий костюм  — спецодяг вибухотехніка.

—  Він складається з декількох елементів: є шолом, кофта, штани, спеціальне взуття і рукавиці. Костюм доволі важкий і неповороткий, важить понад 30 кілограмів, тому вибухотехніку потрібна допомога колег для його одягання і знімання, — каже Карина Ковальчук. — Ми завжди одягаємо його, бо, коли виїжджаємо на виклик, ніколи не знаємо, що нас там чекає. На костюмі є пульт за допомогою якого можна керувати костюмом. Літом там дуже спекотно, тому передбачена кнопка для увімкнення вентиляції, щоб можна було дихати й нормально працювати. А взимку, коли навпаки холодно, можна увімкнути обігрів. Ще тут є ліхтарик і багато інших важливих приладь. 

До шолома з непробивним склом приєднаний спеціальний засіб зв’язку, щоб фахівець міг порадитися зі своїми колегами, які перебувають в машині. 

На свято завітав і чотирилапий працівник поліції. Німецьку вівчарку швидко вподобали вінничани, але сама вона до такої надмірної уваги готова не була.

— Це Сенді, наша службова собака, — знайомить нас молодший інспектор-кінолог, рядовий поліції Ігор Шайгородський. — Вона бере участь у пошуку наркотичних засобів і психотропних речовин. На перший погляд видається, що працювати з чотирилапими не так і просто, бо спочатку потрібно, щоб собака до тебе звикла, щоб ти її чогось навчив і потім вже міг застосовувати це безпосередньо у службовій роботі. Але насправді  — це великий кайф, особливо коли вдається з собакою порозумітись. Дресування службової собаки й проведення з нею великої кількості часу приносить дуже багато задоволення. 

Наостанок додамо, що подбали на святі й про активний відпочинок. Дітлахи могли потренуватись під пильним поглядом поліцейського й здати на час кілька нормативів, дізнатись, як проводити серцево-легеневу реанімацію, а також взяти участь у конкурсі малюнків. 


 

Читайте також:

Пригадували статті Конституції усім містом: вінницькі активісти влаштували тематичну акцію

Історичне ралі на «запорожцях»: як українські автомобілісти готуються до підкорення Монте-Карло

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up