Мандрівка на вихідні: ТОП-5 міст, які можна подивитись лише за 48 годин

Мандрівка на вихідні: ТОП-5 міст, які можна подивитись лише за 48 годин
Ілюстративне зображення
  • Напередодні вихідних можна подумати про маленьку мандрівку.
  • Щоб отримати багато нових вражень, насолодитись міською архітектурою і красотами природи, не обов’язково їхати кудись далеко. Ідеальним варіантом подорожі вихідного дня можуть стати українські міста й селища.
  • Що цікавого подивитись у містах-сусідах Вінниччини?

Літні вихідні — ідеальний привід, щоб поїхати у спонтанну подорож. Для цього чудово підійдуть українські міста й містечка, яким точно є чим здивувати туристів.

А хорошим помічником у формуванні маршруту стане масштабний спецпроєкт від UA.IGotoWorld.com «Місто за вікенд».

Раніше, нагадаємо, ми писали про те, якою можуть побачити туристи нашу Вінницю. Детальніше про це у матеріалі:

Відео дня

Тепер пропонуємо вашій увазі добірку цікавих локацій з сусідніх областей України, які варто відвідати. 

Чернівці

Чернівці вражають своєю красою і пам’ятками архітектури, тому не дивно, що місто  вважається культурним і науково-освітнім серцем України. Вузенькі вулички, затишні кав’ярні та один із найвідоміших університетів країни — все це про Чернівці.

«Увечері місто починає переливатися світлом ліхтарів по-особливому, — зазначають на ресурсі. — Прогуляйтеся вулицею Кобилянською, відвідайте один з ресторанів з кухнею національних меншин, що живуть у Чернівцях. Наприклад, ресторан грузинської кухні, ресторан з суміщу буковинської кухні, ресторан єврейської кухні та ресторан румунської кухні».

Вранці гостям Чернівців радять насолодитись ароматною віденською кавою та смачною випічкою, щоб отримати дозу гормону щастя на весь день.

А далі відправитись на екскурсію містом. Туристам має сподобатись Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, найвища точка Чернівців — гора Цецено, та Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської та архітектурний ансамбль площі Театральної.

ТОП-3 локації Чернівців

Костел Найсвятішого Серця Ісуса (вулиця Шевченка, 2)

«Однією з розкішних культових споруд Чернівців є Єзуїтський костел, або ж, як ще його називають, костел Пречистого Серця Ісуса. Це архітектурна пам’ятка місцевого значення, споруджена в неоготичному стилі, з’явилася відносно недавно, наприкінці 19 століття», — інформують гостей. 

Турецький міст, турецька криниця та площа Святої Марії (вулиця Турецька, 11)

«На площі знаходиться Турецька криниця — найстаріше водне джерело у місті Чернівцях. Історична пам'ятка, що збереглася з часів входження Буковини до Османської імперії. Також на площі є квітковий годинник, фонтан в античному стилі, та кілька кованих арт-об'єктів — подарунки ковалів», — читаємо далі на сайті. 

Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту (вулиця Світловодська, 6)

Серед експонатів музею є житлові й господарські споруди (хати, комори, кошниці, карники, курники, стайня, стодола тощо), виробничі та громадські споруди (вітряки, кузня, корчма, сільська управа, церква, дзвіниця). «Архітектурні пам'ятки доповнені традиційними інтер'єрами. У музеї відтворено також напівземлянку восьмого століття (старослов'янське житло) — перший археологічний об'єкт», — додають на ресурсі. 

Більше інформації про пам’ятки Чернівці, заклади харчування, варіанти готелів та хостелів і не тільки шукайте ТУТ.

Хмельницький

Якщо раніше місто асоціювалось лише з базаром, то зараз все частіше говорять про Хмельницький, як місто фестивалів, подільської кухні, згадують його химерні скульптури та острів кохання. Це місто справді невеличке, але подивитись тут є на що. 

Перш за все, туристам у Хмельницькому радять послухати Жакмара на вежі старого пожежного депо, де зараз працює кінотеатр, також варто зустріти світанок на набережній по вулиці Степана Бандери, зробити селфі поруч із скульптурами Миколи Мазура та сходити на виставу музично-драматичного театру імені М.Старицького.

ТОП-3 локації Хмельницького

Дім художника та Барон Мюнхгаузен (вулиця Кам'янецька, 48)

«Коли ви наважилися розпочати експрес-подорож крізь час і простір Хмельницького (Проскурова), оберіть відправною точкою легендарний Дім художника, — рекомендують туристам. — Зверніть увагу на останній поверх будівлі — колись, саме там розташовувалися найкращі художні майстерні міста, але зараз майже нічого на це не вказує. Хоча ні, тут живе важливий свідок покинутих мистецьких секретів! Он він, стоїть у самому центрі маленького дворику — сам пан Ієронім Карл Фрідріх фон… Барон Мюнхгаузен».

Хмельницький обласний художній музей (вулиця Проскурівська, 47)

«Тут на вас чекатимуть чотири виставкові зали та вишуканий внутрішній дворик. Що насправді круто — у Художньому музеї ви не почуєте нудних лекцій, навпаки: музей стає якісною платформою для мистецьких дискусій, тематичних вечірок, квестів та інших крутих заходів», — інтригують далі.

Набережна Бузького водосховища (провулок Човновий)

Особливо красивою набережна стає у вечірній час, тому це ідеальне місце для завершення знайомства з Хмельницьким. Споглядання, як сонце ховається у Південному Бузі, може подарувати справжню релаксацію.

Більше інформації про пам’ятки Хмельницького, заклади харчування, варіанти готелів та хостелів і не тільки шукайте ТУТ.

Житомир

У місті, що всього у 130 кілометрах від Вінниці, можна провести час досить насичено й пізнавально. Тут можна гуляти просторими вулицями, роздивлятись голову Чацького, довідатись про «житомирську абетку» — місто й область справді ховають багато несподіванок для відвідувачів.

Тим, хто вперше приїздить у Житомир на вікенд, радять серед іншого прогулятися головною вулицею міста, Михайлівською, побувати у замках цукрової імперії Терещенків, сфотографуватись біля найбільшого в Україні прапору Європейського Союзу, добре розважитись на скеледромі та насолодитись неповторною атмосферою у Бердичеві та Камінному селі на  Олевщині.

Топ-3 локації Житомирщини

Національний музей космонавтики ім. С.П. Корольова (вулиця Дмитрівська, 2)

«Музей космонавтики ім. С.П. Корольова є однією з причин, чому люди з усього світу прагнуть приїхати в Україну. Неофіційно його називають «Музеєм здійсненої мрії» — мрії полетіти у космос. Музей має численні артефакти, деякі з яких побували у космічному польоті, та відкритий для усіх любителів космосу, які прагнуть дослідити їх, — інтригують на сайті. —  Унікальна музейна колекція музею налічує понад 25 тисяч предметів, серед яких особисті речі та родинні реліквії родини Корольових, справжня кабіна космічного корабля «Союз-27» з автографами космонавтів Володимира Джанібекова та Георгія Гречко, зразки місячного ґрунту (реголіту) з Моря Достатку (лише 18 частинок), принесених на Землю радянською автоматичною міжпланетною станцією «Луна-16», а також моделі різноманітних космічних апаратів у справжніх розмірах».

Камінне село (Житомирська область, Олевський район, село Рудня Замисловецька)

«Геологічний заказник місцевого значення «Камінне село» представляє собою скупчення великих валунів, площею 15 гектарів. Його вважають чи не єдиною білою плямою на карті України. Загадковий і неповторний, «Поліський Стоунхендж», як його вже встигли охрестити туристи. Багато каменів обрисами нагадують сільські будинки, тут є свій «майдан» зі «школою», і навіть «церква», — інформують далі.

Будиночок рибалки/Острів кохання (Житомирська область, Бердичівський район)

«Будиночок рибалки розташований на мальовничому острові кохання в селі Старий Солотвин, посеред річки Коднянка, виглядає по-справжньому казково. Невелика дерев'яна хатина, іменована будиночком рибалки, надає цьому місцю особливої загадковості».

Більше інформації про пам’ятки Житомира, заклади харчування, варіанти готелів та хостелів і не тільки шукайте ТУТ.

Канів

У Черкаській області є місто, що по праву називають духовною столицею України. Саме тут поховали видатного кобзаря — Тараса Шевченка. Та не тільки шанувальникам українського поета варто приїхати до Канева, це місто сподобається всім, хто любить красиві пейзажі.

Канів — місто, де можна відпочити не лише культурно, але й досить активно.

«Проплисти на вітрильній яхті по Дніпру: ви матимете змогу подивитися на Канів зі сторони Дніпра, помилуватися схилами Канівських гір у та побачити унікальну фауну островів заповідника, — обіцяють на сайті. — Проїхатися на позашляховиках по Каневу та його околицями, прогулятися на сап-бордах по Дніпру або озерами Канева, помандрувати Канівськими горами — ці пішохідні маршрути, без сумніву, зроблять вас зіркою «Інстаграму».

Топ-3 локації Канева

Тарасова гора

«Долаючи 339 сходинок, ви зрозумієте суть словосполучення «Дніпровські кручі», але місця для відпочинку та лавочки підтримають вас на цьому шляху. На Тарасовій горі ви побачите: могилу Тараса Шевченка, найвідоміший та найбільший пам'ятник Кобзареві, унікальний музей присвячений життєвому та творчому шляхам митця. А також музей Тарасова Світлиця — перший народний музей, де відтворено побут та атмосферу, у якій минуло дитинство поета, — читаємо в описі локації. — Спускаючись з Тарасової гори, оберіть дорогу не сходинками, а через заповідник. Незвичайна барвистість і різноманітність відтінків зеленого кольору в природі надихнуть вас на створення шедевра».

Козацька церква (вулиця Монастирок, 2-А)

«Козацька церква була збудована у 1701–1702 роках з ініціативи гетьмана Івана Мазепи та Переяславського єпископа Захаревича козаками-ченцями. Церква була невіддільною частиною стародавнього Канівського монастиря, у якому поховані славетні українські гетьмани Іван Підкова, Яків Шах, Самійло Кішка. Поруч з церквою відкрито пам'ятник козацькому отаману Івану Підкові», — зазначать далі.

Успенський собор (вулиця Небесної Сотні, 62)

«Успенський собор — яскравий зразок середньовічної архітектури періоду Київської Русі та найдавніша кам'яна будівля Канева. Храм було закладено 9 червня 1144 року великим князем Всеволодом Ольговичем. Стиль споруди відносять до давньоруської архітектури домонгольського періоду. Храм нагадує київську церкву Успіння Богородиці й прикрашений невеликими нішами з боку фасаду, раніше вони містили фрески», — пишуть у спецпроєкті.

Більше інформації про пам’ятки Канева, заклади харчування, варіанти готелів та хостелів і не тільки шукайте ТУТ

Славутич

На Київщині є місто Славутич — невелике, чисте й затишне. Тут багато колоритних кварталів, чимало прикладів постмодерної архітектури й незвичних скульптур. Відпочинок у Славутичі підійде тим, хто не хоче поспішати, а розмірено гуляти спокійним містом.

Ресурс «Місто ідей» рекомендує гостям міста таку програму:

«Відшукати найавтентичніший квартал та вподобай усі його родзинки.Єреванський квартал насичений колоритом Вірменії. Це відчувається і в самих будинках, котеджній забудові та у великій кількості скульптури та барельєфах. Котеджі Талліннського кварталу — то «мала Америка», іноземні туристи завжди порівнюють ці будиночки з притаманними для Америки одноповерховими котеджами, — розповідають вони. — Бути в Славутичі — це обов'язково зробити фото верхи на Козулях. Вони заховалися посеред міського парку серед вікових дерев».

Топ-3 локації Славутича

Панно «Азербайджан» (Бакинський квартал)

«Великомасштабне декоративно-структуроване панно прикрашає вхідну групу житлового будинку Бакинського кварталу, виконаного з травертину. Саме панно виконане із шамоту та вкрите зелено-блакитною глазур'ю, що зображує безліч стилізованих людських фігур і облич», — пояснюють на сайті.

Мангали у Єреванському (Єреванський квартал)

«Найбільш екзотичними предметами міського дизайну є три загальноміські мангали, що розміщуються посеред двору в Єреванському кварталі, активно використовуються жителями Славутича. Мангали несуть не тільки практичну функцію, а ще й естетичну, так як з боків вони оздоблені сюжетними горельєфами на різні побутові теми».

Краєзнавчий музей Славутича і Чорнобильської АЕС (проспект Дружби Народів, 7)

Експозиція Краєзнавчого музею міста та Чорнобильської АЕС розкриває більш ніж 30-річну історію міста та трагічні сторінки минулого Чорнобильської АЕС, — читаємо опис музею. — Музей заснований у 1993 році, багато експонатів є унікальними і раритетними».

Більше інформації про пам’ятки Славутича, заклади харчування, варіанти готелів та хостелів і не тільки шукайте ТУТ.

У матеріалі використані фотографії з ресурсу UA.IGotoWorld.com

 

Читайте також:

Багато сміху, жартів і музики: яким буде завершення театрального сезону

«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач68

    Вернись в стійло КактоТак.
    Тобі розповіли куди поїхати і що побачити, а ти про своє, про матрьошки.
  • Как-то так

    Хохли, чому ви такі меншовартісні?
    Чернівці - це маленький Париж, Кам'яне село - маленький Стоунхендж, Житомир маленький Далас. Ваш мозок маленька тарілка холодцю.

keyboard_arrow_up