Офіціанти на візках і подільська кухня. Яким буде перший соціальний ресторан у Вінниці

Офіціанти на візках і подільська кухня. Яким буде перший соціальний ресторан у Вінниці
Ідейна натхненниця «Коцюбинський 220» Олена Павлова
  • У Вінниці з’явиться ресторан, де будуть працевлаштовувати людей з інвалідністю.
  • Кухарка на інвалідному візку та офіціант з ментальними вадами, — все це може стати реальністю завдяки проекту «Коцюбинський 220».
  • Поговорили з його ідейною натхненницею і дізналися, коли наше місто зможе зробити ще один крок до безбар’єрного майбутнього. 

Кілька років тому у нині покійної громадської діячки Раїси Панасюк та дослідниці подільської кухні Олени Павлової виникла ідея створити у Вінниці соціальний ресторан. Не просто заклад, що в ньому люди з інвалідністю зможуть вільно пересуватись та повноцінно відпочивати, але й місце, де вони зможуть працювати і отримувати гідну платню. Раїси Панасюк не стало майже два роки тому, однак співавторка ініціативи Олена Павлова не полишила намірів втілити задум в життя. Наразі проект вже має назву, концепцію, місце розташування та орієнтовні дати відкриття. 

«Коцюбинський 220» — саме такою буде назва першого в місті соціального ресторану. В назву, звісно, закладено свої сенси. По-перше, постать Коцюбинського. Адже Вінницю багато хто асоціює саме з цією людиною. По-друге, відомий письменник був знаним гурманом, а тому частина його «смачних» розповідей про їжу ляжуть в основу складання меню. По-третє, заклад буде розміщуватися на однойменному проспекті. 

Число 220 в назві також не випадкове. Воно транслює слоган ініціативи: 220 (читати вольт) — «Увімкни місто», а також кількість людей, які стануть засновниками закладу. 

Відео дня

— Проект не буде франшизою. Це вінницька ідея, яка створюватиметься у нашому місті з нуля, — розповідає ідейна натхненниця «Коцюбинський 220» Олена Павлова. — Зараз ми ведемо перемовини з різними людьми, які в майбутньому можуть стати засновниками цього ресторану. Усього їх буде 220. Кожен з них зробить внесок в одну тисячу доларів. Деякі люди готові інвестувати в ресторан, але не в соціальний. Є ті, хто прямо каже, що навряд прийде в заклад, де їх буде обслуговувати офіціант на візку. Наші люди ще не готові до такого. 

Запуск проекту, на думку Олени, стане переломним моментом в житті Вінниці. Тепер робота людей з інвалідністю не лише стане помітною, але й буде приносити кошти для реалізації соціальних проектів міста. Адже 80% від прибутку ресторану спрямовуватимуть саме на них.

— Коли ми говоримо про 80%, всі чомусь думають, що мова про кошти з усього обігу. Але ми говоримо про чистий прибуток. Тобто вже після сплати податків, зарплат, закупівлі продуктів та витратних матеріалів, ми будемо зв’язуватися з громадською організацією і говорити їм, що маємо таку-то суму. Вони оголошуватимуть конкурс проектів, проекти відбиратимуть засновники ресторану, а потім гроші йтимуть на їхню реалізацію. 

Олена Павлова

Активний збір коштів з інвесторів ще не почався, адже наразі не готовий бізнес-план. Він буде розроблений як тільки закінчать перемовини з Фондом держмайна про оренду приміщення на проспекті Коцюбинського. За словами Олени Павлової, знайшлося вже чимало охочих, які бажають долучитися до створення ресторану: пропонують розробити дизайн, або, наприклад, допомогу у встановленні кухонного обладнання.

Заклад буде направлений як на вінничан, так і на туристів. Ресторан «Коцюбинський 220» має стати тим місцем, де можна буде скуштувати чимало страв з місцевої кухні. 

— Від туристів ми маємо багато запитів на локальну кухню, але у Вінниці немає жодного закладу, який би на ній спеціалізувався. Що про це говорити, якщо немає навіть де купити найголовніший наш сувенір — вінницьке сало, — розповідає дослідниця подільської кухні Олена Павлова. — Саме тому в ресторані буде здоровенний скляний холодильник з салом. Воно буде потерте, свіже, запаковане, засолене, мариноване… Туристи зможуть купити цей сувенір і не доведеться більше лазити ринками і шукати його. 

Меню ресторану буде базуватися саме на подільській кухні. Але в ньому можна буде знайти й страви з інших кухонь, тих, що вплинули на її формування.

— Подільська кухня — мультикультурна. Вона створювалася під впливом багатьох націй. Тому у закладі можна буде спробувати страви, яких не можна знайти в інших місцях. Наприклад, квіти бузини, або квіти цукіні в клярі. Це те, що ми маємо під ногами, але навіть не здогадуємося, що з цього можна щось зробити, та ще й смачне, — говорить Олена. — Власна кухня серед вінничан не користується популярністю, тому що вони ще не наїлися бургерами і суші. У нашому закладі цього не буде однозначно. Ну, можливо, дерун-бургер. Ми маємо виховати своїх клієнтів так, щоб вони приходили не за піцою, а, скажімо, за годзею. 

Інтер'єр в ресторані «Коцюбинський 220» планують зробити в стилі початку XX сторіччя: з високими вікнами і просторими залами. Вбрання персоналу також має відображати цю добу. Заклад обов’язково буде з усіма зручностями для відвідувачів і працівників з інвалідністю: це безпорогові переходи з кімнати до кімнати, меню шрифтом Брайля, дворівневі столи для роботи на кухні тощо. 

— Це буде саме той заклад, де офіціант або офіціантка можуть бути на візку. Господинею залу ми також плануємо зробити дівчину, яка на ньому пересувається, — пояснює Олена. — Ми готові взяти 50% працівників з інвалідністю. Не всі вони будуть пересуватися на візках, це будуть і ментальні проблеми зі здоров’ям або, наприклад, інвалідність через хворобу серця. 

Запуск ресторану планували на грудень цього року. Однак через карантин плани з відкриттям змістилися на весну 2021 року.

 

Читайте також:

«Кому ви такі, крім одне одного, потрібні». Життя закоханої пари, що пересувається на візках

«Я можу небагато, але точно можу хоч щось». Три історії про людей, які втратили можливість ходити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up