Чи захистив свою честь і гідність полковник, звинувачений у сексуальних домаганнях? Є рішення

Чи захистив свою честь і гідність полковник, звинувачений у сексуальних домаганнях? Є рішення
  • Лейтенантка Валерія Сікал стала першою українською військовою, яка публічно заявила про домагання свого командира. Її справу розслідують з 2019-го і досі не передали до суду.
  • Зате днями прийняли рішення за цивільним позовом — про захист честі та гідності полковник позивався до своєї колишньої підлеглої, журналіста і заступника, що дав викривальне інтерв’ю.

Про завершення розгляду цивільного позову полковника Віктора Іваніва розповів голова громадської організації «Ревізія влади» і журналіст RIA/20minut.ua Віталій Павловський. До нього, лейтенантки Валерії Сікал (дівоче прізвище, тепер Вдовиченко) та свого колишнього заступника Віктора Міщука подав позов про захист честі та гідності й спростування інформації полковник. Він, нагадаємо, заперечував звинувачення своєї колишньої підлеглої Сікал, яка ініціювала порушення кримінального провадження проти нього і своєю заявою про сексуальні домагання змусила ще кількох жінок з військової частини А1358 розповісти про хтивого командира.  

Наша редакція першою оприлюднила розповіді Валерії, що родом з Томашполя, про командира Цвітоської військової частини, яка знаходиться на Хмельниччині. Там дівчина почала свою службу після військового вузу. Згодом ми розповідали й про інші факти, які нам вдалося здобути з матеріалів кримінального провадження. Справа про сексуальні домагання ще розслідується, але це не завадило слуханням за цивільним позовом її фігурна.  

У Шепетівському суді Хмельницької області полковник вимагав спростування даних, які публікував Віталій Павловський у соцмережах. Також вимагав видалити з ютубу відео інтерв’ю, дане своїм ексзаступником Міщуком. В цьому інтерв’ю йшлося також про інші порушення в частині.

Відео дня

Ми висвітлювали, як просувається суд, зі слів учасників процесу. Вони розповідали, що свідки підтверджують сказане раніше журналістам та згодом і правоохоронцям у рамках паралельного кримінального провадження. І ось цивільний процес в першій інстанції завершився. Рішення — не на користь позивача.

У задоволенні позову Віктора Іваніва про захист честі та гідності і спростування інформації відмовили. Ось копія рішення Шепетівського суду:  

— Я задоволений рішенням суду, хоча і так був впевнений у безпідставності позову проти мене, як журналіста, — говорить Віталій Павловський. — Суди розтягнулися на два роки, але кожне засідання надавало ще більше насолоди від того, як ганьбиться полковник, бо свідки в судовому засіданні підтвердили досить багато фактів, що сказані Міщуком та Валерією! Наразі йде стадія досудового розслідування по Іваніву, і ми з нетерпінням чекаємо кінцевого результату. Надалі моя функція виконана, слідство має довести цю справу до фінішу, а суд встановити міру вини Іваніва, якщо доказів вистачить. Журналісти недоторкані, прошу врахувати це всіх ображених, коли вони йдуть в суди з позовами.

А що ж діється у кримінальній справі?

Про те, на якій зараз стадії кримінальне провадження, порушене за заявою Валерії Сікал, ми запитали у її адвокати Анни Брицької. Раніше вона говорила журналістці 20minut.ua, що прокуратура саботує оголошення підозри Іваніву й передачі матеріалів на судовий розгляд. Яка ж сьогодні ситуація? 

— Віз і нині там, — говорить адвокатка. — Кримінальне провадження так і перебуває на стадії досудового слідства, в минулому році справу перекваліфікували на частину другу статті 154 Кримінального кодексу. Підозру прокурор не підписує. Проводять оперативні наради на рівні вищої прокуратури, однак не бачать підстав для притягнення прокурора до відповідальності за порушення строків проведення досудового розслідування.

Стаття 154 Кримінального кодексу України
Примушування до вступу в статевий зв'язок
  • «Примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з особою, від якої потерпіла особа матеріально або службово залежна, — карається штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч гривень) або обмеженням волі на строк до двох років».

Хроніка скандальної історії

Розслідування проводиться, нагадаємо, з початку 2019 року. Саме тоді лейтенант Валерія Сікал звернулась до військової прокуратури із заявою та вказала, що під час проходження служби у військовій частині А1358, керівник частини, використовуючи своє службове становище, неодноразово намагався змусити її до сексу. 

Головне управління Нацполіції у Вінницькій області порушило справу про примушування до вступу в статевий зв’язок. Згодом матеріали провадження під контролем військової прокуратури передали за підслідністю до Нацполіції Хмельницької області.

Рік тому стало відомо, що прокуратура вкотре відмовилася підписувати підозру керівнику військової частини. Натомість дала вказівки слідству про необхідність здійснити додаткові процесуальні дії. Ці дії, як каже адвокат Валерії, здебільшого, або не стосуються подій злочину, або були вже виконані слідством. Термін досудового розслідування закінчувався, його продовжували. Й так триває дотепер.

— Вказівки прокурора щодо проведення додаткових слідчих розшукових дій, на мою думку, є нічим іншим, як затягуванням розслідування. Враховуючи, що строки досудового розслідування неоднорозово продовжувалися, є серйозний ризик того, що справу просто закриють, — казала раніше адвокатка Валерії Сікал.

Що ж говорить про це сама Валерія? Попри те, що ініційовані нею справу розслідують третій рік, а Іваніву досі не винесли підозру, колишня військовослужбовиця сподівається на встановлення справедливості. Вона, нагадаємо, вийшла заміж, спершу перевелася в іншу частину, а потім узагалі звільнилася з армії, за станом здоров’я. Тепер мешкає та працює з чоловіком у Польші та каже, що руки не опускатиме.

— Я розуміла, що буде важка боротьба. Але я була готова до цього. Для мене найголовніше, щоб ця людина понесла за свої дії відповідальність, — каже Валерія. — Інакше цю систему не побороти. Я йтиму до кінця. Тим і більше, що не одна, після мене про домагання сказали інші. 

Ми публікували витяги з протоколів, які здобули з матеріалів слідства. В цих копіях документів — свідчення інших жінок, яким довелося служити під командуванням Іваніва. Дивіться матеріал за цим посиланням або листайте галерею прямо тут: 

— Після розголосу мені казали, що я хочу заробити гроші. Що я — дівчина легкої поведінки. Але слів підтримки все одно було більше, — говорить Валерія. — Якось мені написала жінка-військовослужбовець, яка ніколи не була пов’язана з Іванівим. У неї була подібна ситуація із колегою. Вона написала: «Поки не побачила Вашу історію і як Ви боретесь, просто тримала пістолет під подушкою. Сьогодні я його витягла». Оце була моя найбільша підтримка — що люди теж починають боротись. Бо хороший приклад — він також заразний. Заради такого варто не мовчати.

Друга сторона медалі

Й наостанок нагадаємо, що названий полковник більше не очолює частину А1358, його перевели звідти на іншу службу. Як не дивно, але невдовзі після виникнення скандалу, пов’язаного з відкриттям кримінального провадження за заявою Валерії Сікал, Іванів пішов на підвищення.

У серпні 2019 року командира Цвітоської військової частини перевели до Києва. Зараз він працює у Міністерстві оборони, їздить з перевірками по військових частинах країни. Усі звинувачення полковник відкидав та називав звинувачення у домаганнях «фантазіями Сікал».

А до того, у квітні 2019 року, люди, які підтримували Валерію Сікал і надавали розголосу діям полковника Віктора Іваніва, отримали повістки до суду про захист його честі й гідності. Ось цей пост, зокрема, вимагав видалити Іванів:

 

Читайте також:

Валерія Сікал розповіла суду про хтивого полковника, який тепер захищає честь і гідність

Сексдомагання під сумнівом? В суді про наклеп підтверджують оприлюднені раніше свідчення

Ще шість жінок розповіли про домагання. Таємниці зі справи лейтенантки проти полковника

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vitaly Pavlovsky

    Дякую всім за підтримку!!

keyboard_arrow_up