Історичне ралі на «запорожцях»: як українські автомобілісти готуються до підкорення Монте-Карло

Історичне ралі на «запорожцях»: як українські автомобілісти готуються до підкорення Монте-Карло
До Вінниці завітали яскраві авто «з минулого»
  • У січні 2022 року на Ралі Монте-Карло з’їдуться сотні автомобілістів.
  • Вперше за всю історію змагань участь візьме й українська команда.
  • Сьогодні, 22 червня, вінничани змогли побачити машину-учасницю майбутнього заїзду, а також переконатись, що стареньким «запорожцям» є чим дивувати.

До нашого міста сьогодні приїхали учасники Міжнародного пробігу «Марафон Дружби та Миру — Україна в ралі Монте-Карло VI United Super Special Race». Завдяки цьому Європейська площа перетворилась на виставковий майданчик ретроавтомобілів. 

І поки містяни мали змогу роздивитись і сфотографуватися біля яскравих «запорожців», водії готувались до невеликого заїзду.

Відео дня

Зазначимо, що Вінниця є лише однією зупинкою на шляху міжнародного марафону. Він стартував із Умані і вже встиг побувати у Києві, Каневі, Черкасах, Кременчуці, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Новомосковську та Кропивницькому.

Після нашого міста авто попрямують у Бар, Тернопіль, Золочів, Львів, Франківськ, Чернівці, потім у Румунію та Молдову, звідти в Одесу й знову в Умань. Загалом автомобілісти на «запорожцях» подолають три тисячі кілометрів.

Правда, до Вінниці встиг доїхати лише один автомобіль-учасник майбутнього ралі, інший ще був у дорозі. Решта ретроавто, які приїхали до вежі, належать вінничанам, учасникам місцевого клубу «ЗАЗ-Фенікс».

Про українську команду й Ралі Монте-Карло

На бірюзовому автомобілі «ЗАЗ-965» приїхав командор української команди, президент Національної Автомобільної Ліги «Золоте Кермо України» Роман Щипков. Він зізнається, що взяти участь у ралі хотів давно.

—  Це мрія будь-якого автомобіліста взяти участь у Ралі Монте-Карло чи хоча б з’їздити туди й подивитись, — говорить Роман Щипков. — Цього року ралі виповнилось 111 років, і це одні із найбільш статусних перегонів.

Роман Щипков

Традиційно ралі на ретроавто проходять у січні.

— Змагання стартують 28 січня 2022 року, тому вже 24-го січня ми будемо туди виїжджати чи з Києва, чи з Вінниці, чи зі Львова, — каже він далі. — У Ралі Монте-Карло можуть брати участь тільки ті авто, які брали там участь до 60-х років. А ось наш «запорожець» там не був ніколи.

За словами командора, організатори змагань зробили для України виняток.

— Минулого року ми написали організаторам листа, що «запорожцю» має виповнитися 60 років. Вони попросили детальну інформацію, бо нічого не знали про ці машини й про завод, які їх випускав, — пояснює Роман Щипков. — Ідея їм сподобалась, тому це справді шанс для України показати, що ми не тільки аграрна країна, але й технічна. 

Та для того, щоб авто допустили до змагань, воно має відповідати ще певним вимогам — автомобіль має бути автентичним, зміни допускаються лише в межах п’яти відсотків. 

— Також сидіння мають бути обладнані спеціальним підголов’ям для захисту шийного хребця,  мають бути чотирьохточкові ремені та додаткові фари, бо більша частина перегонів проходить вночі, — зауважує чоловік. 

Українська команда буде складатися з трьох автомобілів.

— Перший, «ЗАЗ-965», під стартовим номером 402, другий автомобіль під номером 403. Це буде чоловічий екіпаж, — перераховує Роман Щипков. — І третій, який ми ще готуємо, буде жовтий «запорожець» із повністю жіночим екіпажем. Дозвіл від організаторів ми вже отримали. 

Перевірка ретроавто на міцність

Як розповів командор української команди, марафон вони проводять не тільки, щоб розповісти українцям про нашу участь у ралі, ще й на вітчизняних авто, але й для того, щоб перевірити машини перед перегонами, бо їм доведеться подолати близько тисячі кілометрів гірською місцевістю, та загалом команду.

Саме для цього ретроавто влаштували маленьке шоу на Європейській площі. Автомобілісти мали виконати декілька маневрів на час, аби довести, що й старенькі «ЗАЗи» можуть скласти комусь конкуренцію.

Спробував свої сили й вінничанин Вадим Немирівський, власник яскраво-червоного авто.

— Таких машин, у гарному стані, вже майже не залишилося. На неї покладено багато коштів, сил і натхнення, щоб вона виглядала так, як зараз, — зізнається він. — Представляти Україну — це вже саме по собі велике бажання, а ще й представляти нашу країну на нашому українському народному автомобілі. 

Вадим Немирівський

У Монте-Карло з вінницькою підтримкою

Серед присутніх на площі перед вежею був ще один учасник майбутнього ралі Андрій Аверчук. Він поділився тим, як Вінниця допомагає українській команді з підготовкою.

— Місто допомагає нашій команді з придбанням костюмів. Сьогодні ми їх не одягли, бо це все ж таки зимовий одяг, нам би було дуже спекотно тут, — сміється чоловік. — Але можу сказати, що на цих костюмах є герб Вінниці.

Андрій Аверчук

Більше про змагання пропонуємо подивитись у відео.

Додамо, що учасників ралі буде морально підтримувати ще один атрибут.

На одному з автомобілів свої автографи залишають люди з усіх міст, через які проїжджають ретромашини.

 

Читайте також:

Як безпечно займатись спортом влітку? Розповідає вінницька фітнес-тренерка

Мандрівка на вихідні: ТОП-5 міст, які можна подивитись лише за 48 годин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up