«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення

«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення
Фото: fb.com/kotsiubynsky
  • Перший у Вінниці соціальний ресторан нарешті може похизуватися своїм приміщенням.
  • Як і планувала команда проєкту, заклад оселиться за символічною адресою.
  • Чим особливий «Коцюбинський 220» і де він прийматиме відвідувачів — читайте далі у матеріалі.

У нашому місті має з’явитися унікальний заклад — перший соціальний ресторан «Коцюбинський 220». Спочатку його планували відкрити у грудні 2020-го, та пандемія стала на заваді всім планам.

І хоч поки точно не відомо, коли заклад відкриє двері для відвідувачів, команда невпинно працює над реалізацією задуму.

Ідея створити соціальний ресторан, нагадаємо, виникла кілька років тому в дослідниці подільської кухні Олени Павлової та громадської діячки, нині покійної, Раїси Панасюк. За їхнім задумом, це має бути місце, де люди з інвалідністю зможуть не лише відпочивати, але й працювати та отримувати гідну зарплату. 

Відео дня

— Проєкт не буде франшизою. Це вінницька ідея, яка створюватиметься у нашому місті з нуля, — розповідала у червні минулого року Олена Павлова. —  Це буде саме той заклад, де офіціант або офіціантка можуть бути на візку. Господинею залу ми також плануємо зробити дівчину, яка на ньому пересувається. Ми готові взяти 50% працівників з інвалідністю. Не всі вони будуть пересуватися на візках, це будуть і ментальні проблеми зі здоров’ям або, наприклад, інвалідність через хворобу серця.

Олена Павлова / архів 20minut.ua

Тоді ж у розмові з нашими журналістами дослідниця розмірковувала, що відкриття ресторану стане переломним моментом для життя Вінниці, а робота людей з інвалідністю ще й почне приносити кошти для реалізації соціальних проєктів міста, бо саме на це спрямовуватимуть 80% від прибутку «Коцюбинського 220». 

— Коли ми говоримо про 80%, всі чомусь думають, що мова про кошти з усього обігу. Але ми говоримо про чистий прибуток. Тобто вже після сплати податків, зарплат, закупівлі продуктів та витратних матеріалів, ми будемо зв’язуватися з громадською організацією і говорити їм, що маємо таку-то суму, — пояснювала вона. — Вони оголошуватимуть конкурс проєктів, проєкти відбиратимуть засновники ресторану, а потім гроші йтимуть на їхню реалізацію. 

Детальніше про «Коцюбинський 220» радимо прочитати у матеріалі:

Про приміщення

Кілька днів тому стало відомо про адресу майбутнього ресторану. «Коцюбинський 220» буде на проспекті Коцюбинського, 53. Про це повідомили на офіційній facebook-сторінці закладу. 

«Коцюбинський 220 початок, ось ми і отримали адресу та приміщення, як і мріялося, на проспекті Коцюбинського, навпроти музею, будиночку, де мешкав письменник. Цими вулицями він ходив, — читаємо допис. — Ще одна цікавинка: саме у цьому приміщенні сто років тому назад розташовувався «громадський простір» того часу, так званий «народний дім». Мріємо далі, діємо, чекайте від нас гарних новин».

А Олена Павлова на своїй сторінці додала, що «мріяти — це важка робота».

«Мріяти це насправді — важка робота, повсякденна, іноді вона продовжується всупереч реальності. Але так прекрасно, коли мрії збуваються, дякую усім, хто є поряд. Хто вірить і працює над цим неймовірним проектом! Все у нас вийде», — написала вона. 

Крім того, у facebook поділились, що наразі тривають роботи зі створення спеціальної інклюзивної кухні.

«Ми прагнемо, щоб усім на ній було зручно, щоб атмосферу інклюзії і взаємодії, взаємоповаги і підтримки відчували усі — і команда, і гості, — читаємо пост.

Що по стравах?

«Коцюбинський 220» має стати рестораном, де вінничани й гості міста зможуть насолодитись смачними справами місцевої кухні. 

— Подільська кухня — мультикультурна. Вона створювалася під впливом багатьох націй. Тому у закладі можна буде спробувати страви, яких не можна знайти в інших місцях. Наприклад, квіти бузини, або квіти цукіні в клярі. Це те, що ми маємо під ногами, але навіть не здогадуємося, що з цього можна щось зробити, та ще й смачне, — інтригує Олена Павлова. — Власна кухня серед вінничан не користується популярністю, тому що вони ще не наїлися бургерами і суші. У нашому закладі цього не буде однозначно. Ну, можливо, дерун-бургер. Ми маємо виховати своїх клієнтів так, щоб вони приходили не за піцою, а, скажімо, за годзею. 

А поки до відкриття соціального ресторану ще є трохи часу, радимо звернути увагу на YouTube-канал Олени й власноруч спробувати приготувати подільські смаколики.

 

Читайте також:

«Я просто виконую свою роботу». Як працює перша інклюзивна кав’ярня міста?

Зрозуміти без слів: з чого почати вивчення жестової мови й для чого це потрібно?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Руденко

    Очередное себе  ,,хорошее имя ,,были пекарни сделали ,,имя,, деток обнадежыли и разогнали ,а у них появилась надежда ,что чтото могут  ,пример ,,пекарня на маках  если нужно покажу тех деток
  • Татьяна Павлюк

    Які молодці,побільше вам гостей
  • Олег Каськов

    Знову "авторизуйтеся"? Для того,щоб прочитати рекламу? Вам не здається,що ви зажерлися?
  • Катерини Кучер

    Доброго дня!!!
    Напишіт будь ласка номер телефону, щоб з Вами зв'язатися. Щиро дякую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up