Власний досвід: скільки коштує побороти коронавірус, якщо ви лікуєтесь вдома

Власний досвід: скільки коштує побороти коронавірус, якщо ви лікуєтесь вдома
  • Тести, препарати та обстеження — яка орієнтовна вартість лікування коронавірусу вдома? Спираємося на власний досвід авторки статті та розбираємося разом з лікаркою. 
  • Звичайно, сума витрат буде залежати від багатьох обставин. Від складності перебігу хвороби, від того, яку клініку обрали — державну чи приватну та навіть від того, який у вас сімейний лікар.

Як читаємо на сторінці Національної служби здоров'я, відповідно до Стандарту медичної допомоги при коронавірусній хворобі, людей із легкою формою COVID-19 рекомендують лікувати в домашніх умовах. Так само як пацієнтів, які вже одужують і не потребують цілодобового нагляду. 

Тобто, якщо людина має легкі симптоми перебігу захворювання, лікар надає рекомендації щодо самоізоляції та лікування у разі погіршення стану. Симптоматичне лікування, наприклад, жарознижувальне за призначенням лікаря оплачується пацієнтом.

Люди зі складним перебігом хвороби мають отримувати медичну допомогу у стаціонарі. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, входять до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів. Тому лікування пацієнтів є безоплатним.

Відео дня

«Перший набір ліків — понад півтори тисячі»

Насамперед попереджаємо, що самолікування шкідливе для вашого здоров'я. Журналістка 20minut.ua, авторка цієї статті, хворіла на коронавірус, у березні. Тоді я звернулася до чергової лікарки в одну з поліклінік міста, оскільки не мала укладеної декларації. На місці чергова лікарка, дізнавшись мої симптоми, а це були: сухий кашель, температура, слабкість та біль у м’язах, зробила мені ПЛР-тест. Перед тестуванням ми домовилися, що надішлю їй фото своїх документів і вона у той же день укладе декларацію. 

Тож тест у поліклініках міста роблять безоплатно, якщо у вас є укладена декларація. Я на свій результат чекала три дні. У приватних клініках, додамо, ПЛР-тести коштують орієнтовно від 800 до 1 500 гривень. Адреси та ціни на різні види тестів можна дізнатися ТУТ. 

Далі — лікарка виписала мені набір таблеток, у моєму випадку це були: вітаміни, цинк, таблетки від кашлю та сироп, щоб запобігти проблем із серцем. У випадку підвищення температури я мала приймати парацетамол. Такий набір ліків обійшовся у трішки більше, ніж 1 100 гривень. 

Набір ліків, який виписала лікарка за два тижні лікування

Впродовж тижня мені ставало лише гірше. Кашель ставав сильнішим, слабкість нікуди не йшла та додалося сильне серцебиття. Я знову пішла на прийом до лікарки, де вона виявила, що у мене з'явилися сухі хрипи та тахікардія. Тож хвороба прогресувала і сімейна лікарка написала мені направлення на УЗД легень.

У поліклініці його не роблять, тому потрібно йти робити за власні кошти. Мені обстеження обійшлося у 450 гривень. Адреси та ціни, де можна зробити КТ та УЗД у Вінниці ви можете детальніше прочитати ТУТ

Окрім, направлення на УЗД легень, яке показало, що у мене незначне запалення в одній секції легень, лікарка виписала ще ліків. Цього разу додала сироп і пігулки від кашлю та таблетки для нормалізації серцебиття. Вони обійшлися у ще близько 500 гривень. 

Окрім того, щоб вимірювати рівень кисню у крові, я охазяйнувалася пульсоксиметром. Купувала не дорогий та акційний за близько 300 гривень. За відгуками медиків, навіть дешеві моделі зазвичай підходять. Ціновий діапазон від 150 до 1000 гривень. 

Пульсоксиметр вимірює рівень кисню в крові

Після 14 днів ізоляції, мене направили на повторний тест, теж безоплатно. Він показав негативний результат. А також сімейна лікарка написала направлення на загальний аналіз крові, щоб перевірити, чи все у нормі після хвороби. За нього я теж нічого не платила у державній поліклініці. У приватних клініках загальний аналіз крові, додамо, коштує орієнтовно 200 гривень. 

Тож загалом я витратила 2 350 гривень, лікуючись вдома з порадами лікарки. Зокрема, у мене були такі витрати: 

  • УЗД легень — 450 гривень
  • Таблетки, які виписала лікарка загалом за час лікування — 1 600 гривень
  • Пульсоксиметр — 300 гривень. 

«Все дуже індивідуально»

Про лікування коронавірусу вдома та комплекти ліків, які виписують пацієнтам, ми поговорили із сімейною лікаркою Центру первинної медико-санітарної допомоги №5 Інною Думенко. За словами лікарки, той комплект ліків, яким лікувалася журналістка, — це умовно базовий набір препаратів. 

— Звичайно, такого поняття, як мінімальний комплект ліків при лікуванні коронавірусу — немає. Все залежить від стану людини, її історії хвороби та ще інших факторів, як вік, наприклад, — коментує лікарка. — Лише після огляду пацієнта, я можу виписати комплект ліків. Все дуже індивідуально. Антибіотики майже не призначаємо, тільки, якщо є серйозні покази. Якщо є ускладнення, то призначаються сильніші препарати. 

— Якщо у цьому є потреба, то направляємо на КТ чи рентген. У державних закладах з направленням його можна проходити цілком безплатно. Якщо пацієнту не підходить обстеження у державній клініці, то він може зробити КТ, наприклад, у приватній. А тоді надіслати результати сімейному лікарю. 

Що робити, коли захворів на коронавірус?

Насамперед, нагадаємо, якщо людина підозрює, що у неї коронавірус, варто від усіх ізолюватися. Самоізоляція триває з моменту перших симптомів і на 14 днів.

Наступне, що треба зробити — повідомити свого сімейного лікаря про симптоми, якщо лікар теж побачить ознаки COVID-19, то тоді вже разом з лікарем ви вирішуєте, яким чином робити тест.  Далі — вам призначають лікування, і ви залишаєтесь вдома. Якщо стан погіршиться, то повідомляєте про це сімейного лікаря, і якщо стан важкий, то потрібно викликати швидку. 

Якщо ж ви захворіли на коронавірус і у вас немає сімейного лікаря, то будь-який член вашої сім'ї може із вашими документами піти і задекларувати вас.

Головне — не займатися самолікуванням. Звертайтеся до чергового лікаря і вже разом з ним вирішуйте, як діяти далі. Як пояснювали нам медики, у будь-якому випадку в ізоляторі поліклінік міста чергова лікарка зобов’язана обстежити пацієнта, якщо у нього є симптоми коронавірусу.

Рекомендації з профілактики COVID-19

  • слід мити руки з милом протягом не менш, ніж 20 секунд;
  • не торкайтеся брудними руками очей, носа та рота;
  • якщо захворіли — залишайтеся вдома;
  • потрібно чхати та кашляти у згин ліктя або прикривати рот, ніс серветками;
  • регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні;
  • з людьми тримайте дистанцію в 1,5 метри, особливо з тими, хто має симптоми респіраторного захворювання.


Читайте також:

У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді 

Чоловічий декрет — тепер офіційно? Про новий Закон і те, чи готові татусі сидіти з дітьми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Владимир Русланович

    Таке відчуття, наче якщо в лікарні лікуватись, то буде безкоштовно! Хоча і верховний гнидник каже, що безкоштовно, а люди в лікарнях по 20000-30000 вивалюють
  • Марика Рай

    200грн за пробиотик для верхних дыхательных путей.   Всё. Капли в нос и витамины были дома.
  • Инна Градусова

    Мужу обошлось дорого так как лечился в больнице и в е надо было купить. Мне и двум дочерям бесплатно. Так как болели две недели дома и ничем не лечились
  • Татьяна Логовская

    Мне обошлось   в 8000 гр  И то есть последствие
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up