Комп’ютерна томографія та УЗД легень. Зібрали адреси і ціни у Вінниці

Комп’ютерна томографія та УЗД легень. Зібрали адреси і ціни у Вінниці
  • Дізналися, у скільки обійдеться вінничанам зробити КТ та УЗД легень. У час пандемії коронавірусу ця діагностика стала особливо затребуваною.  
  • Зібрали для вас ціни та адреси, де ці обстеження можна зробити. 

В Україні зростає кількість хворих на коронавірус. Число нових випадків перевищує рекорди. Фахівці називають це «третьою хвилею» пандемії СOVID-19.

За минулу добу, 29 березня, в Україні виявили 10 тисяч 533 нових випадків захворювання на коронавірус. З них у нашій області захворіли 426 людей. На жаль, за добу зафіксували 286 померлих, які мали COVID-19. Зокрема, на Вінниччині померли 20 людей.

Як нам нещодавно коментувала головна інфекціоністка Вінницької області Лариса Мороз, зараз навіть молоді люди починають хворіти у важкій формі, і дедалі частішають летальні випадки.

Відео дня

Доволі часто пацієнтів, які хворіють у середній чи складній формі, скеровують на рентген, комп’ютерну томографію (КТ) чи УЗД-легень. 

Близько тижня тому нашу журналістку сімейна лікарка теж направила зробити УЗД легень, коли вона хворіла коронавірусом. Найперше вона зателефонувала «Альтамедику» і їй сказали, що можуть записати через тиждень. Очевидно, що за тиждень часу коронавірус може сильно прогресувати, а людині потрібно виявити ускладнення якомога швидше. 

Далі журналістка зателефонувала у «Меділюкс», там вільні місця були на наступний день. Проте вартість трішки дорожча. Тому ми вирішили дізнатися, чи є черги у клініках Вінниці на КТ та УЗД легень. 

Комп’ютерна томографія

Комп'ютерна томографія під час пандемії стала надзвичайно популярною серед українців. Однак поспішати на додаткову дозу опромінення за перших симптомів чи з позитивним тестом не варто. 

«КТ чи рентген-знімок рекомендовано пацієнтам із важким перебігом хвороби, що мають конкретні клінічні показання до КТ, наприклад, задишку чи наявність супутньої патології», — каже екскерівниця українського міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Також ми поспілкувалися із завідувачем рентген-діагностичним відділенням Медичного дому Odrex Олександром Березовським, лікар теж каже, що пацієнтам з COVID-19 КТ легенів рекомендують тільки у випадку погіршення стану. 

— На жаль, лабораторна діагностика COVID-19 не надто надійна. ПЛР має вищу точність, ніж всі інші тести, але все одно досить часто дає хибнопозитивні та, що гірше, хибнонегативні результати, — коментує Олександр Березовський. — В тих випадках, коли інфекційна безпека має критичне значення — наприклад, під час передопераційної підготовки — лише КТ допоможе прийняти остаточне рішення щодо діагнозу.

У Вінниці ми знайшли шість місць, де можна зробити КТ. Ще до кількох медичних центрів, що в них потенційно може надаватися така послуга, нам не вдалося додзвонитися.

У більшості медичних центрів просять записуватися на дослідження бодай напередодні. Кажуть, не варто приходити без попереджень. 

Цінники на КТ у Вінниці приблизно однакові: 800-1000 гривень. Лише в міському діагностично-лікувальному центрі є так звані «пільгові дослідження». Якщо ви підпадаєте під таку категорію, то комп’ютерна томографія обійдеться вам у 425 гривень. Детальніше можна дізнатися ТУТ. Нам не вдалося додзвонитися у цей центр, щоб уточнити, яка у них ситуація з чергами. 

У більшості клінік пропонували записати нас на наступний день. У «Медіскані» та «Євромеді» сказали, що є вільні місця навіть на сьогодні. 

 

УЗД легень

УЗД легень — це альтернативний метод обстеження бронхо-легеневого комплексу. Його раніше використовували при протипоказах до рентгену, але у час пандемії процедура стала більш популярною. 

— Використовувати УЗД для динаміки процесу, чи як скринінговий метод або для постановки діагнозу «пневмонія» — не варто. Дослідження не підходить просто в силу фізичних обмежень методу, — каже рентгенолог вищої категорії Олександр Березовський. — Ефективно його використовувати при пошуку рідини у легенях при COVID-19. Тому справа стоїть у тому, яке безпосередньо питання потрібно вирішити. 

Порівняно із комп'ютерною томографією, УЗД легень у деяких клініках найближчими днями зробити не вийде. Наприклад, у «Альтамедиці» черга на шість днів. У клініці «Імеда» — п'ять днів. У всіх інших медзакладах, до яких нам вдалось додзвонитися, черга день-два. Вартість цієї діагностики коливається від 170 до 500 гривень. 

Читайте також: 

У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді 

Як не «посадити» зір під час карантину. Поради від офтальмолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Евгения Александрова

    250 гр статус
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up