Як не «посадити» зір під час карантину. Поради від офтальмолога

Як не «посадити» зір під час карантину. Поради від офтальмолога
  • Через пандемію коронавірусу та введені карантинні обмеження більшість вінничан перейшли на роботу дистанційно і всі звичні справи — тепер в екрані ноутбука. 
  • Навантаження на наші очі зросло у кілька разів, тому ми поговорили з лікаркою-офтальмологинею про те, як зберегти зір у період карантину. 

Для того, щоб перебування за гаджетами не завдало шкоди очам і не вплинуло на гостроту зору, потрібно дотримуватись гігієни зору. Оскільки у період карантину фізичного навантаження через запроваджені обмеження не вистачає, то навантаження на очі стало катастрофічним. Ми поговорили з головною експерткою Департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА за фахом «Офтальмологія» Наталією Капшук. 

Робіть перерви та зберігайте дистанцію 

— Сидіти краще в 60-70 сантиметрів від екрану — це на відстані витягнутої руки, — каже лікарка-офтальмологиня. — Центр робочої зони монітора повинен бути на 10-20 сантиметрів нижче рівня ваших очей.

За словами лікарки, потрібно пам'ятати про достатнє освітлення. Слідкуйте, при якому світлі ваші очі менше втомлюються. Бажано, щоб світло не сліпило.

Відео дня

— Також потрібно робити перерви для відпочинку очного м'язу, — каже Наталія Капшук. — Оскільки наш очний м'яз точно так само може втомлюватись, як і будь-який інший м'яз у тілі. Наприклад, коли ви тренуєте ноги, то після виконання вправ — ви одразу відчуваєте втому у ногах. А око не має таких рецепторів, щоб ви одразу відчували це навантаження, тому його ви відчуєте потім. 

Якщо не робити перерви для очей, то за словами лікарки, варто чекати погіршення зору, болі в голові чи надбрівних дугах. 

— Потрібно дотримуватись гігієни зору. Вона полягає у тому, щоб через кожні 20 хвилин розслабляти очі, дивлячись на дальні предмети, — каже лікарка. 

Користуйтесь зволожуючими краплями 

— Всі гаджети без виключення висушують слизову оболонку наших очей, — каже офтальмологиня. — Тому рекомендую користуватися зволожуючими краплями для очей, які захищають око від висихання та покращують їхній стан.

Ви можете купити будь-які зволожуючі краплі, які містять декспантенол. За словами лікарки, протипоказань у таких крапель особливих немає.

— Їх сила-силенна зараз у аптеках. Вибирати можна, які хочете, залежно від розміру вашого гаманця, — каже Наталія Капшук. — Але це принаймні хоч якось захистить наші очі. Тут все, як з кремом для рук: якщо шкіра пересушена, ми мастимо її кремом, якщо сохнуть очі — капаємо краплі. 

Виконуйте вправи для очей

За словами лікарки, в інтернеті є безліч відео та фото інструкцій, яку гімнастику для очей можна робити. Далі, кілька вправ для очей. 

За словами лікарки-офтальмогині, якщо ви будете дотримуватись цих всіх простих правил гігієни очей, то значно зменшите ризик вийти з карантину і одразу піти до офтальмолога. 

— Всі поради, які я даю, потрібно поєднувати зі свіжим повітрям, в умовах карантину — це, звичайно, виключно або вихід на балкон, або провітрювання кімнати, — каже лікарка. — А також варто пам'ятати про збалансоване харчування, збагачене вітамінами. 

Читайте також: 

Перший візит до стоматолога: коли і як підготувати дитину

Готові консультувати безкоштовно. Зібрали список корисних контактів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Swrg

    Ги-ги, ото дурня...
    Суцiльна
  • Сергій Поліщук

    А коли вже будуть поради, як не “посадити” печінку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up