На аукціон виставили гарну місцевість біля Вишенського озера і проблеми, як бонус

На аукціон виставили гарну місцевість біля Вишенського озера і проблеми, як бонус
Аукціон з особливостями. 19 та 20 травня у місті пройде перший аукціон з продажу землі під будівництво приватних будинків. От тільки новим сусідам навряд чи зрадіють люди, які живуть тут не один десяток років

Приблизно за півтора місяці вінничани, які мають кілька сот тисяч гривень і бажають жити біля озера, можуть спробувати реалізувати цей задум. 19 та 20 травня у Вінниці пройде перший земельний аукціон, на якому комунальну землю продаватимуть не під торгово-офісні центри чи інші комерційні цілі, а  під побудову приватних будинків.  

Правда, не усе так просто, потенційним власникам, окрім того щоб перемогти в торгах, потрібно ще буде якось вирішити питання з можливими сусідами.  Місцеві мешканці вважають цю землю, якою вони користуються не один рік, своєю.

Аукціон

Відео дня

Всього біля Вишенського озера, точніше на лівому березі ставу Поділля, в міськраді наміряли 96 земельних ділянок площею від 5 до 10 соток, які розташувалися на 6,5 гектара: від мосту на Пирогова (чи проспекту Юності) практично до Квятека.

Але продаватимуть ці ділянки частинами. Першими власників спробують знайти 20 ділянкам, розташованим далі  від озера і, відповідно, - ближче до Другого провулку Юності.

Згідно з планами, перших десять ділянок площею в середньому від 5 до 8 соток, виставлять на торги 19 травня,  ще десять – спробують продати наступного дня, 20 травня.

Стартова ціна за сотку, відповідно  до рішення міськради, яке депутати прийняли сьогодні, 27 березня, складає 57,4 тисячі гривень (раніше мова йшла про 31 тисячу, ціна була змінена після курсових коливань).  Таким чином середня стартова ціна за ділянку – 344 тисячі гривень.  Чим більша ділянка – тим дорожче вона обійдеться. Наприклад,  стартова ціна за ділянку площею 8,6 сотки  - уже  468 тисяч гривень.  Але оскільки мова іде про аукціон,  то в ході торгів ціна в обов’язковому  порядку має зрости принаймні на один крок – тобто на 1%.

Взяти участь у торгах може кожен бажаючий. Аукціон відбудеться в адмінприміщенні заводу Маяк (Хмельницьке шосе, 145). Для участі потрібно зареєструватися, оплативши близько 600 гривень реєстраційного внеску та ще 5%  від стартової вартості  вибраної земельної ділянки  у вигляді гарантійного внеску.  У разі виграшу ці кошти будуть зараховані в рахунок оплати, у разі програшу – їх повернуть на рахунок людини.

Проводитиме торги компанія «ВІАТЕРРА». В мерії зазначають, вона є єдиним підприємством, уповноваженим представляти інтереси Вінницької міської ради під час проведення аукціону по продажу цих вільних земельних ділянок для індивідуальної житлової забудови

Земля з особливостями

Всього, за словами директора департаменту комунального майна міськради Ігоря Шутака, з визначених 96 ділянок продати планують 92. Чотири залишені для будівництва проїздів та господарських потреб (газорозподільчої станції, майданчика для твердих побутових відходів чи можливо дитячого майданчика). У разі наявності попиту – продати усі 92 ділянки планують уже цього року.

-  Ми  розділили продаж на кілька кроків, щоб подивитися на зацікавленість людей, чому вони надають перевагу, які виникатимуть нюанси, щоб у випадку чого внести корективи на майбутнє, - каже Ігор Шутак.

На даний момент відомо, що усі 20 ділянок розташовані на перспективній вулиці Зелена.

-  Якщо припустити, що усі вони будуть продані, і має бути щонайменше один крок, думаю, бюджет може розраховувати на 6-7 мільйонів гривень, - каже Ігор Шутак. – Можливо ці кошти частково будуть направлені на покращення привабливості цього ж мікрорайону, адже він має свої особливості,  наприклад, це низький рівень грунтових вод.  

Наступна вулиця, яку пропонуватимуть до заселення – Озерна.

Але поки що ці вулиці досить умовні, а облаштовувати їх новим власникам, скоріше за все, доведеться теж за власний рахунок. Принаймні в міському бюджеті на цей рік відповідних коштів на будівництво доріг у цьому мікрорайоні та підведення сюди комунікацій (газ, вода, світло) не передбачено. А мова може йти щонайменше про п’ять мільйонів гривень на мікрорайон.  

-  Це приблизна сума, точніше зможу сказати трохи згодом, коли завершаться роботи щодо проектної документації,  - каже директор департаменту капітального будівництва міськради Михайло Мирончук.

В цих же п’яти мільйонах також не враховано «розведення» мереж до будинків та витрати на дренажну систему,  хоча в мерії зазначають, що це може бути порівняно невелика сума.

Але додаткові витрати – не єдина проблема, з якою можуть зіткнутися потенційні власники земельних ділянок на березі озера. Новим сусідам навряд чи зрадіють мешканці цієї прибережної зони.

Наприклад, мешканці Другого провулку Юності ще восени погрожували протестами, у випадку продажу цієї землі, яку вони не один рік використовують під городництво.

Люди кажуть, ці землі були виділені їм ще років 30 тому, тодішнім колгоспом ще села Пирогово. Вони нарікають, що міська рада навмисне зволікала з наданням їм документів, які б підтверджували право власності на ці ділянки.

У відповідь в мерії зазначають – відсутність документів – недоопрацювання самих людей, якщо вони дійсно мали права на ці ділянки – питання потрібно було довести до кінця. А оскільки документів немає – користування тими чи іншими ділянками в мерії розцінюють не інакше як самозахват.

P.S. З 30 березня, за словами Ігоря Шутака, на ділянках, які виставлятимуться на аукціон, розпочнеться розмітка території: будуть встановлені стовпчики з номером  ділянки, щоб потенційні претенденти змогли виїхати на місце  і разом з організацією, яка займається проведенням торгів,  подивитися на межі ділянки в натурі.

Стара історія

До 2009 року територію лівого берега ставу Поділля міська рада уже планувала продати з-під молотка. Але тоді передбачалося всю територію віддати в руки одного інвестора. Він сам мав побудувати тут котеджне містечко та облаштувати інженерну мережу. На торгах планувалось продати 13,4 гектара. Від продажу яких в мерії планували не менше 6,5 мільйона гривень за право десятирічної оренди цього наділу, плюс 690 тисяч щороку у вигляді орендної плати.

У 2013 році в мерії знову повернулися до питання землі над озером, але цього разу території вирішили розбити на окремі ділянки.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    55-60років  приблизно назад був колгосп,а не 30років назад.І давли землю  тим хто там працював ,і давали по 10 соток на застройку законно,а землю давали без документів і люди працювали та обробляли її,але жодного документа на землю нікому не дали.(моя бабуля в ті роки там працювала)документи на 10 соток в неї є,а на землю немає.Отак хай не розказують казки місцеві жителі.я теж живу у цьому районі і цих сусідів бачу кожен день (знахабніли)
  • Анонім

    ГРОЙСМАН - це та людина ,якої підпис стоїть під актом замовника деребану цьої землі ! Моргунов - тимчасовий приемник  (жидків ) ,так що ЛЮДИ ДОБРІ- РОБІТЬ ВЖЕ ВИСНОВКИ !!!
  • Sasha

    фотка не от туда, автор ты пьян?
  • Анонім

    покажите какую землю дали семьям погибших в АТО, которые для нас эту землю обороняли
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up