Зрозуміти без слів: з чого почати вивчення жестової мови й для чого це потрібно?

Зрозуміти без слів: з чого почати вивчення жестової мови й для чого це потрібно?
Ілюстративне зображення
  • Спілкування посідає одне з найважливіших місць у нашому житті. Проте не всі люди можуть розмовляти за допомогою слів. 
  • Нечуючі або слабочуючі користуються особливою жестовою мовою.
  • Що це за мова, чим вона відрізняється від мови жестів і з чого варто почати її вивчення?

Сьогодні, 23 вересня, у світі відзначають Міжнародний день жестових мов. До цього дня публікуємо матеріал про те, як у Вінниці вивчають жестові мови.


Час від часу у нашому місті проходять спеціальні навчання жестової мови. Один із таких курсів закінчила вінничанка Ірина Кулієва. 

Дівчина переконана, що основи жестової мови мають знати всі, при чому не обов’язково володіти нею досконально, щоб, у разі потреби, допомогти нечуючим людям у повсякденному житті.

Відео дня

— Насправді кожна країна має свою жестову мову, а кожне місто — ще і свій сленг, якісь особливі жести, зрозумілі лише цьому конкретному регіону. Тобто, може бути, що вінничанин не зрозуміє якийсь жест тернополянина, — говорить Ірина Кулієва. — Жестова мова постійно розвивається, ледь не щодня з’являються нові слова й відповідно нові жести для їхнього позначення. 

За словами вінничанки, важливо розуміти, що у жестовій мові все буквально.

— Є багато конструкцій або слів, які просто неможливо зобразити жестами. Це, перш за все, стосується якихось художніх зворотів, фразеологізмів, — пояснює вона. — Крім того, вистачає і схожих між собою знаків. Тому, щоб не плутатись, жести варто дублювати артикуляцією і мімікою показувати про що йдеться.

Для уникнення непорозумінь, дівчина також радить спочатку використовувати конкретні слова й загальні назви, а також не соромитись пояснювати про що ви хочете говорити далі.

Що таке дактиль?

Педагог соціальний у центрі реабілітації «Гармонія» Оксана Крижанівська звертає увагу на важливість розмежування двох схожих, на перший погляд, понять: «мова жестів» і «жестова мова».

— Перший варіант — це ті рухи, якими всі люди можуть посилити свої слова. До них також належить і танець, — говорить вона. — Та коли розглядаємо мову як повноцінну структуру — тоді це вже буде жестова мова.  

Після цього потрібно зрозуміти ще різницю між власне жестовою мовою і дактилем.

— Спочатку вивчається дактиль, тобто, абетка, — пояснює Оксана Крижанівська. — Це коли пальці, складені певним чином, позначають одну літеру, тоді як жестом можна передати повні слова чи словосполучення.

Отже, ті, хто бажають вивчити жестову мову, розпочати мають саме з абетки. У наш час з цим чудово допоможуть численні безкоштовні відеоуроки на YouTube.

Зазначимо, що найчастіше букви показують правою рукою, зігнутою у лікті. Як і у звичайній абетці, українська дактильна налічує 33 знаки. І цікаво, що 23 літери позначають конфігурацією пальців, дев’ять — конфігурацією пальців разом із рухом п’ястку руки. І лише для літери Ґ потрібно скористатися конфігурацією пальців і спеціальним рухом великого пальця.

Тепер слова

Після освоєння дактилю, можна сміливо приступати до вивчення слів і цілих словосполучень. Тут також у пригоді стануть онлайн-ресурси, де у доступній формі пояснюють, як показати той чи той жест.

Рекомендуємо звернути увагу на серіал «Курс української жестової мови». Він складається з 26 коротких уроків, з яких серед іншого можна дізнатися про жести на позначення чисел, днів тижня, пір року, одягу, грошових одиниць, природних явищ, термінів з медицини, спорту й географії.

Скріншот серіалу «Курс української жестової мови»

Крім того, помічником може стати словник жестової мови. Автори ресурси зібрали більше як 400 000 варіацій жестів з різних жестових мов світу. Тому, вивчаючи українську жестову мову, можна відразу вивчити ще кілька іноземних мов.

Скріншот словника жестової мови

Інклюзивний розвиток міста

Уже кілька років поспіль Вінницю обирали найкомфортнішим містом України. І з кожним роком наше місто стає все більш інклюзивним, проте нам ще точно є куди рухатись. Важливо знайомити містян з альтернативними способами спілкування і нагадувати, що поруч живуть і працюють ті, хто користуються жестами, а не словами.

— Зараз усі говорять про універсальний дизайн, тобто пандуси, доступні підіймачі, ліфти, туалети, але інформаційна доступність, на жаль, часто замовчується, — розмірковує Оксана Крижанівська. — Організації, які займаються нечуючими, не так помітні на місцевому рівні, хоч це й дуже актуально. Це зовсім інший спосіб комунікації, тому їм буває складно заявити про себе. Для цього потрібно шукати активних людей, які володіють і вербальною мовою, і жестовою, щоб встановити якийсь контакт між громадою і цими організаціями.

 

Читайте також:

Де у Вінниці можна безкоштовно вивчити іноземні та поспілкуватися з носіями мов?

«Я просто виконую свою роботу». Як працює перша інклюзивна кав’ярня міста?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up