Переіменування вулиць у Вінниці - це приклад дискримінації жінок

Переіменування вулиць у Вінниці - це приклад дискримінації жінок
Нещодавно у Вінниці пройшла декомунізація. Комісія експертів обирала нові назви вулиць, які замінили радянські значення. І на честь кого було названо більше вулиць: жінок чи чоловіків?

Журналісти «20 хвилин» підрахували вулиці Вінниці та розбили їх на три категорії: на честь чоловіка, жінки або нейтральна назва. У рахунок не брали провулки та площі. Кількість старих назв сягнула понад 250.

З них 63%- це вулиці названі на честь чоловіків: генерали, полководці Другої світової війни, письменники, радянські політики. А 32%- нейтральні вулиці, як наприклад Добрих сусідів, Затишна, Дружня. І лише 5% названі на честь жінок. Удостоїлися честі бути увічненими на карті Вінниці: Зоя Космодем’янська, Марко Вовчок, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Ляля Ратушна, Поліна Осіпенко та інші.

«Меншовартість» жінок на карті міста не змінилось і в теперішньому. Як і раніше, обирали більше чоловіків, ніж жінок. Із загальної кількості 71% нових назв довелось на честь видатних чоловіків. Це особи, які пов’язані з історією України: письменники, вчені, воєначальники та інші. Під нейтральні назви прийшлось – 25%. «Жіночих» вулиць у Вінниці додалося 4%. Лише три вулиці мають ім’я видатних українок: це письменниця та мати Лесі Українки Олена Пчілка, чемпіонка СРСР та України з плавання, вінничанка Марія Гавриш та видатна співачка, педагог Марія Литвиненко-Вольгемут.

Відео дня

Чому не дотримується рівноправність між жінками і чоловіками на карті міста? Це питання ми задали експерту Коаліції з протидії дискримінації в Україні Світлані Дубиній, виконавчому директору ГО «Прогресивні жінки» Наталі Сергієнко, а також голові робочій групі по декомунізації Андрію Реві.

- Це просто візуалізація дискримінації жінок та гендерного дисбалансу в Україні, що прикро, але факт, - відповіла Світлана у Facebook.

Виконавчий директор ГО «Прогресивні жінки» Наталя Сергієнко має схожу думку.

- Тому що немає рівноправ’я між жінками та чоловіками в принципі, – каже Наталя. – Ви подивіться на нашу владу. Керуючі посади, ті «крісла», які вирішують важливі питання, зараз зайняті чоловіками. І середні зарплати у чоловіків більші, ніж у жінок. Тому вулиці – це відображення тієї дискримінації, яка існує нині.

Андрій Рева, голова робочої комісії та заступник міського голови не бачить дискримінації прав жінок в нових назвах вінницьких вулиць.

- Таких завдань перед нами ніхто не ставив, - каже він. – Ми представляли на розгляд громадськості ті імена та події, які так чи інше стосувалися Вінниці. Чоловіки або жінки для нас однакові. А виділення певних квот у відсотках, що жінок або чоловіків повинно бути більше, це вже віддає середньовіччям.

З урахуванням переіменованих вулиць у Вінниці тепер буде так:

Вулиці названі на честь чоловіків - 62%

Вулиці названі на честь жінок - 4%

Вулиці, що не названі ім'ям людей - 34%

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Не "ім'ям", а іменем! Бо ім'я - іменник 4-ї відміни.
  • Анонім

    Разве в истории Украины много достойных женщин? Именами всех кто зарекомендовал себя так улицы уже названы.
  • zerro

    пропонується назва: вул. Велика Петрозалупінська
  • Нефёдов Николай

    "Андрій Рева, голова робочої комісії та заступник міського голови Андрій Рева не бачить дискримінації прав жінок в нових назвах вінницьких вулиць."

    Мало того він ще й фальсифікатор,який начитався Віктора Суворова (Резуна).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up